duminică, 15 iulie 2018

"De unde sunt", carte autobiografică lansată de fam. Bohosievici la Muzeul Unirii din Iaşi


Sâmbătă, 14 iulie 2018, la Muzeul Unirii din Iaşi s-a lansat cartea "De unde sunt", de Vladislav Nicolai Bohosievici, în cadrul ediţiei a 84-a a manifestării denumită "Amiază culturală bucovineană". A fost prezentă familia autorului, în frunte cu "Mama Paşa" şi fratele Cazimir Bohosievici. Din păcate, autorul a plecat în lumea umbrelor la acest început de an, dar cu siguranţă că, de acolo de sus, a fost şi el prezent la această minunată manifestare culturală. În sală s-a mai aflat şi binecunoscutul scriitor ieşean Mircea Radu Iacoban, iar în prezidiu Vasile Diacon (moderatorul evenimentului), Ion Popescu (preşedintele Filialei Braşov din cadrul Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, editorul cărţii) şi Victor Iosif (care a făcut prezentarea volumului autobiografic al lui Nicu Bohosievici).

În cuvântul său, prof. Victor Iosif a menţionat, printre altele: "Citind cartea am trăit pagini deosebite de istorie. Cele două coperţi vorbesc semnificativ de locurile unde a trăit autorul! Bohosievici aduce în prim plan personaje semnificative din familie. Mama Paşa este prezentă aici, ea primind spre încredinţare la un moment dat doi copii, pe fraţii Bohosievici. El face o rezistenţă prin cultură. Bohosievici spune la un moment dat în carte: sunt din Bucovina, de unde este toată familia mea. Nicu Bohosievici s-a născut la Suceava, în 1940, iar la începutul acestui an a trecut, din păcate, în lumea de dincolo".   
În continuare, Ion Popescu a amintit: "Nicu Bohosievici a venit la mine, la Braşov şi mi-a spus: am auzit că bunicul meu este înmormântat în oraşul vostru. L-a căutat şi l-a găsit! După 48 ani am găsit, în sfârşit mormântul bunicului meu, aici, la Braşov, mi-a spus Nicu. L-am invitat apoi din nou la Braşov, pentru a publica cartea, în fragmente într-o revistă şi apoi să edităm volumul. A fost de acord în prima fază, apoi s-a răzgândit deoarece a dorit să completeze cartea cu unele capitole noi. Nu a mai reuşit să completeze cartea, deoarece s-a îmbolnăvit. În ianuarie anul acesta, din păcate, Nicu Bohosievici s-a prăpădit!".
Au mai vorbit din sală, despre evenimentele istorice din Bucovina şi despre autorul cărţii: Leocov Mandache, Mihai Toma (care a spus: "Am fost coleg de grupă la facultate cu Nicu. Între coperţile acestei cărţi sunt destine. Pentru mine, eroul cărţii este mama Paşa, care i-a îngrijit pe aceşti copii din familia Bohosievici"), Cazimir Bohosievici (fratele lui Nicu, cel care a menţionat: "Bunicul Nicu Flondor a participat la Conferinţa de Pace de la Paris, ca expert în delegaţia condusă de Ion I.C. Brătianu. Prin intervenţia lui Nicu Flondor, zona Ceremuş a rămas la Bucovina şi nu a fost dată Poloniei, cum s-a dorit iniţial!"), Niculai Şorea, Mircea Ţimpău, Nicolai Chiţan (care a povestit şi ce s-a mai întâmplat la adunarea de la Rădăuţi, de la societatea mamă...).
Manifestarea de sâmbătă, de la Muzeul Unirii, a fost organizată de Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina - Filiala Iaşi, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iaşi.
În final, dr. Vasile Diacon a făcut unele precizări organizatorice, menţionând că, după "vacanţa şi pauza de vară" din luna august, manifestările vor fi reluate în luna septembrie, cu o nouă lansare de carte.  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu