sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Oamenii de cultură din România şi Italia, în vizită la "Conu' Mihalache"!


"Toamnă româno-italiană" este un proiect conceput ca un duplex cultural România - Italia, iniţiat de Asociaţia "Universul Prieteniei", sub preşedinţia lui Rodica Rodean. Acest proiect a debutat în anul 2016, la Iaşi, Torino şi Ivrea, a continuat în 2017, la Milano şi Iaşi, iar pe 4 octombrie 2018 a fost prezent la Roma.
"Revanşa" din acest an a avut loc vineri seara, pe 2 noiembrie 2018, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, cu participarea a două românce care trăiesc de mai mulţi ani în Italia, unde promovează cultura din Carpaţi, ele fiind Elena Agapi (din Roma) şi Florentina Niţă (din Milano). Din păcate, Mărioara Vişan (din Torino) nu a putut fi prezentă la această manifestare, dar ne-a transmis toată gândurile ei pozitive şi mult succes în reuşita evenimentului.
Deschiderea manifestării din salonul casei lui "Conu' Mihalache" a fost făcută de Mihaela Tudose, custodele muzeului, iar apoi Rodica Rodean a prezentat pe cei mai importanţi oameni de cultură prezenţi la eveniment, printre ei fiind Mihai Zaborilă (la 90 ani), Horia Zilieru, Vasile Larco, Vasile Fluturel, Emilian Marcu, Liviu Apetroaie, Gabriela Darie, Dan Teodorescu, Ina Paladi, Ioan Vârlan, în sală fiind prezenţi şi alţi membrii ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (Angela Pistol, Doina Toma, Constantin Mihai, Angela Mihai) şi ai Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi. Printre cei prezenţi s-a aflat şi redactorul Radio România Iaşi, Natalia Maxim, post de radio regional care a împlinit tot în acea zi de 2 noiembrie 2018, 77 ani de existenţă.
În continuare, pe "scenă" a urcat românca de la Roma, născută la Piatra Neamţ, dar care locuieşte de 12 ani în capitala Italiei, Elena Agapi, care a prezentat publicului, cu mult talent actoricesc, un recital cu "Chiriţa din Diasporă", aplauzele fiind necontenite.
A urmat recitalul poetic şi actoricesc susţinut de Ina Paladi, după versurile "italienilor" din Diasporă, ai membrilor "Cenaclului de la Roma", precum Elena Agapi, Valeriu Barbu, Mariana Cornea, Mihaela Leahu Varga, Daniela Mihăeş, Lidia Popa, Liliana Smerea Văcaru, Alina Monica Turlea.
Venită de la Milano special pentru această manifestare culturală de la Iaşi, scriitoarea Florentina Niţă a mai menţionat: "Felicit Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi pentru cei 10 ani de existenţă şi activitate. Aţi adunat aici, sub semnul prieteniei, atâtea suflete frumoase. Pe 9 şi 10 noiembrie, vrem să organizăm la Torino o întâlnire cu scriitorii de limbă română din Italia. Vrem să alcătuim o scrisoare către ţară în care să ne exprimăm părerile noastre, pentru a nu fi uitaţi şi să ne consideraţi mereu că trăim într-un judeţ din România".
Au mai luat cuvântul în faţa publicului scriitorii ieşeni Horia Zilieru, Vasile Larco (care a delectat asistenţa şi prin câteva reuşite epigrame), Vasile Fluturel, Liviu Apetroaie şi Emilian Marcu. În alocuţiunea sa, cu multă îndârjire în glas, maestrul Horia Zilieru (85 ani) a spus: "Poezia citită azi şi scrisă de românii noştri din Italia se opune dezrădăcinării şi versurile m-au emoţionat. Sunt oglinzi sufleteşti. Mă bucură că există această forţă a dorului, poezia ne ajută! M-aş bucura mult dacă organizaţiile de acolo ar deschide drumul către o editură mare italiană, pentru a ne cunoaşte şi ei pe noi! Să vă dea Dumnezeu sănătate, să scrieţi cu îndârjire, românul este totuşi o fiinţă într-o epocă care ne transformă în paragină pe toţi!".
Apoi, Florentina Niţă a amintit şi de travaliul dus de doamna Gherghina Tofan, cea care, ajutată de Biserica Ortodoxă din Torino, face a muncă culturală remarcabilă în Italia.
La finalul manifestării, preşedinta Rodica Rodean a informat publicul că, luni, pe 12 noiembrie 2018, la ora 17.00, la Hotelul Moldova din Iaşi, jurnalistul Dan Teodorescu îşi va lansa cartea sa cu nr. 14 din ultimii trei ani, "ZECE DE ZECE", multă lume dorind să participe la acest eveniment cultural-artistic.
Fotografia de grup a încheiat o frumoasă seară culturală româno-italiană, desfăşurată pe parcursul a două ore, în care sufletul românesc şi dorul de casă au fost în prim plan şi au produs multe lacrimi fierbinţă pe obrazul doamnelor participante!
Organizatorii manifestării culturale ieşene au fost Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi (România) şi Asociaţia „Cenaclul de la Roma” (Italia), în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu