marți, 28 august 2018

S-a încheiat o nouă ediţie a festivalului internaţional de umor de la Vama



Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Umor fără frontiere în Ţara de Sus” a avut loc la Căminul Cultural din localitatea Vama (judeţul Suceava), în ziua de sâmbătă, 25 august 2018, în cadrul unui atractiv spectacol artistic, evenimentul fiind moderat de scriitorul Ioan Mugurel Sasu.
Manifestarea de nivel internaţional, cu oaspeţi din Cernăuţi (Ucraina) şi Chişinău (Republica Moldova), dar şi din mai multe oraşe din România (Iaşi, Brăila, Geoagiu, Suceava, Vatra Dornei etc) a fost organizată de Cenaclul literar „Nectarie” din Vama, în parteneriat cu Asociaţia "Universul Prieteniei" Iaşi şi a durat 4 ore şi jumătate, deci spectacolul oferit de gazdele bucovinene a fost de lungă durată.
După deschiderea făcută de Ioan Mugurel Sasu, care a rostit către public urarea de bun venit - "Vă admir că sunteţi aici, la Vama!" - a urmat un minirecital muzical oferit de prof. Vasile Axintoi (la orgă) şi tânărul Paul Iosif (la saxofon), care a încălzit atmosfera.
A urmat "Pagina de istorie" a manifestării, în prim plan fiind Ioan Abutnăriţei - "Istoria Bucovinei" şi Ion Cernat - "Istoria comunei Vama", cu discursuri extrem de interesante şi pertinente, în care s-au detaliat toatele reperele istorice ale "Ţării de Sus", de-a lungul veacurilor.
Pe parcursul manifestării, Petronela Angheluţă a prezentat istoria de 10 ani a Asociaţiei "Universul Prieteniei Iaşi" (preşedinte: Rodica Rodean), acolo unde s-au organizat 10 tabere de creaţie şi recreaţie, ultima fiind anul acesta, pe malurile Lacului Ciric din Iaşi. Sub egida asociaţiei ieşene au fost tipărite până acum 185 de volume de poezie şi proză, de 96 autori, iar prin proiectul "Toamnă româno-italiană" au fost organizate manifestări culturale la Torino şi Ivrea (în 2016), Milano (2017), iar în 2018 evenimentul va avea loc la Roma, unde se va prezenta colecţia omagială "Cărţile Prieteniei".
A fost editat şi volumul "Treptele prieteniei", iar o poezie din această carte a fost recitată de Ioan Grămadă.
În continuare, scriitorul Claudiu Nicolae Şimonaţi, consilier în turism la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Geoagiu (judeţul Hunedoara) a transmis salutul Primăriei Geoagiu către locuitorii din Vama şi a oferit diplome de apreciere gazdelor bucovinene, din partea Asociaţiei "Ion Budai Deleanu", familiei Ioan Abutnăriţei şi Paraschiva Abutnăriţei, dar şi moderatorului Ioan Mugurel Sasu, care este şi redactorul şef al revistei "Surâsul Bucovinei".
A urmat lansarea cărţii "Născut pe Lăpuşneanu", a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, volumul fiind prezentat de scriitorul Vasile Larco.
"Avanpremiera lansării cărţii NĂSCUT PE LĂPUŞNEANU are loc acum, la Vama, în judeţul Suceava, la solicitarea organizatorilor Festivalului Internaţional de Literatură Satirico-Umoristică „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”. Este o mare onoare pentru mine acest lucru, mai ales cu bunica mea Ştefania şi străbunicii mei materni Maria şi Johan, au trăit mulţi ani la Cernăuţi şi deci, sunt şi eu un mic pui de bucovinean! Lansarea oficială a cărţii va avea loc sâmbătă, 1 septembrie 2018, ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iaşi, de pe str. Alexandru Lăpuşneanu, stradă în care eu m-am născut şi copilărit, în cadrul unui spectacol artistic de înalt nivel. Vă aştept cu drag la această lansare de carte, care este a 13-a mea carte din ultimii 3 ani!", a mai menţionat jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, care a primit din partea gazdelor o diplomă de excelenţă şi mapa festivalului.
Momentele artistice ale manifestării de la Vama au fost asigurate de surorile Andreea şi Cornelia Lateş - din Sadova (recital de muzică folk), familia Ghertrude şi Nicu Coroliuc - din Câmpulung Moldovenesc (cu un superb recital muzical în limbile română, germană, poloneză, rommă, maghiară, evreiască, ucrainiană, engleză!!!), ansamblul "Perpetum Folk" (coordonator: prof. Alina Tiniuc) - din Neagra Şarului (acolo unde s-au evidenţiat soliştii Roberta Oraniţă şi Ionuţ Andrei Juncu-Atănăsoaie, ultimul fiind un elev de numai 14 ani, dar care are o voce de... BAS extraordinară, şlefuită în corul bisericii şi care doreşte ca, după terminarea liceului, să devină student la teologie, la Iaşi), ansamblul folcloric al Şcolii din Vama - condus de prof. Eufrozina Morohoschi. A mai fost recitalul din folclorul huţul cu interpreta Felicia Oblesniuc (din Moldoviţa), recital de epigrame cu ieşeanul Vasile Larco, recital umoristic "internaţional" cu Emil Iancu.
Au fost acordate şi premiile festivalului, la cele două secţiuni de concurs, astfel:
- Epigrame: 1. Vasile Larco; 2. Florin Rotaru; 3. Nichi Ursei şi Stelică Romaniuc.
- Poezie: 1. Petru Ioan Gârda; 2. Any Drăgoianu şi Ion Moraru; 3. Gheorghe Bîlici şi Vasile Larco.
La acest festival, cu sufletul şi nu numai a fost şi dr. Sorin Cotlarciuc, directorul revistei "Surâsul Bucovinei" şi unul dintre principalii organizatori, aflat însă în ziua de 25 august pe Litoralul Mării Negre, într-un binemeritat concediu de odihnă, alături de Lili, minunata sa soţie!
 
* Diplome de excelenţă pentru participanţii festivalului de la Vama

După o scurtă pauză de masă în cadrul unui dineu oferit de gazdele manifestării, partea a doua a evenimentului găzduit de Căminul Cultural din Vama a debutat cu un recital muzical la orgă, în prim plan fiind prof. Vasile Axintoi.
Organizatorii au oferit apoi mai multe diplome de excelenţă participanţilor, premianţii fiind Oana Maria Sorohan, Paraschiva Abutnăriţei, Angela Burtea, Vasile Bâcu, Nicolae Şapcă, Mihail Diaconu, Nicu Stancu, Felicia Liliana Axentoi, Constantin Moldovan (primarul comunei Mănăstirea Humorului), Constantin Chirilă, vestitul caricaturist sucevean Mihai Pânzaru-PIM (care a declarat: "Sunt un tip pesimist, pentru că sunt umorist! La 72 ani vă spun şi eu: Pe cine lăsăm în urmă? Eu aş dori să lăsăm discipoli şi nu epigoni!"), Emil Iancu, Victor Minea, Luminiţa Ţăranu, Ştefana Cristina Marcu, Ioan Vârlan, Ioan Grămadă, Simion Tudurean (decanul de vârstă al cenaclului literar "Nectarie" din Vama, în vârstă de 90 ani), Radu Stancu, Costel Simerea, Paraschiva Anton, Florentin Cauc, Gheorghe Solcan, Marian Călinescu, fotoreporterul Dorin Lucian Sveduneac (care a menţionat că se doreşte editarea unui volum fotografic "Bucovina 100") şi Valentin Talpalaru (de la Radio România Iaşi).

* Vizita în Bucovina s-a prelungit cu încă două zile

Periplul familiei Mariana şi Dan Teodorescu, alături de nepoţii Silviu (11 ani) şi Gabriel (9 ani) Teodorescu a continuat alte două zile în Bucovina, pe 26 şi 27 august 2018, cu vizitarea mănăstirilor Voroneţ şi Humor (cu ajutorul gazdei de la casa unde ne-am cazat, Vasile "Lică" Sîrghi), dar şi a Muzeului Oului din Vama, acolo unde Letiţia Orşivschi (sora scriitoarei Cătălina Orşivschi) a fost o gazdă minunată şi unde au fost admirate peste 7.000 de ouă încondeiate din toată lumea, cel mai mic, ca dimensiune, fiind al unei şopârle!
Mai putem menţiona faptul că cele trei zile petrecute în frumoasa noastră Bucovină au fost de neuitat, chiar dacă, la Vama, dimineaţa era foarte frig, la prânz foarte cald, iar seara era potop şi furtună, că aşa e la... munte!
Iar la final, ca totul să fie ca în ţara noastră dragă şi scumpă, reveniţi la Iaşi cu trenul Cluj-Galaţi, cu o întârziere de circa 20 minute, unul dintre locurile noastre menţionate pe biletul de călătorie de la vagonul 3 era 77, chiar dacă acel compartiment avea doar 6 locuri, de la 71 până la 76. Plus că, trenul în cauză avea doar 3 vagoane, pline ochi, cu oameni stând claie peste grămadă pe culoare şi cu instalaţia de aer condiţionat, de la vagonul 3, defectă! România, mon amour!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu