Sâmbătă, 18 iunie 2022. La Cercul Militar Iași, în orașul "Celor șapte coline", a avut loc o manifestare culturală organizată de LSR - Filiala Iași - Nord Est, Cenaclul de Literatură și Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar Iași, Uniunea Creatorilor Profesioniști - Sucursala Iași și UZPR - Filiala Iași. Au mai participat membri ai Asociaţiei Literare „Păstorel” Iași și ai Societății pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina - Filiala Iaşi.
Activitatea a fost amplă: conferință tematică, lansare de carte, momente artistice.
În deschidere a cântat la vioară maestrul Marinică Botea, neîntrecut în mânuirea arcușului. Prin virtuozitate și repertoriu ales a emoționat participanții, iar sala s-a umplut de acordurile viorii. "Maestrul cu vioara" ne-a transpus într-o lume a frumosului. Ne-a mângâiat sufletele. O atmosferă propice pentru a se derula în continuare conferința tematică „Viața și opera criticului literar George Călinescu (19 iunie 1889 - 12 martie1965). 123 ani de la naștere”. Silvia Hodaș, într-o prezentare succintă, a arătat că opera criticului literar G. Călinescu „ca o lavă bazaltică trece prin vremuri și se varsă în mod miraculos în limba și literatura română”.
Au mai fost lansate cărțile:
- Ioan Hodaș: „Marș înainte... cu umor”;
- Calistrat Robu: „Cugetări pe sensul trăirii” și „Călător în timp”.
Cărțile au fost prezentate de: Vasile Larco (Materialul a fost lecturat de Romeo Romila), Teodor Pracsiu, Corina Matei-Gherman, Mihai Batog-Bujeniță, Mirela Gabriela Cioclu.
„Marș înainte... cu umor” a „ordonat” scriitorul Ioan Hodaș și astfel, zâmbetul și voia bună i-a cuprins pe toți când umorul a început să curgă în șiroaie, eliminând orice urmă de tristețe. Dar, cum omului îi stă bine cu... măsură, scriitorul și pictorul Calistrat Robu a propus ca fiecare să fie, pentru câteva clipe, „Călător în timp” și să se așeze la margine de Univers pentru „Cugetări pe sensul trăirii” și „Însetat de lumina iubirii”, să reflecteze la „Omul ființă trecătoare”.
Nu au lipsit momentele artistice incluse pe parcursul desfășurării programului. Doina Toma a adus zâmbetul pe buze cu epigrame. A recitat poezii Rodica Murgu - din creația proprie, iar Valeriu Rudolf a rostit poezia „Scara”, de George Coșbuc, aducându-ne aminte de candoarea iubirii de odinioară. Doru Melnic, artist liber profesionist, a surprins prin recitarea unor frumoase poezii cu tâlc. Cantautorul Adi Gegiuc, ca de obicei, a emoționat prin voce și acordurile la chitară cu melodii de o sensibilitate aparte. Silvia Aboaice, cu vocea sa inegalabilă, a fascinat auditoriul. Corala „Lirica”, prin calitatea vocilor și atitudine, a adus bună dispoziție interpretând cântece din folclorul autentic.
Momentul coregrafic susținut admirabil de eleva Bianca Pîntea, pe o melodie cu un mesaj profund patriotic, „Rădăcini”, a uimit. Dans și melodie – un tot unitar! Bianca a demonstrat prin dans că: „Nu ne apleacă vântul / Cum vrea, în mărăcini./Suntem aici de veacuri / Adânc, în rădăcini.”
A mai cântat solistul Iulian Găluşcă, care a obţinut recent patru de DA la "Românii au talent", de la Pro TV.
S-au acordat DIPLOME DE EXCELENȚĂ celor implicați în actul de cultură.
Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Corina Matei-Gherman.
Foto-Video: Calistrat Robu, Ioan Vârlan, Maria Teodorescu, Silvia Hodaș. Sonorizare: Bogdan Iordache.
Organizatorii acestui amplu eveniment, cu invitați
din mai multe județe, au reușit să creeze o atmosferă plăcută, prietenească și
călduroasă, ca o zi de vară cu mult cer senin și soare în suflete.
Cei mai importanţi parteneri media au fost Radio România Iaşi, publicaţia Sport
Fan Club, Tele Moldova Plus Iaşi, Revista Nord-Est Cultural, publicaţua
"Meridianul Iaşi - Vaslui - Bacău", Sighet Online, Mangalia News, Agenţia
de Presă Aşii Români şi ziarul Vocea Ta (din Nürnberg - Germania), Asociaţia
Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP - Montreal , Canada), Observatorul (Toronto - Canada), Confluenţe
literare / Aspiraţii (Sydney - Australia).
Pe 1 ş 2 iulie, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Nord Est va merge cu
o delegaţie de 19 persoane la Bălţi (Republica Moldova) pentru un "Dialog
Cultural şi Artistic" cu fraţii şi surorile din stânga Prutului.
Promotorul cultural din oraşul Bălţi va fi poeta şi profesoara Veronica Bucico,
colega noastră din Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Nord Est. Să ne dorim mult succes!
Au relatat: Silvia Hodaș, Maria Teodorescu, Dan Teodorescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu