luni, 1 iunie 2015

La Iaşi, Peste Şapte Coline, cu Bianca Marcovici !




De 1 iunie, de Ziua Copilului, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit lansarea cărţii "Peste şapte coline" (Editura Junimea, Iaşi - 2015), autoarea ei fiind "rebela" din Haifa, dar născută la Iaşi în urmă cu peste şase decenii, Bianca Marcovici.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia literară "Păstorel" Iaşi, Asociaţia "Universul Prieteniei" Iaşi şi Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi şi a fost moderată de neobosita Rodica Rodean. În "prezidiul" manifestării, alături de Bianca Marcovici, s-au mai aflat scriitorul Mihai Batog Bujeniţă, poeţii Horia Zilieru şi Ioana Coşereanu-Vasilescu, care au menţionat:
- Mihai Batog Bujeniţă: "Suntem puţini, dar aleşi ! Bianca Marcovici este ca un cutremur de intensitate medie. Bianca este o rebelă şi răzvrătită. Cumpăraţi, furaţi sau cerşiţi cărţile Biancăi Marcovici, Dumnezeu vă va ierta păcatele !";
- Ioana Coşereanu-Vasilescu: "Când Bianca a plecat din Iaşi în Israel,  mi-a spus că stressul cel mai mare al ei este acela dacă va mai putea scrie sau nu în viitor, într-o altă ţară. Iată că Bianca scrie în continuare în limba română, pentru noi toţi !";
- Horia Zilieru: "Bianca Marcovici este o poetă adevărată. Talentul şi sufletul ei editează poezia. Bianca Marcovici scrie o poezie modernă, structural americană, cu seisme sociale, dar care se lasă citită. Poezia sa receptează nervurile a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Bianca Marcovici are în poezia ei blândeţea şi mângâierea. Să ne iubim poeţii !".
În replică la cuvintele maestrului Horia Zilieru, Bianca Marcovici a spus: "Dar am şi o ură ! Când cineva îţi ucide copilul...". În acest context, Bianca Marcovici a mai menţionat: "Anul acesta au murit mulţi băieţi în Israel, din cauza războiului. Pericolele sunt zilnice. Am şapte nepoţi, din care cinci băieţi. Mai sunt câţiva ani şi pleacă în armată...".
În sală s-au mai aflat şi membrii Asociaţiei literare Păstorel Iaşi, precum Cornelia Ursu, Nicolae Stancu, Eugen Deutsch, Vasile Diacon, Constantin Profir, Vasile Larco, Dan Teodorescu, dar şi Martha Eşanu şi Alex Aciobăniţei (Radio România Iaşi).
În cadrul manifestării de la Iaşi, Bianca Marcovici a citit câteva poeme din ultimul volum, "Peste şapte coline", dar şi din volumul "Impactul virtual". Până în prezent, Bianca Marcovici a editat 29 de volume de proză scurtă şi poezie, ea fiind, din 1990, membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, precum şi membră a Uniunii Scriitorilor Israelieni de Limba Română.
Manifestarea de la BJ Iaşi a fost pigmentată cu un frumos recital de violoncel oferit, de Ziua Copilului, de eleva de numai 13 ani, Clara Sofia Lupaşcu, de la Colegiul de Artă "Octav Băncilă" (clasa prof. Sandu Florin). Din partea doamnei Rodica Rodean, poeta Bianca Marcovici a primit în dar cartea "Universul Cuvintelor" şi revista "Însemnări", autorii fiind copiii poeţi şi prozatori din judeţul Iaşi, participanţi recent la un concurs literar, dar şi un volum semnat de Adriana Neacşu. Epigramistul Nicu Stancu a delectat asistenţa cu un catren dedicat Biancăi Marcovici.
În concluzie, putem menţiona faptul că ex-ieşeanca Bianca Marcovici este în continuare o "rebelă" a literaturii europene şi spune de multe ori lucrurilor pe nume, chiar dacă ele deranjează !  Inspirată de soldatele Biancăi, Zinette şi Noemi (fiicele poetei), poemul Epoleţii argintii se încheie cu versul: "Nici un glonte nu va ucide cuvântul". Chiar în această lună, mai precis pe 22 iunie 2015, acasă, probabil la Haifa, Bianca Marcovici va aniversa 63 de primăveri.
Citind din opera Biancăi Marcovici, o călătorie cu scop turistic şi recreativ în "Ţara Sfântă" e tot mai îndepărtată...
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu