Seria evenimentelor „Citadela naivilor”, de la Palatul Culturii din Iaşi, inițiată de Muzeul Etnografic al Moldovei cu scopul de a pune în valoare lucrările de artă naivă și pe creatorii acestora, continuă în aceste zile cu o expoziție care îl readuce în atenția publicului pe artistul Calistrat Robu, preşedintele Uniunii Creatorilor Profesionişti - Filiala Iaşi şi vicepreşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est.
Vernisajul a avut loc joi, 25 martie 2021, iar expoziţia pictorului Calistrat Robu a fost prezentată de Victor Munteanu, care a argumentat: "Recunosc, nu l-am cunoscut pe Artistul Calistrat Robu așa cum trebuie. Această expoziție îmi place foarte mult. Este o expoziție plină de culoare și mister. Expoziția are loc în perioda când în popor se sărbătorește Buna Vestire, dar se spune că este vremea Cailor lui Sân' Toader. De aceea, vedeți, am ales pentru expoziție motivul cailor. Dar pe lângă cai, vedem aici și motivul lupilor, deci este prins și Sân' Toader, cel care comunică cu lupii. Așa cum spune şi artistul, Calistrat Robu este născut în Țara Vrancei. un loc binecuvântat de Dumnezeu. Are multe expoziții personale, expoziții de grup și lucrările Artistului se regăsesc în diferite colecții personale din țară și străinătate. Acum a să dau citire din articolul scris de Ioan H. Ciubotaru, în 1993, care surprinde și azi personalitatea artistului Calistrat Robu: <<Deosebit de interesante sunt lucrările lui Calistrat Robu.Tablourile sale sunt elaborate îndelung. dintre ieșeni este singurul care își scrutează cu severitate această pasiune, muncește mult și caută cu îndârjire un drum care să fie numai al său. Sub raportul inspirației, tematica picturii lui este tributară, în egală măsură, satului și orașului. cromatica pânzelor sale are rafinament, iar unele dintre imaginile-cheie dezvăluie sensuri și implicații arhaice. Obsesia temelor majore este de altfel o caracteristică esențială a picturii lui Calistrat Robu. Folclorul Țării Vrancei îi este mereu aproape de suflet și are înrâuriri benefice asupra creației sale originale>>. După cum vedeți Calistrat Robu este și un neconformist, atât în pictură dar și prin versurile sale. Ce să vă mai spun? poate autorul ar fi vrut să expună și alte tablouri, cele politice, dar vom face și una în acest sens. Și acum să vedem opinia Artistului".
În cuvântul său, Calistrat Robu ne amintește de începuturile picturii sale, cele primitive. Artistul nu se crede naiv, ci primitiv şi spune următoarele: "Mulțumesc din suflet celor care au participat la acest vernisaj de expoziție, având în vedere și restricțiile impuse în acestă perioadă. Vă invit să vizionaţi cu atenție această expoziție, deoarece în fiecare tablou se află o poveste, un mister, ce trebuie dezlegat de fiecare în parte".
În
acest context, al artei, au mai luat cuvântul în cadrul vernisajului de la
Palatul Culturii din Iaşi scriitorii Ilie Serediuc și Corina Matei-Gherman,
colegii lui Calistrat Robu în cadrul LSR - Filiala Iaşi-Nord Est.
Fotoreporterii participanţi în cadrul vernisajului au fost colegii Dan Luca și
Ioan Vârlan.
De asemenea evenimentul a fost înregistrat video și de Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi, pe al cărui site puteți vizualiza expoziția.
La
expoziția pictorului Calistrat Robu au mai participat alţi colegi din cadrul
LSR - FINE şi UCP - Filiala Iaşi, precum Silvia Aboaice, Anastasia Gîrneață, Maria
Lupu, Eugenia Nechita - care i-a oferit Artistului un portret realizat de
Domnia Sa, Petrică Sîncu, Mihaela Berari, Mădălina Dorofte, Ionel Pintilii,
elevi și profesori de la Universitatea de Arte "George Enescu" din
Iași, dar şi publicul iubitor de artă de bună calitate, cu toţii respectând
cerinţele sanitare actuale.
CORINA
MATEI-GHERMAN
DAN TEODORESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu