vineri, 13 iulie 2018

Soarelui Electric s-a aprins la Iași! În urmă cu 150 ani!



Vineri, într-o zi cu "noroc" de 13 (iulie 2018), Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași a găzduit manifestarea aniversară „Primul SOARE ELECTRIC s-a aprins la Iaşi, în premieră naţională, în urmă cu 150 de ani (1868-2018)". La invitaţia amfitrionului ing. Mihai Caba, au participat la eveniment peste 130 de ingineri, energeticieni, precum și reprezentanți din partea Transelectrica Bacău, DELGAZ Grid, CEZ Group.
Din partea Primăriei ieşene a fost prezent la această manifestare prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul Compartimentului Centenar, care a prezentat şi salutul primarului Mihai Chirica.
După ce eleva de numai 9 ani, Karla Ursu a intonat Imnul Naţional al României, iar Corul Marii Uniri de la Ateneu a interpretat patru melodii patriotice, de mare audienţă la public în anul Centenarului, la invitaţia moderatorului Mihai Caba, prof. Daniel Şandru a menţionat: "Suntem onorați că în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, inițiat în decembrie 2016, avem inclus și acest eveniment de celebrare a 150 de ani de la aprinderea soarelui electric, în premieră, la Iași. Ne bucurăm să constatăm că, în ultimii ani, ieșenii și românii în general arată recunoștință față de instituții și față de persoanele care le construiesc. Să ne amintim că, în anul 2016, România a celebrat împlinirea a 150 de ani atât de la înființarea Casei Regale, cât și de la fondarea Academiei României. Aceeași cifră marchează și domeniul energeticii, pentru că în aceste zile sărbătorim 150 de ani de când s-a aprins soarele electric în premieră națională la Iași. Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași cuprinde 80 de proiecte ce se desfășoară până în anul 2020, întrucât noi considerăm că merită să celebrăm Marea Unire integrând și evenimentele care au consfințit-o în 1919-1920, referindu-mă la tratatele de pace. Cele 80 de proiecte cuprind la rândul lor 180 de manifestări și acțiuni, dar și nouă obiective de investiții. Cele din urmă privesc reabilitări de clădiri (exemplu în acest sens fiind casa din Copou unde a locuit generalul Henri Mathias Berthelot în perioada 1916-1918), reabilitări de monumente, precum și înființarea unor spații muzeale care să aducă mereu în atenție memoria istorică și necesitatea asumării acesteia. La Iași s-au petrecut multe premiere. Acest oraș a dat primul domnitor odată cu Unirea Principatelor Române și a știut să renunțe la destinul său de capitală în 1862, atunci când Bucureștiul a preluat acest statut, în beneficiul noilor principate. Apoi, Iașul a știut să-și primească cetățenii aflați într-un trafic refugiu între 1916-1918, când a primit doar un discurs de compensare la nivel istoriografic, public și politic. Prin Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, acest oraș trebuie să solicite mai mult ca oricând recompensarea care să nu fie simbolică ci să însemne investiții în infrastructură, dar și proiecte pentru dezvoltarea comunității regiunii Moldova. Faptul că în urmă cu 150 de ani s-a aprins soarele electric în premieră națională la Iași a însemnat un act de civilizație, iar noi avem datoria să scoatem în evidență aportul inginerilor și a energeticienilor la configurarea civilizației românești moderne",
Cu ajutorul imaginilor video, inginerul Mihai Caba a evocat unele momente ale aprinderii „soarelui electric” la Iași, remarcând munca de documentare din partea regretatului cronicar ceferist Ion Mitican.
"Potrivit anunţurilor găsite în Dosarul Căii ferate Lemberg – Cernăuţi – Iaşi, aflăm că cel dintâi experiment cu curent electric din Principatele Unite a avut loc la Iaşi, în ziua de joi, 11 iulie 1868, aprinzându-se un «soare electric» în grădina casei logofătului Costache Sturza din Copou. Această casă se afla pe locul ocupat în prezent de Spitalul Militar, iar reprezentaţia inedită, cu ultima invenţie tehnică, prezentată anterior la marea Expoziţie Universală de la Paris, «soarele electric», a avut loc în grădina deosebită şi cuprinzătoare a casei, deschisă publicului spre vizitare. Anunţul acestei reprezentaţii a fost făcut de domnul Luchterhandt, specialist al firmei austriace care construia linia ferată menţionată, chiriaş al casei Sturza. În anunţ se preciza: «…reprezentaţia se va sfârşi cu SOARELE ELECTRICU care la Expoziţiunea de la Paris s-au arătatu pentru ănteiaşi dată şi care întrece totu ce s-au arătatu până acuma în felul acesta. Publicu din Iassi va fi mulţumitu chiaru după Reprezentaţia cea ăntăiu». A doua reprezentaţie asemănătoare a avut loc duminică, 14 iulie 1868, începând cu un “Mare Concertu” al fanfarei militare. Afişul acestei reprezentaţii este edificator din acest punct de vedere, fiind un document autentic, de netăgăduit. Până la acel moment, ieșenii s-au arătat interesați de descoperirea epocală de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, respectiv cea a energiei electrice-miraculoasa forță care avea să aducă omenirii civilizație și progres. La Iași, prima utilizare a energiei electrice a fost telegraful electric. La 15 februarie 1855, la fosta Curte Domnească a fost instalat Serviciul Telegrafic al Liniei Telegrafice Lemberg – Cernăuţi – Iaşi, în prezența domnitorului Sturza. Astfel, Iașul a intrat într-o legătură nemijlocită cu Viena, Berlin, Paris și Londra. Peste un an de zile, adică în 1856, linia telegrafică a fost prelungită până la Focșani. Fiind și traseul dinspre București, s-a făcut jocțiunea, iar telegraful electric a devenit prima scrisoare de trăsură a Unirii Principatelor Române. Acest instrument a folosit pentru corespondența a tot felul de documente, dispoziții, comunicări-toate referindu-se la acest moment important din istoria României”, a remarcat ing. Mihai Caba, cuvintele domniei sale fiind inserate şi într-un articol al publicaţiei "Curierul de Iaşi".
Au mai vorbit despre evenimentul organizat în sala "Vasile Podor" următorii: prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu (Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi, care în discursul său a remarcat că în sală se mai află şi un alt inginer şi om de cultură ieşean, Dan Teodorescu), ing. Bogdan Filip (Transelectrica Bacău), ing. Laurenţiu Ungureanu (DELGAZ Grid), ing. Doina Vornicu (CEZ GROUP), ing. Gheorghe Şchiopu (Bacău), ing. Horea Chelariu (Borzeşti), ing. Rodica Iroaie (Suceava) etc.
Au fost acordate diplome aniversare participanţilor şi "sprijinitorilor" (sponsorilor), iar apoi discuţiile au continuat la "agapa aniversară" de la "Cavalerul Medieval", acolo unde invitaţii au fost primiţi cu "pâine şi sare" de "cavalerii" din zonă!
Un alt reuşit program artistic a fost susţinut în după-amiaza zilei de vineri, 13 iulie, de Ştefan Pintilie, Karla Ursu, Alexia şi Matei, Ina Paladi. La eveniment au participat şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, ei fiind Mihai Batog-Bujeniţă, Cornelia Ursu, Eugen Deutsch, Dumitru Ivas, Dan Teodorescu şi amfitrionul Mihai Caba.
Partenerii manifestării "Soarele electric - 150 de ani la Iaşi - 1868-2018" au fost Primăria Municipiului Iaşi, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Societatea Absolvenţilor Electro Iaşi.
În final, Asociaţia Veteranilor fostei IRE Iaşi adresează distinse mulţumiri participanţilor, partenerilor şi susţinătorilor acestei prestigioase aniversări energetice!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu