miercuri, 29 iunie 2016

Lume bună la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, de-a lungul timpului!




Turneele de tenis futures din calendarul mondial ITF se organizează în toată lumea şi reprezintă pistele de lansare în circuitele de seniori pentru tenismenii ce se apropie de finalul junioratului sau au trecut de puţin timp la “grupa mare”.
Ele nu ar putea fi însă organizate fără sprijinul autorităţilor guvernamentale şi locale sau fără sprijinul televiziunilor publice, a radiourilor şi mass-mediei scrise. "Aceste turnee nu sunt Wimbledon, nici Rolland Garros, dar trebuie organizate decent, în nişte limite normale. La nivelul acesta, unde tinerii au resurse materiale limitate, trebuie să îi ajutăm cât se poate de mult. Nu suntem nici Germania, nici Franţa şi nici Spania din punct de vedere economic, dar suntem o ţară cu posibilităţi enorme", a spus la un moment dat Ion Ţiriac, iniţiatorul circuitelor futures în România.
La arenele CFR Iaşi, în parteneriat cu Federaţia Română de Tenis şi Primăria Municipiului Iaşi, Clubul Sportiv CFR Iaşi a început organizarea turneelor denumite "Trofeul Municipiului Iaşi", încă din 2009, atunci când, în intervalul de timp 4-12 iulie, a avut loc ediţia a 7-a a competiţiei ieşene, după ce primele şase "runde" au fost găzduite de arenele ANGERO, sub conducerea directorului de concurs Ghiţă Grancea, dar sub altă denumire.
De fapt, în 2009, prima ediţie a turneului masculin denumit "Trofeul Municipiului Iaşi" a însemnat şi un parteneriat solid şi de lungă durată dintre CS CFR Iaşi, FR Tenis şi Primăria Municipiului Iaşi, competiţia derulându-se fără întrerupere până în 2015, iar în 2016 va avea loc în perioada 6-14 august, cu premii totale mărite la 25.000 dolari.
Arenele CFR Iaşi au la dispoziţie patru terenuri de tenis pe zgură denumite Ilie Năstase (nr. 1), Ion Ţiriac (2), Virginia Ruzici (3) şi regretata Florenţa Mihai (4).
În 2009, primul director de turneu a fost George-Radu Pipa, una şi aceeaşi persoană cu preşedintele clubului sportiv CFR Iaşi, iar supervisorul ITF al turneului a fost bucureşteanca Mihaela Testiban, un om cu mare experienţă în domeniul circuitelor internaţionale de tenis.
Foarte multe personalităţi politice şi sportive au trimis pe adresa clubului sportiv CFR Iaşi mesaje de salut referitoare la organizarea turneului denumit “Trofeul Municipiului Iaşi”. Am remarcat la acest capitol pe secretarul de stat în MTS Octavian Bellu, preşedintele FR Tenis Ruxandra Dragomir, vicepreşedintele FR Tenis Liviu Ursuleanu, tenismenii Andrei Pavel şi Victor Hănescu, supervisorul ITF Mihaela Testiban, primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul şi directorul executiv al Fundaţiei Sportului Ieşean Romeo Olteanu, prefectul Victorel Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Simirad, vicepreşedintele CJ Constantin Adăscăliţei, directorul DJST Iaşi Ciprian Paraschiv.
Am spicuit următoarele declaraţii din urmă cu 7 ani:
- Octavian Bellu: "Tenisul românesc, de la Ilie Năstase încoace şi nu numai, a dispus de jucători valoroşi, mulţi dintre aceştia afirmându-şi valenţele încă de pe vremea junioratului, iar, în prezent, Turneele de tenis futures oferă o astfel de platformă pentru tinerii jucători. Pornit din iniţiativa lui Ion Ţiriac acest gen de concursuri a prins legături trainice în tenisul românesc, Trofeul Municipiului Iaşi înscriindu-se ca punct principal în Circuitul Internaţional de Tenis al României alături de celelalte oraşe gazdă. Eforturile organizatorice ale autorităţilor locale sunt demne de relevat, ieşenii dovedindu-se, ca de fiecare dată, gazde de cinci stele pentru acţiunile sportului, ceea ce înseamnă că participanţii la întrecerile de la noua arenă a Clubului Sportiv C.F.R. dispun de toate condiţiile pentru a-şi pune în valoare talentul şi pregătirea. Tuturor, mult succes!".
- Ruxandra Dragomir: "Municipiul Iaşi se numără printre cele mai importante centre de tenis din România care a dezvoltat în ultimii ani tenisul de performanţă – şi nu numai – încununându-şi activitatea din sezonul de vară 2009 prin organizarea turneului apartenent Circuitului Internaţional de Tenis al Romaniei, Trofeul Municipiului Iaşi. Acest turneu poate fi considerat o rampă de lansare a tinerelor speranţe ale tenisului ieşean şi în general ale tenisului românesc, oferind deschiderea internaţională atât de necesară sportivilor noştri. Apreciez foarte mult eforturile depuse de Primăria Iaşi, de Fundaţia Sportul Ieşean şi de Clubul Sportiv CFR Iaşi care prin acest gen de activităţi sprijină şi promovează tenisul în România şi sunt foarte convinsă de succesul cooperării dintre organizatori şi Federaţia Română de Tenis. Vă invit aşadar la o saptămână de tenis de performanţă de nivel internaţional într-o atmosferă de prietenie caracteristică oraşului dumneavoastră şi sper ca acest eveniment să vă depăşescă aşteptările din toate punctele de vedere”;


* Victor Ioniţă şi fraţii gemeni Gleb şi Vadim Alekseenko, primii câştigători ai Trofeului Municipiului Iaşi la tenis masculin

La turneul masculin din 2009 de la arenele CFR Iaşi (unele meciuri s-au disputat şi la baza CORECO) au evoluat şi ieşenii Alexandru Tudurache, Emanuel Brighiu, Ştefan Carja, respectiv Ştefan Leonte, Silviu Mistreanu.
Primii opt capi de serie ai competiţiei au fost: 1. Victor Ioniţă (România, locul 328 ATP în 2009), 2. Andrei Mlendea (România, 459 ATP); 3. Gerard Granollers-Pujol (Spania, 581 ATP), 4. Marius Copil (România, 584 ATP), 5. Răzvan Sabău (România, 623 ATP), 6. Pirmin Haenle (Germania, 651 ATP), 7. Vadim Alekseenko (Ucraina, 687 ATP), 8. Alexandre Folie (Belgia, 779 ATP).
În marea finală a probei de dublu, am consemnat victoria fraţilor gemeni din Ucraina, Gleb şi Vadim Alekseenko, cei care s-au impus cu scorul de 6-3, 2-6 [10-7] în faţa românilor Marius Copil şi Victor Ioniţă.
În finala probei de simplu, după o întrecere extrem de echilibrată, românul Victor Ioniţă l-a învins cu 4-6, 6-2, 6-1 pe ibericul Gerard Granolers-Pujol, nimeni altul decât fratele mai mic al renumitului Marcel Granolers-Pujol.

* Mari emoţii în glasul lui Victor Ioniţă

La festivitatea de premiere care a urmat finalei probei de simplu din 2009, cu glasul tremurând, câştigătorul turneului de la arenele CFR Iaşi, românul Victor Ioniţă, a declarat: "Nu ştiu ce se întâmplă, dar pentru prima dată sunt emoţionat la un final de turneu, asta probabil că Iaşul este oraşul meu favorit. Mulţumesc din inimă antrenorului meu, lui tăicuţu’ aflat în tribunele arenei şi care a venit să mă susţină şi tuturor celor care cred în mine, în primul rând spectatorilor prezenţi la această partidă! Îmi doresc pe viitor să ajung în primii 100 din lume şi să joc cât mai bine".
Originar din Barcelona, Gerard Granollers-Pujol a menţionat că este pentru prima data la Iaşi, el fiind un participant de bază în turneele futures din Spania. "Mi-a plăcut foarte mult turneul de la Iaşi, unde sunt pentru prima. Mă pregătesc pentru a urca cât mai sus în clasamentul mondial şi vreau să acumulez, pe viitor, cât mai multe puncte ATP".
De menţionat faptul că Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi, prin directorul coordonator de atunci, Ciprian Paraschiv, a oferit în 2009 mai multe diplome de excelenţă pentru organizatorii turneului ieşean, care au rezolvat cu mult profesionalism toate probleme ivite pe durata competiţiei. Diplomele menţionate au fost primite de vicepreşedintele FRT Liviu Ursuleanu, supervisorul ITF Mihaela Testiban, medicului turneului dr. Puşa Ispas, de “echipa” de conducere a Clubului Sportiv CFR Iaşi alcătuită din Sorin Flutur, George-Radu Pipa, Dan Teodorescu, Eduard Spiţă, Lucian Mihalache, Vasile Botezatu, Daniel Cristian Teodorescu, Claudiu Paiu, dar şi de antrenorii de tenis ieşeni Oana Hâncu şi Vergil Aghion.  

* Turneele feminine de la Trofeul Municipiului Iaşi au debutat în 2010, tot la arenele de tenis CFR Iaşi

Cu premii totale de 10.000 dolari, cu un parteneriat la fel de solid dintre CS CFR Iaşi, FR Tenis şi Primăria Municipiului Iaşi, competiţia feminină din cadrul Trofeului Municipiului Iaşi a debutat în 2010 şi a continuat apoi an de an, în 2016 ea urmând a fi derulată în perioada 2-10 iulie, prima favorită fiind românca Irina Fetecău, de la CS Dinamo Bucureşti, care în prezent concurează la turneul ITF de la Focşani.
În intervalul de timp 2010-2015, deci în primele şase ediţii, câştigătoarele de la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis feminin au fost:
- 2010: Mădălina Gojnea (România) - la simplu, respectiv Mădălina Gojnea / Ionela Andreea Iova (România) - la dublu feminin;
- 2011: Diana Buzean (ex-Enache, România), respectiv Diana Buzean (România) / Danielle Harmsen (Olanda);
- 2012: Patricia Maria Ţig (România), respectiv Patricia Maria Ţig / Alexandra Damaschin (România);
- 2013: Marie Benoit (Belgia), respectiv Irina Maria Bara / Diana Buzean (România);
- 2014: Oana Georgeta Simion (România), respectiv Raluca Elena Platon / Cristina Mădălina Stancu (România);
- 2015: Anastasia Vdovenco (Republica Moldova), respectiv Ioana Loredana Roşca / Oana Georgeta Simion (România).

* De la vechea "armadă" din 2004, la noua generaţie din 2016

În 2004, arenele de tenis ANGERO Iaşi au găzduit şi ele un turneu internaţional feminin, din calendarul mondial ITF. La turneul din perioada 16-22 august 2004, cele două finale au fost următoarele:
- Simplu: Monica Niculescu (România, doar 16 ani în 2004) - Raluca Olaru (România) 7-6 (5), 6-0.
- Dublu: Gabriela Niculescu / Monica Niculescu (România) - Nadine Schlotterer (Austria) / Eva Valkova (Cehia) 7-5, 6-1.
În concurs s-au mai aflat româncele Mădălina Gojnea, Sorana Cîrstea, Mihaela Buzărnescu, Simona Iulia Matei (favorita nr. 1 a turneului ieşean în 2004), Laura Ioana Andrei, dar şi ieşeanca Carmen Raluca Ţîbuleac, devenită apoi antrenoare la CS Coreco Iaşi.
De remarcat că peste 12 ani, mai precis la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis feminin, din perioada 2-10 iulie 2016, de la arenele CFR Iaşi, vom putea admira talentele actualei generaţii de tenismene din România, precum Irina FETECĂU (cap de serie nr. 1), Cristina ADAMESCU (nr. 2), Camelia-Elena HRISTEA (nr. 4), Elena-Teodora CADAR (nr. 5), Karola Patricia BEJENARU (nr. 6), Andreea GHIŢESCU (nr. 7), Simona IONESCU (nr. 10), dar şi pe ieşencele Michele-Alexandra ZMĂU (20 ani) şi Andreea PRISACARIU (16 ani) - pe tabloul principal şi pe "puştoaica" de numai 14 ani şi 7 luni, Diana IACOB - în calificări.
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu