vineri, 8 februarie 2013

România – Rusia, un mare derby cu balonul oval în Cupa Europeană a Naţiunilor



* Sâmbătă, 9 februarie, de la ora 15.00, în direct pe TVR 1, “Stejarii” se vor confrunta cu “Urşii Siberieni” în meciul găzduit de Stadionul Naţional “Arcul de Triumf” din Bucureşti

Dupa victoria din Portugalia (19-13 pentru tricolori), staff-ul tehnic al naţionalei României de rugby nu a facut multe schimbari in componenta echipei. Lipsesc fratii Ursache, intorsi in Franta la echipele de club, acestia fiind inlocuiti de Ion Paulica si Tatu Cornel. Caplescu joaca titular cu nr. 9, iar Tonita il inlocuieste pe Lucaci in linia a treia.
Antrenorul Lynn Howells si-a justificat schimbarile in echipa in cadrul conferintei de presa organizata de FR Rugby.
Am avut patru schimbari in echipa, fratii Ursache au fost nevoiti sa se intoarca in Franta, iar in locul lor suntem norocosi sa il avem pe Ion Paulica, care joaca la un nivel foarte ridicat in Anglia si pe Tatu, care a avut un joc bun in campionatul national. Am facut o schimbare si la nr. 9, cred ca ne-a lipsit un pic controlul in meciul cu Portugalia si sper ca acum sa nu mai avem probleme. L-am schimbat pe Lucaci cu Tonita, Lucaci nu a jucat foarte multe partide in ultimele trei luni, iar doua meciuri internationale consecutive, cer mult de la un jucator. Tonita are experienta si abilitatea de a juca la acest nivel”, a declarat galezul de la conducerea naţionalei de rugby a României.
În meciul România – Rusia, arbitrat de brigada Luke Pearce – Thomas Davis şi Paul Dix (Anglia), “Stejarii” vor intra pe teren în următoarea alcătuire: 15. Fercu Catalin - 14. Apostol Adrian, 13. Dascalu Robert, 12. Vlaicu Florin, 11. Rosca Mihai - 10. Manole Dorin, 9. Caplescu Ciprian - 1. Lazar Mihaita, 2. Radoi Andrei, 3. Ion Paulica - 4. Tatu Cornel, 5. Sirbe Marius - 6. Tonita Ovidiu, 7. Macovei Mihai (Capitan), 8. Carpo Daniel.
Rezerve: 16. Capatana Eugen, 17. Pungea Horatiu, 18. Tamba Petru, 19. Coste Alin, 20. Lucaci Viorel, 21. Surugiu Florin, 22. Gal Csaba, 23. Niacsu Ionut.
In ciuda palmarersului defavorabil, Rusia spera intr-o evolutie pozitiva, iar faptul ca in clasamentul IRB se afla la doar o pozitie in spatele Stejarilor da incredere “ursilor” ca pe viitor vor reusi sa echilibreze balanta confruntarilor cu Romania.

* Un “central” de numai 23 ani fluieră la Bucureşti !

Romania-Rusia, din a doua etapa a Cupei Europene a Natiunilor, de va disputa sambata 9 februarie, de la ora 15.00, la Bucuresti, pe Stadionul National Arcul de Triumf.
La centru va fi Luke Pearce, un arbitru tanar de doar 23 de ani, dar de mare perspectiva, fiind unul dintre cei mai apreciati cavaleri ai fluierului din Anglia.
La 21 de ani, Pearce conducea deja partide in Championship, liga secunda engleza, fiind cel mai tanar arbitru la acest nivel.
In 2009 a avut parte de o experienta inedita si anume a condus la centru finala pentru locul trei a campionatului Rusiei dintre Krasny Yar si Slava Moscova, o partida ce a avut loc in Siberia.
Pearce a urcat repede treptele afirmarii, in decurs de doar 12 luni intrand in randul arbitrilor de elita ai RFU si astfel, in 2011, si-a facut debutul in Aviva Premiership.
La nivel international a condus o partida de Six Nations U20 in 2011, intre Franta si Scotia, iar in acest sezon a fost numit in randul arbitrilor care oficiaza in celebrul HSBC Sevens Wold Series.
Luke Pearce are la activ sase partide in AMLIN Challenge Cup.
In ceea ce ne priveste, a condus intalnirea dintre Stade Francais-Lupii Bucuresti, scor 49-3, din 2011 in cadrul AMLIN Challenge Cup.
Asistentii lui Luke Pearce vor fi compatriotii sai Thomas Davis si Paul Dix.

* Duel galez în partida România-Rusia

Dincolo de confruntarea din teren si de miza partidei România-Rusia, dincolo de punctele din clasament care la final vor conta in balanta calificarii la Cupa Mondiala din 2015, sambata, la Bucuresti, va fi si un duel al celor doi tehnicieni.
Lynn Howells si Kingsley Jones, cei doi antrenori galezi de pe bancile tehnice ale Romaniei si Rusiei, vor avea o disputa aparte.
Veniti dintr-o tara in care rugby-ul este sport national, cei doi contribuie la dezvoltarea sportului cu balonul oval, aflandu-se la carma a doua natiuni care se dueleaza in competitia numita si Six Nations – Divizia secunda.
Cei doi apartin unor generatii diferite, Lynn Howells, antrenorul Stejarilor fiind nascut in 1950, pe cand omologul sau care antrenaza Rusia, Kingsley Jones este mai tanar cu 19 ani.
In ceea ce priveste perioada cat au activat ca jucatori, Howells nu s-a remarcat in mod deosebit, evoluand pentru echipa Pontypridd RFC. Jones in replica a reusit performanta de a evolua de 10 ori in nationala Tarii Galilor, avand o data onoarea de a fi capitanul echipei. A evoluat ca flanker, iar la nivel de club a facut parte din echipele Ebbw Vale, Pontypridd, ca si Howells, Worcester Warriors si Gloucester.
Antrenorul Stejarilor este insa mai experimentat in privinta antrenoratului decat omologul sau de pe banca tehnica a “ursilor”. Astfel, Lynn Howells are in spate un trecut in care a activat la Pontypridd, cu care a cucerit tilul in Tara Galilor, Cardiff RFC, Celtic Warriors, Leonessa, Edinburgh si Doncaster Knights la nivel de echipe de club.
De asemenea, a antrenat selectionata Tarii Galilor U21, Tara Galilor A pentru a trece apoi ca secund al selectionatei “penelor de strut”, ocupandu-se cu inaintarea, unde a facut parte din stafful tehnic condus de Graham Henry la Cupa Mondiala din 1999. In 2001, Lynn Howells a indeplinit si pozitia de antrenor principal al unui turneu efectuat de galezi in Japonia.
Kingsley Jones si-a inceput cariera de antrenor la Doncaster Knights, o alta similitudine cu traseul lui Lynn Howells, unde a evoluat atat ca antrenor cat si ca jucator. De aici a trecut la Sale Sharks, unde initial a fost antrenor cu inaitarea pentru a deveni apoi antrenor principal.
Cei doi asadar au ca puncte comune evolutia la echipa Pontypridd, iar ca antrenori pe Doncaster Knights. De asemenea ambii au ca specializare in antrenorat, inaintarea.
Sambata, cei doi au ocazia de a se duela de pe bancile tehnice in partida dintre Romania si Rusia, care va avea loc pe Stadionul Arcul de Triumf, in cea de-a doua etapa a Cupei Europene a Natiunilor.

* Partide de mare atracţie în etapa a doua din CEN

Alaturi de disputa dintre Romania si Rusia, sambata 9 februarie vor mai avea loc alte doua partide contand pentru a doua etapa din Cupa Europeana a Natiunilor.
La Tbilisi, Georgia va intalni Portugalia intr-un joc in care ambele echipe isi doresc neaparat victoria.
Georgienii au castigat greu in prima disputa din Belgia subestimand un adversar cotat mai slab si din perspectiva faptului ca “diavolii negri” sunt nou-promovati in CEN divizia 1A. Din acest motiv, Milton Haig a decis sa-si ia toate masurile de siguranta pentru disputa cu portughezii, in vederea obtinerii victoriei si promite un joc deschis si spectaculos.
Principalul realizator de puncte al georgienilor, Merab Kvirikashvili crede ca rezultatul poate depinde si de jocul sau cu piciorul, recunoscand ca la Bruxelles a ratat cateva degajari trimise direct in margine care au dat posibilitate adversarilor sa aiba gramada in terenul lor.
De partea cealalta, Errol Brain va fi nevoit sa renunte la serviciile lui Jacques Le Roux care a suferit o fractura la brat, prezenta altor trei jucatori fiind incerta din cauza accidentarilor, Julien Bardy, David Ries si Juan Murre.
In ciuda acestui aspect, tehnicianul portughezilor a declarat ca merge la victorie si ca sambata orice rezultat este posibil, iar echipa sa trebuie sa fie mai disciplinta si sa comita mai putine erori decat in meciul cu Romania.
Va fi si un duel neozeelandez la Tbilisi, ambii tehnicieni venind din tara celebrilor All Blacks.
Cele doua natiuni s-au intalnit de 16 ori, 10 partide fiind castigate de Lelos, 4 de Os Lobos, doua terminadu-se la egalitate. Portugalia s-a impus o singura data la Tbilisi, in 2004 cu 19-14, intr-o editie a CEN pe care au si castigat-o.
Belgienii vor avea ca adversara Spania, la Bruxelles, in al doilea meci pentru “diavolii negri” in CEN - Divizia 1A.
Desi infranti in primul joc cu Georgia, belgienii au apreciat ca atare partida, fiind extrem de multimiti de jocul prestat in fata unui adversar superior.
Antrenorul Richard McClintock va face totusi trei modificari in echipa de start pentru partida cu Spania, astfel Raphael Olive si Charlie Fourneau vor fi titulari asa cum va fi si realizatorul eseului de sambata trecuta, Alain Miriallakis care va lua locul suspendatului Maxime Jadot. Jadot a primit cartonas rosu in partida cu Georgia si a primit o suspendare de zece zile.
In ceea ce-i priveste pe spanioli, acestia, dupa plecarea din Rusia, au ales localitatea franceza Lille ca baza pentru pregatirea partidei de sambata.
Antrenorul Bryce Bevin nu intentioneaza sa modifice XV-le din partida de la Soci, fiind multumit in special de aportul jucatorilor sai mai ales pe faza defensiva si spera ca dupa disputa cu Belgia sa obtina si primul succes in aceasta editie a Cupei Europene a Natiunilor.
Belgia si Spania au disputat pana in prezent 12 partide, 11 revenind ibericilor. Sigurul succes al “diavolilor negri” s-a consemnat in 2006 atunci cand s-au impus cu 18-6, fiind si ultima disputa dintre cele doua natiuni.
În prima runda din CEN au fost consemnate urmatoarele rezultate: Rusia – Spania 13-9, Portugalia – România 13-19 şi Belgia – Georgia 13-17.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu