marți, 11 iunie 2019

La Iaşi a debutat un viitor mare poet: Mihai Savin!


Duminică, pe 9 iunie 2019, la Cercul Militar Iaşi a fost lansată cartea de poezie "Imagini sub impuls", de Mihai Savin, cu oaspeţi din ţară şi Republica Moldova. Manifestarea a avut loc în cadrul unui spectacol artistic de zile mari şi într-o sală arhiplină, cu peste 100 de oameni prezenţi la eveniment.
Noua Filială Iaşi-Nord Est România, din cadrul Ligii Scriitorilor Români, continuă astfel tradiţia culturală de la Cercul Militar din Dealul Copoului, alături de partenerii săi tradiţionali: Cenaclul literar-artistic "Octav Băncilă" (de la CMI), Uniunea Creatorilor de Artă Profesionişti - Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), Asociaţia "Dor de Acasă". De remarcat că, noua filială ieşeană din LSR, are în prezent, la doar câteva zile de la constituire,  peste 30 de oameni de cultură înscrişi şi cererile de aderare în noua structură nu se opresc aici.
Cu un prezidiu alcătuit din scriitorii Constantin Mănuţă, Constantin Antin, Lidia Grosu (de la Chişinău, din Republica Moldova), Dan Teodorescu (preşedintele Filialei Iaşi-Nord Est România, din cadrul LSR) şi Corina Matei-Gherman (care a fost şi moderatorul evenimentului), aflaţi alături de poetul Mihai Savin (cel care, la 63 ani, arată ca la... 33!), manifestarea a decurs ca la carte, iar aplauzele din public au încununat un eveniment cultural de nota 10 plus!
În faţa unui public avid de cultură de bună calitate, cartea de poezie de debut a ieşeanului Mihai Savin a fost prezentată de scriitorii care au publicat editorialele lor în prefaţa volumului, Constantin Anton şi Lidia Grosu (din Chişinău - Republica Moldova), apoi de Constantin Mănuţă (cu o pertinentă analiză pe text), Dan Teodorescu (care a spus că Mihai Savin va ajunge cât de curând un al doilea Mircea Cărtărescu al României), Corina Matei-Gherman, Veronica Bumbu (din Chişinău - Republica Moldova), Veronica Rusu-Bucico (din Bălţi - Republica Moldova), Viorica Şerban. Nicolina Petrov, Oana Frenţescu, Calistrat Robu, Eugenia Nechita, Romeo Romila.
Au recitat poeziile lui Mihai Savin, din volumul "Imagini sub impuls", Sofia Doina Gavrilă, Corina Matei-Gherman, Viorica Şerban.
Manifestarea de la CMI a avut şi un moment Mihai Eminescu, derulat în preajma zilei de 15 iunie, atunci când se comemorează 130 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional al românilor din dreapta şi stânga Prutului, dar şi din Bucovina de Nord, mai precis de la Cernăuţi. Scriitorul Constantin Mănuţă a prezentat ziarul "Neamul Românesc", din secolul trecut, dedicat lui Eminescu, iar poeta Angela Pistol a recitat din propriile versuri scrise în memoria poetului nostru naţional.
Programul artistic al manifestării a mai cuprins recitaluri muzicale, în prim plan fiind Bogdan Lazăr (la vioară, de la clasa prof. Nina Munteanu), Miruna Ştefaniu şi Anastasia Radu (muzică uşoară), Diana Crăcană şi Rodica Ioniţă-Grosu (muzică populară), soprana Romina Ţurcan.
Un element inedit l-a prezentat tânărul Andrei Grozavu (preşedintele GISU), care a invitat asistenţa la parcuirgerea unui traseu de pădure de mare frumuseţe, în localitatea sa natală - Muncel, din judeţul Iaşi.
În continuare, ansamblul coral "Speranţa", sub conducerea dirijorului Sofia Doina Gavrilă a prezentat un reuşit program artistic.
În final, poetul Mihai Savin, cunoscut mai mult în străinătate decât în România, a menţionat: "Imagini sub impuls este o carte ce demonstrează indeciziile unei trăiri și extazul unui vid interior. Prin ea descopăr fiorul pur și concret al mișcării, plecarea și reîntoarcerea, pe un fond cenușiu al lumii. De multe ori așa se întâmplă când te hotărăști să pleci din tine spre o cauză dinafară... Doar să scrii! De asemenea, mulţumesc publicului pentru prezenţă, a fost o fericire pentru mine să vă ştiu aproape. Omul este sărac, dar cu Dumnezeu devine bogat! Dumneavoastră, cei din public, mi-aţi dat şansa să scriu poezie. Vă promit un al doilea volum, în toamnă!".
Înaintea tradiţionalei fotografii de grup şi de "grupuri", moderatorul Corina Matei-Gherman a mai mulţumit pentru implicare şi ajutor col. Benone Tiron (comandantul Cercului Militar Iaşi), graficianului Eugen D. Nicanor, viitorului membru al echipei de graficieni al Filialei Iaşi-Nord Est România din cadrul LSR, Constantin Lupaşcu şi regizorului tehnic Ioan Vârlan.
Vineri, pe 14 iunie 2019, de la ora 16.30, o nouă manifestare cu public va avea loc la Cercul Militar din Iaşi, în cadrul vernisajului expoziţiei de pictură a doamnei Eugenia Nechita, cu un moment de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu. Vă aşteptăm alături de noi, căci noi nu dorim să fim bogaţi, ci dorim să fim fericiţi, după cum bine spunea recent la Iaşi, Sanctitatea Sa Papa Francisc.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu