miercuri, 22 august 2018

La Nürnberg: Cosmonautul dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu va “aseleniza” la Centrul Cultural Româno-German care îi va purta numele!

La Nürnberg, în Germania, Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare îşi va deschide oficial porţile în data de sâmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 12:00, în Petersauracherstraße nr. 47-49.

La invitaţia şi propunerea doamnei Ionela van Rees-Zota, care este preşedintele Asociaţiei Dacia e.V. din Nürnberg, dar şi managerul general al Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi al publicaţiei "Vocea Ta" şi cu acordul celui în cauză, acest Centru Cultural din inima Europei va primi numele primului și singurului romȃn care a zburat vreodată în spațiul cosmic, dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu.
Iată şi răspunsul primit astăzi, 22 august 2018, de Ionela van Rees-Zota din partea eroului neamului românesc, dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu:
"Doamnei Ionela van Rees Zota
Președintă a Dacia e.V.
Petersauracherstraße 47-49
90449 Nürnberg
București, 22 august 2018
Stimată doamnă președintă a Dacia e.V.,
Ca urmare a invitației adresată de a participa la inaugurarea în data de 6 octombrie 2018 a Centrului Cultural Româno-German de Ajutor și Integrare din Nürnberg și de acordare a numelui meu acestui centru, vă comunic că accept cu plăcere invitația și îmi exprim acordul ca acel centru să poarte numele meu în calitate de prim cosmonaut român.
Mă simt legat de zona geografica în care inaugurați centrul, atât prin multitudinea de români care sunt stabiliți în ea, dar și prin vechea prietenie cu savantul Hermann Oberth, părintele navigației spațiale, născut la Sibiu și dezvoltându-și opera științifică pe teritoriul României, și care a trăit multe decenii la Feucht, lângă Nürnberg, unde am avut ocazia de nenumărate ori să îl vizitez.
Sunt convins că Centrul Cultural Româno-German de Ajutor și Integrare din Nürnberg va contribui atât la promovarea culturii noastre în Germania cât și la oferirea unei asistențe profesionale și necesare românilor care se integrează în spațiul german, și că în acest sens vom găsi oportunități viitoare de colaborare.
Cu stimă,
Dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu
Primul cosmonaut român,
Membru de Onoare al Academiei Române".
În urma acestei scrisori extrem de benefice şi emoţionante pentru toţi românii care trăiesc de mai mulţi ani în Germania, Ionela van Rees-Zota (născută la Moineşti, în România), dar care locuieşte cu familia de 10 ani în Germania şi nu a uitat niciodată de unde a plecat spre Europa cea mare, detaliază:  
"Henry David Thoreau ne spunea: Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul! Eu vreau să promovez acest lucru la Centrul Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare din Nürnberg, pentru compatrioţii mei care trăiesc şi muncesc în Germania.
Iată că, munca susţinută şi credinţa de peste ani au făcut ca un vis să devină realitate aici, în inima Europei! Vă invităm pe toţi să fiţi alături de noi, în acea zi de 6 octombrie 2018, la inaugurarea noului Centru Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare din Nürnberg!
De asemenea, sunt extrem de fericită că primul și singurul romȃn care a zburat vreodată în spațiul cosmic, dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, va fi unul din invitații de onoare, iar centru nostru îi va purta numele, cu acordul domniei sale.  
Dacă în 14 mai 1981, dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul Programului Spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, acelaşi erou al neamului românesc va “aseleniza” pe 6 octombrie 2018 la Centrul Cultural Româno-German de Ajutor și Integrare din Nürnberg, spre bucuria românilor din toată Germania. Asta şi pentru că, în viață noastră cotidiană, avem mereu nevoie de modele pozitive, în special pentru tȃnăra generație".
Să mai menţionăm că, în urma demersurilor susţinute ale Asociaţiei Dacia e.V., aflată sub tutela doamnei Ionela van Rees-Zota, acest Centru Cultural va fi locul central de întâlnire a cetăţenilor români din zona metropolitană a Nürnbergului. Acesta oferă, din 6 octombrie 2018, celor interesaţi, un spectru larg de proiecte sociale şi culturale, parteneriate cu diferite asociaţii şi organizaţii române şi germane la nivel local, regional şi internaţional, precum şi o strânsă colaborare cu oraşul Nürnberg.
În final, doamna Ionela van Rees-Zota ne-a mai menţionat: "Daţi-ne de veste până în data de 31 august 2018 la adresa de email sau la numărul de telefon de mai jos, dacă aveţi timp şi interes ca în ziua de 6 octombrie 2018 să vă bucuraţi alături de noi! Pe email la: asii.romani@yahoo.com sau telefonic la: 0049 160 33 73 128".
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu