luni, 31 ianuarie 2022

Manifestare culturală de prestigiu la Cercul Militar Iaşi

Duminică, 30 ianuarie 2022, sala de spectacole a Cercului Militar Iaşi a găzduit o nouă manifestare culturală de prestigiu, dedicată Zilei Culturii Naţionale şi poetului naţional Mihai Eminescu, Unirii Principatelor Române, în cadrul evenimentului având loc şi trei lansări de carte plus un program artistic cu nume importante pe afiş.

Principalul organizator a fost  Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, în parteneriat cu Cenaclul de literatură şi pictură "Octav Băncilă" al Cercului Militar Iaşi, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Sucursala Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din  România - Filiala Iaşi.  
După cuvântul de salut adresat publicului de către Dan Teodorescu - preşedintele LSR - FINE şi vicepreşedintele UZPR - Filiala Iaşi, au urmat cele două conferinţe tematice prezentate de ing. Solo Rotenstain: "15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale la 172 ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu" şi "24 ianuarie - Unirea Principatelor Române". Cele două conferinţe au fost ilustrate şi cu imagini sugestive la temele prezentate şi au stârnit foarte mult interesul celor prezenţi.
În a doua parte a manifestării au avut loc cele trei lansări de carte, volumele puse în dezbatere poblică fiind "Constructor în Cuibul Salamandrelor" (de Ilie Serediuc ), "Moi je suis moi / Eu sunt eu" (volum bilingv, de Mariana Bendou) şi "Omul care nu există" (de Mariana Cobzaru).

Cărţile au fost prezentate de   Martha Eşanu, Romeo Romila, Silvia Hodaş, Dan Teodorescu, Corina Matei Gherman.

A fosr lansată în public şi revista "Nord-Est Cultural", ajunsă la numărul 10 şi care este editată de LSR - Filiala Iaşi-Nord Est. 

Evenimentul cultural din Dealul Copoului a fost presărat de multe momente artistice de calitate, la care şi-au adus aportul  Silvia Aboaice, Adi Gegiuc, Aurel Niamţu,  Ovidiu Enea, Elena Baston, Karla Ursu, respectiv Rodica Murgu, Anastasia Gîrneaţă, Doru Melnic, Ioan Hodaş (care a fost ales recent membru în Colegiul Director al LSR - FINE), Valeriu Rudolf, Giuliana Maria Moise, Lorenzo Marian Moise, Francesco Gabriel Moise şi Ansamblul coral "Armonia". Moderatorii manifestării au fost Benone Tiron, Corina Matei-Gherman şi Dan Teodorescu, iar fotoreporterii de serviciu au fost Calistrat Robu şi Silvia Hodaş, sonorizarea fiind asigurată de Bogdan Iordache.
Parteneri media au fost: "Eroii Neamului", "Rezervistul", publicaţia de sport şi cultură „Sport Fan Club”, Agenţia de Presă „Aşii Români” şi "Vocea Ta"(din Nürnberg, Germania), Revista „Nord-Est Cultural
ˮ,  Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP - din Montreal - Canada), Sighet Online, Meridianul Iaşi-Vaslui-Bacău, Mangalia News,

Confluenţe literare / Aspiraţii (Sydney - Australia).
Următoarea manifestare culturală cu public, care va fi găzduită tot de Cercul Militar Iaşi şi care va avea aceeaşi organizatori este programată în ziua de sâmbătă, 26 februarie 2022, de la ora 11.00.

DAN TEODORESCU


marți, 18 ianuarie 2022

Nova Vita Tg. Mureș și-a apărat cu succes trofeul Cupei Unirii


Echipa Nova Vita Tg. Mureș a câștigat, duminică seară,pe 16 ianuarie 2022,  pentru a doua oară consecutiv Cupa Unirii la minifotbal de la Iaşi. În finala celei de-a 15-a ediții, desfășurată la Magic Stadium, Nova Vita s-a impus la limită în fața formației Bucovina Bădeuți, scor 1-0 (0-0). Unicul gol al meciului a fost marcat cu trei minute înainte de final de Ionuț Chețan, cel care avea să fie desemnat MVP-ul finalei.
Medaliile de bronz au fost obținute de Premier Iași, echipă care s-a impus în finala mică cu 3-1 în fața unei alte formații ieșene, Lupii Negri.
Nova Vita, care a primit un premiu de 1.000 de euro din partea organizatorilor pentru trofeul obținut, s-a impus și la ediția de anul trecut, după 3-1 în fața echipei Mihu Acoperișuri Suceava, într-o finală decisă la loviturile de departajare.
Interesant este faptul că Bucovina Bădeuți a primit în finală abia al treilea gol în tot turneul, fiind echipa cu cele mai puține goluri primite. În grupa H, echipa din Bădeuți a primit doar două goluri, de la Union Team, alte cinci meciuri fiind câștigate la zero (două în grupe, optimi, sferturi și semifinale).
De cealaltă parte, Nova Vita este una dintre echipele cu cel mai bun atac la această ediție, cu 27 de goluri marcate în 7 meciuri, primind în schimb 4 goluri.
La final, organizatorii Dan Ștefan Cojocaru și Paul Costaș au acordat următoarele premii individuale:
Cel mai bun portar: Laszlo Klein (Nova Vita Tg. Mureș)
Cel mai tehnic jucător al turneului: Adrian Pânzaru (Bucovina Bădeuți)
Cel mai bun jucător al turneului: Adrian Călugăreanu (Bucovina Bădeuți)
MVP-ul finalei: Ionuț Chețan (Nova Vita Tg. Mureș)
Premiul pentru întreaga carieră: Radu Burciu
De asemenea, au fost premiați arbitrii finalei, Daniel Mirea și Cezar Georgian Ionescu, dar și ceilalți arbitri ai turneului, precum și echipele clasate pe primele 4 locuri.
Patrulaterul Trofeo Maestrelli, la care au participat cele 4 echipe clasate pe locurile 2 în grupe, care nu au prins optimile de finală, a fost câștigat de echipa Energy Friends Sighișoara, care a învins în finală formația Ivacec Vaslui, la loviturile de la 7 metri, scor 3-2 (0-0). În finala mică, ACS Viitorul Iași a învins BorgWarner Iași cu scorul de 4-0. (NP)


duminică, 2 ianuarie 2022

"Bancuri, nu glumă" cu profesorul de matematică Vasile Nechita


Pe binecunoscutul profesor de matematică de la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi"  din Iaşi, Vasile Nechita (astăzi un activ pensionar din Dealul Copoului) l-am cunoscut prin intermediul a doi oameni de cultură, dar şi ei profesori de matematică la bază, Mihai Haivas şi Cornelia Livia Bejan, colegi cu mine la diferite asociaţii literare. Printre alte discuţii în legătură cu "aplicarea teoremei lui Pitagora în triunghiul culturii româneşti contemporane" (un gând ascuns, deci nu vi-l pot spune acum...), am aflat că profesorul Nechita editează cărţi umoristice şi acest lucru cred că îi ajută şi pe elevii domniei sale, cei care, atunci când nu prea răspund corect la orele de matematică şi încasează (întîmplător, nu?) o notă rea, măcar se întorc în bănci cu zâmbetul pe buze, după ce profu' le spune şi un banc!
În aproape 50 ani de activitate didactică, prof. Vasile Nechita a primit multe diplome şi distincţii de excelenţă  şi face parte din multe comisii de specialitate de la nivel naţional. Numai că, în 2021, profesorul Nechita editează şi cartea de umor "Bancuri, nu glumă ! - 777 de remedii contra tristeţii", un volum de 270 pagini publicat la "Meridiane - Print"
Iar în deschiderea cărţii, prof. Vasile Nechia ne spune:  "Sub genericul ars ridendi, cartea pe care o aveţi în faţă este o culegere de bancuri, anecdote, întâmplări adevărate, "pilule magice" de vindecat... tristeţea, poante cu... final neaşteptat, adunate de‑a lungul a peste jumatate de secol. Se va aplica aici terapia râsului. Majoritatea au fost ascultate ocazional sau la diverse întruniri cu oameni cu haz ori colegi de şcoală, atât în perioada regimului de tristă amintire, cât şi a celei de după ceea ce s-a numit revoluţie.
Am auzit mult mai multe bancuri decât cele prezentate în culegere, dar pe unele le-am uitat, altele n-au mai fost de actualitate sau au fost nepotrivite pentru "o carte onorabilă". Bancurile sunt clasificate pe diferite teme şi surse ale comicului. O parte încep cu o poveste aparent banală şi culminează cu o poantă neaşteptată. Mai sunt bancuri cu întrebări şi răspunsuri pline de suspans. Umorul conţinut în bancuri este sănătos, uneori subtil, uneori acid, fără a fi vulgar, însă întotdeauna creează bună dispoziţie şi dezvoltă imaginaţia creatoare. Bancurile apar, de multe ori, spontan în cadrul vieţii de zi cu zi, în momente existenţiale variate. Aproape toţi cei cărora le-am spus bancuri m-au rugat să le scriu şi să le public.
Pentru ei şi pentru cei care nu le-au auzit încă, le pun acum la dispoziţie. Ca să fie cartea mai atrăgătoare şi mai spontană, am preferat să nu le grupez după o anumită tematică. Acestei cărţi i se poate aplica dictonul latin rivendo mores - râzând, biciuieşti moravuri. Să ne luăm împreună "porţia de râs"!".
Iar pentru cei care iubesc umorul de bună calitate, porţia de râs urmează, menţionând primele şapte pasaje (dintr-un total de 777) din cartea profesorului ieşean Vasile Nechita.
1. În cadrul unui experiment sociologic, unei grupe de 50 adulţi, în care erau în mod egal femei şi bărbaţi, i s-a dat ca test o foaie cu o frază: cerinţa era să se aşeze corect în frază virgula.
    Fraza: "Dacă bărbatul ar şti realmente valoarea pe care o are femeia ar merge în patru labe".
    Rezultate:
    - toate femeile, fără excepţie, au pus virgula după cuvântul "femeia".
    - toţi bărbaţii, fără excepţie, au pus virgula după cuvântul "are".
2. O domnişoară vine la examen şi, privindu-l gingaş pe profesor, îi spune:
- Domn' profesor... pentru a lua examenul sunt gata de orice!
- De orice?
- De orice!
- Bine, atunci duceţi-vă acasă şi învăţaţi!
3. Câţi oameni lucrează aici?
    - Cu şeful, 10.
    - Dar fără şef?
    - Fără şef, în general, nu lucrează nimeni.    
4.  Dan şi Stan, prieteni buni, stau de vorbă:
- Cum a fost BAC-ul în sesiunea asta?
- S-a scumpit!
5. Un bărbat mai firav se temea foarte tare de şeful său. Într-o bună zi, i-a spus colegului de lucru că nu se simte prea bine, iar acesta l-a întrebat de ce nu se duce acasă.
- Oh, nu pot face acest lucru!
- De ce nu? Nu fi prost, şeful nu o să-şi dea seama.
Şi astăzi nu a venit la serviciu.
În cele din urmă, bărbatul s-a lăsat convins şi a plecat acasă. Când a ajuns, a privit pe geam şi l-a văzut pe şeful său sărutându-se cu nevastă-sa. Bărbatul a fugit imediat înapoi la muncă şi, supărat, i-a spus colegului:
- Ce fel de prieten îmi eşti? Era gata-gata să fiu prins!
6. La Poliţie:
- Deci, hoţul v-a furat cerceii, brăţara de aur şi lănţişorul de la gât?
- Da, domnule poliţist.
- Şi de ce nu aţi strigat după ajutor?
- Păi, riscam ca hoţul să-mi vadă şi dinţii de aur.
7. Doi tipi se ciocnesc din greşeală într-un supermarket.
- Îmi cer mii de scuze, mă uitam după nevastă-mea!
- Sincer, e şi vina mea! Şi eu am pierdut-o pe aici pe soţia mea.
- Cum arată? Poate am văzut-o...
- Înaltă, picioare lungi, 90 - 60 - 90... Dar a ta?
- Nu mai contează, hai să o căutăm pe a ta!
Pe 1 ianuarie 2022, după ce i-am urat profesorului Nechita un sincer "La mulţi ani!" de Sf. Vasile, dascălul ieşean mi-a povestit:
"Cică la o şcoală, o profesoară de română îl întreabă pe elevul Bulă, ce ştie de Nunta Zamfirei?
- Din cauza pandemiei, nunta Zamfirei s-a anulat, a răspuns cu seninătate elevul!
DAN TEODORESCU