joi, 22 octombrie 2020

Cincinalul lui Ilia Vasilievici Serediuc


 Inginerul Ilie V. Serediuc, iar "V" vine de la Vasile (prenumele tatălui) s-a născut în judeţul Suceava, într-o familie cu origini ucrainiene şi a absolvit la Iaşi, în anul 1974, Facultatea de Construcţii. "Ucenicia" şi-a făcut-o la Moineşti, armata la Bucureşti şi apoi

s-a transferat la TC Ind Iaşi / CC Moldoconstruct SA Iaşi, unde a construit obiective industriale de mare importanţă la CUG Iaşi / Fortus Iaşi.

A păşit apoi spre cel mai important trust de construcţii din România, ARCOM, cu sediul central la Bucureşti, cel care executa lucrări de mare amploare în străinătate.
Conducând din poziţia de director general de filială mari colective de ingineri, maiştri şi muncitori constructori profesionişti în adevăratul sens al cuvântului, cum astăzi nu prea mai sunt, Ilie Serediuc, alias Ilia Vasilievici (cum era numit în Rusia) a dus stindardul României pe şantierele din Irak, Armenia şi Rusia, acolo unde a trecut prin multe pericole, dar şi prin clipe plăcute, fiind felicitat de colaboratori, beneficiari, proiectanţi, dar şi de conducerea ARCOM-ului din Bucureşti, în frunte cu directorul general ing. Ionel Mocanu.

Cartea "Cinci ani în Delta Volgăi" este al treilea volum editat în anul 2020 de inginerul-scriitor Ilie Serediuc, ajuns între timp şi vicepreşedintele Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români (LSR). Volumul se referă la contribuţia constructorilor români pe marile şantiere din Rusia, la Astrahan, Olia şi Maloiaroslaveţ (la 125 km de Moscova), acolo unde românii şi-au lăsat pecetea, dar au şi crescut natalitatea la Astrahan, aşa cum a declarat în public primarul localității cu pricina, spre încântarea doamnelor din zonă, deoarece constructorii români erau adevăraţi gentlemeni şi la acest capitol!
Volumul "Cinci ani în Delta Volgăi" este structurat pe opt capitole, unde autorul se dovedeşte a fi un bun istoric, un ghid turistic de primă clasă şi un povestitor de marcă într-o carte adevărată, deoarece Ilie Serediuc nu este adeptul unor lucruri "trăsnite", de tip fake-news sau "guşe". Toate evenimentele descrise s-au întâmplat în mod real, chiar dacă uneori nu ne vine să credem că acele lucruri sunt adevărate prin periculozitatea lor, dar se vede că "Îngerul Păzitor" a fost lângă Iliuţă al nostru în permanenţă, inclusiv când a fost atacat de rakeţii ceceni sau a avut unele probleme medicale!

Diplomaţia de care a dat dovadă Ilie Serediuc în convorbirile avute cu diferite cadre superioare din toate categoriile sociale şi profesionale ruseşti, cu precădere în relaţiile cu reprezentanţii beneficiarului "Gazprom", au făcut ca românii să fie apreciaţi oriunde  şi oricând.

Pe şantierele şi filialele conduse de Ilie Serediuc, un adevărat "memorialist" în volumele editate, au lucrat în medie 1850 persoane, se aflau în lucru peste 200 de maşini, utilaje şi macarale, se turnau pe zi 450 mc de beton, iar constructorii români au predat la cheie 1.200 apartamente şi 65 de vile (P+E), toate în oraşul Astrahan, într-un timp scurt.

După cum se vede, românii executau şi în afara graniţelor ţării noastre obiective importante şi de bună calitate, fiind apreciaţi la cel mai înalt nivel.

Tocmai de aceea, încheierea contractului economic dintre România şi Rusia şi neprelungirea lui nu a plăcut nimănui, iar Ilie Serediuc scrie în finalul cărţii sale următoarele: "Am părăsit Rusia cu mare regret pentru faptul că eram foarte bine văzuți și apreciați de către Gazprom, aveam relații bune cu autoritățile locale și aveam la dispoziție toate utilajele și tehnica de construcții necesare continuării lucrărilor, iar rușii ne rugau să nu plecăm!". Fără comentarii...
DAN TEODORESCU
Preşedintele LSR - Filiala Iaşi-Nord Est, membru UZPR şi APSR.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu