sâmbătă, 12 martie 2016
Participare internaţională la tripla lansare de carte de la Muzeul Unirii din Iaşi
Societatea pentru cultură şi literatură română din Bucovina - Filiala Iaşi, în parteneriat cu Cenaclul "Nectarie" din Vama - Bucovina - judeţul Suceava au organizat la Muzeul Unirii din Iaşi ediţia a LXIX-a a manifestării denumite "Amiază culturală bucovineană". Evenimentul s-a petrecut într-o zi de sâmbătă, 12 martie 2016, într-o sală arhiplină, cu circa 100 de invitaţi din România, Italia şi Croaţia, ea fiind şi la o concurenţă perfect loială cu manifestările de la LIBREX 2016, de la Palas Mall.
Au fost lansate cărţile "Bucovina sub zodia cuvântului" (de Paraschiva Abutnăriţei), Nodul Gordian (de Ion Cernat) şi "Purgatoriul unui proscris" (de Sorin-Constantin Cotlarciuc).
În prezidiul adunării au luat parte scriitorii Valeriu Stancu, Liviu Papuc şi Sorin Cotlarciuc, alături de poeta Luminiţa Ignea, de la Biblioteca din Câmpulung Moldovenesc.
Invitaţii de seamă ai evenimentului de la Muzeul Unirii din Iaşi au fost poeţii Claudio Pozzani (Italia) şi Drazen Katunaric (Croaţia), care au participat în zilele anterioare şi la manifestările de la LIBREX 2016.
După cuvântul de deschidere şi de bun venit al lui Liviu Papuc (preşedintele Filialei Iaşi din cadrul Societăţii culturale şi literare române din Bucovina), care a fost şi moderatorul manifestării din sala "Dublei Uniri", scriitorul Valeriu Stancu a analizat din punct de vedere literar cartea medicului Sorin Cotlarciuc (Purgatoriul unui proscris) menţionând următoarele: "Sorin Cotlarciuc a scos acum o carte extraordinar de bună, probabil urmându-mi şi sfaturile de la cărţile anterioare. Aştept să citesc şi continuarea, fiind un volum autobiografic, care reuşeşte să stârnească curiozitatea cititorilor prin întâmplările trăite şi hazul scrierilor. Pot spune că este o carte tristă, dar plină de umor. Întâmplările lui Sorin Cotlarciuc fac parte din cotidianul magic al copilăriei!".
Au mai vorbit în faţa publicului prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu, o personalitate a vieţii ştiinţifice etnografice, scriitorii Ioan Mugurel Sasu, Vasile Diacon, Ion Abutnăriţei, Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Vajoga, iar Vasile Larco a recitat din propriile epigrame.
Actorul Emil Gnatenco a susţinut un frumos recital de poezie, iar italianul Claudio Pozzani şi croatul Drazen Katunaric au demonstrat celor prezenţi că sunt nu numai poeţi desăvârşiţi, de talie internaţională, dar şi buni recitatori de versuri!
Concluziile au fost trase de scriitorul Sorin-Constantin Cotlarciuc, care a declarat: "Evenimentul şi-a atins scopul, fiind aproximativ 100 de participanţi în public, într-o sală cu o capacitate de 80 locuri, dar au fost şi oameni care au stat în picioare. A fost un spectacol frumos şi care trebuie repetat pe viitor!". Iar preşedintele Liviu Papuc a completat: "Deşi a fost la concurenţă cu LIBREX 2016, la evenimentul nostru de la Muzeul Unirii a venit multă lume şi lume bună! S-a văzut că a venit şi <artileria grea> de la munte, de la Câmpulung Moldovenesc şi Vama...".
DAN TEODORESCU
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu