joi, 4 octombrie 2018

La Iaşi, câştigătorii premiilor Nobel s-au reunit în cartea lui Ozias Marcovici!


Marţi, 2 octombrie 2018, la sediul Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi a avut loc lansarea volumului „Atomul între Ştiinţă şi Politică sau De la Los Alamos la Hiroshima”, al Dr. Ozias Marcovici, cartea fiind apărută la Editura Danaster din Iaşi, în acest an. Să mai repetăm faptul că autorul acestui incitant volum este dr. Ozias Marcovici, născut la Botoşani în 1948, cel care a făcut studiile secundare şi liceale la Hârlău, în judeţul Iaşi, iar cele medicale universitare la Iaşi, Ierusalim, Tel Aviv şi SUA şi care a emigrat în Israel în urmă cu peste 40 ani.
Venit la Iaşi cu soţia Marica, ambii neuitând limba română, Ozi Marcovici a fost "Number One" în Biblioteca mediciniştilor de pe Bulevardul Independenţei din Iaşi, într-o clădire aflată în refacere, dar care mai păstrează acel aer de epocă din secolele trecute.
Într-o sală plină cu un public rafinat, volumul a fost prezentat cu mult "şarm" de prof. dr. Costel Ostin Mungiu (tatăl regizorului de film Cristi Mungiu), apoi de scriitorul Constantin Munteanu, publicistul şi lectorul de carte Elena Leonte, scriitorul şi editorul Ioan Muscalu, medicul băcăuan Vasile Palade (fost coleg de grupă cu autorul Ozi Marcovici) şi de prof. dr. Eugen Târcoveanu, ultimul fiind şi moderatorul evenimentului.
După ce dr. Târcoveanu a prezentat un scurt "CV" al autorului şi a detaliat şi câteva aspecte istorice despre clădirea în care a avut loc lansarea cărţii menţionate, am mai consemnat următoarele luări de cuvânt:
- Prof. Dr. Costel Ostin Mungiu: "Vă întrebaţi probabil ce am eu în comun cu Marcovici şi tot eu vă spun: amândoi suntem doctori, amândoi suntem acum pensionari şi amândoi îl ştim pe Târcoveanu! Ozias Marcovici este pasionat de istorie, de lectură şi publicarea de volume. Această carte nu prezintă o lectura uscată, are şi o parte anecdotică, care îţi face lectura mai plăcută. Astăzi, cred că 9 ţări deţin bomba atomică. Este o carte despre istoria bombei atomice, iar în carte ni se prezintă mulţi savanţi deţinători ai premiilor Nobel. Are şi multe fotografii document această carte şi se ştie că o poză face cât o mie de cuvinte! Este o carte plină de învăţăminte".  
- Constantin Munteanu: "Am făcut prefaţa la această carte. Am citit cu nesaţ cartea inclusiv pe patul spitalului, când aveam două pietre la rinichi care mă necăjeau. Prefaţa mea este de fapt o scrisoare de dragoste către cartea lui Ozi Marcovici. Este o carte redactată excelent de doamna Elena Leonte. Este cartea care reuneşte cei mai mulţi laureaţi ai Premiilor Nobel!".
- Elena Leonte: "Am fost redactor de carte şi este a treia carte a dr. Ozias Marcovici, care se încadrează în aceeaşi matrice stilistică. Vă recomand această lectură intelectuală!".
- Ioan Muscalu: "La pag. 99 a cărţii se vorbeşte despre Petre Capiţa, care a devenit Piotr Kapitza în URSS. El este rus, român din Basarabia, sovietic, care a murit la Moscova, la 90 ani, în 1984. În 1978 a primit Premiul Nobel pentru fizică".
- Vasile Palade: "Eu am să vorbesc din partea colegilor de grupă şi an. Deşi Marcovici e plecat de 44 ani în Israel, el simte în continuare româneşte. El a devenit un creator de istorie, iar eu sunt doar un consumator de istorie. Cartea este plină de documente cândva secrete. Este o carte de tip roman, uşor de citit!".
În final, autorul a avut şi el cuvântul, dr. Ozias Marcovici, dornic a se exprima în limba română, spunându-ne următoarele: "Nu vreau să mă laud, dar cartea cred că este o reuşită! Dar nu mă laud, că de ajuns m-au lăudat cei din prezidiu. Este a treia mea carte, care mi-a luat doi ani să o scriu. Sunt circa 90 de personaje aici, în carte. Mai pot spune că, unul dintre personajele cărţii mele, Petre Capiţa, este cel mai europenizat fizician rus sau sovietic, după 10 ani petrecuţi la Cambridge, deşi el era basarabean. A avut curajul să-i scrie lui Stalin personal, în care se plângea de temutul Lavrenti Beria! Aş dori ca în a patra mea carte să scriu despre supremaţia spaţiului cosmic".   
În continuare, moderatorul dr. Eugen Târcoveanu a tras concluziile, menţionând că "Istoria este cea mai frumoasă poveste, vorba lui Adrian Cioroianu, însă trebuie să o citeşti!".
Tot Eugen Târcoveanu a prezentat publicului revista "Însemnări ieşene", care şi-a reluat apariţia.
"Aici, în acest salon, nu s-a mai ascultat muzică de 200 ani!", a mai menţionat acelaşi dr. Târcoveanu, care l-a invitat apoi, pentru un recital la violoncel pe conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu, care a interpretat "Suita de Bach", aplaudat în final, la scenă deschisă, de publicul iubitor de muzică de bună calitate.
Proiecţia documentarului istoric „Medici în linia întâi (1916-1918)”, regizor şi producător Alina Ţiţei, a fost amânată până după premierea lui oficială, de la Ateneul din Iaşi, din lipsă de timp.
A urmat obişnuita sesiune de autografe a dr. Ozias Marcovici, doritor să stea prieteneşte de vorbă cu câţi mai mulţi ieşeni, "flancat" de soţia Marica, cea care a fost şi gazda unui minunat coktail! Din partea Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi, dr. Ozias Marcovici a primit şi o diplomă de onoare.
Organizatorii acestei frumoase manifestări culturale au fost Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi şi Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, în sală fiind prezentă şi Rodica Rodean, preşedinta asociaţiei menţionate, care se pregătea să plece în zilele următoare şi la Roma, pentru un proiect cultural la nivel internaţional, româno-italian.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu