joi, 16 decembrie 2021

Iașul și oamenii lui frumoși continuatori ai culturii


Urmăresc, cu multă admirație, activitățile culturale organizate de Filiala Iaşi - Nord-Est a Ligii Scriitorilor Români, condusă cu mult profesionalism de scriitorul Dan Teodorescu, un om neliniștit, iubitor de cultură, inclusiv de sport, autor a numeroase antologii, ce oglindesc pentru viitorime, activitățile culturale din Capitala Culturii Istorice a țării.
    Mă bucur că am posibilitatea să vă trimit câteva gânduri la adunarea colegilor din Iași, care au o activitate foarte bogată în ciuda epidemiei care a dat peste noi.
    Despre  rolul al acestei comunități, care se numește Liga Scriitorilor - Filiala Iași Nord-Est, în promovarea creației literare și a culturii române  prin șezători și întâlniri culturale, are un rol în „evoluția” literaturii române.  Citind ultima carte a domnului Dan Teodorescu “Iași - cultură, spirit și credință, “ mi-am adus aminte de efervescenta culturală de început din secolele XIX și XX, când sentimentul de asociație elitistă și comuniune  începe să lase loc individualismului modern. Dar și un singuratic precum Paul Zarifopol, care susține că saloanele doamnelor din înalta societate au stricat până târziu arta franceză, poate să fi avut dreptate, cu toată malițiozitatea afirmației. Sub comunism, cenaclurile din universități și case de cultură reprezintă o anticameră pentru exersarea subversiunii, adesea în corelație cu revistele , cum a fost cazul Luceafărului, Gazetei Literare, Scrisul Bănățean, Dialogului ieșean. Vorbim aici de un alt fel de solidaritate a grupului, în care încrederea reciprocă se stabilește nu o dată pe baza unor afinități livrești din Fondul secret al literaturii.
După 1990, spiritului cenaclier se redefinește, în special în spațiile de tradiție ale diferite asociații culturale nou înființate, cum este Liga Scriitorilor Români din București, Iași, Cluj, unde funcționează două cenacluri ale Ligii Scriitorilor, iar la Iași în cadrul Filialei Nord Est a Ligii Scriitorilor, dar nu numai. Nouăzeciștii și douămiiștii primului val sunt probabil ultima generație care provine, în marea ei majoritate, din cenacluri „tradiționale”, deși la Outopos-ul ieșean (și, probabil, nu numai aici) domnește deja egalitatea între mentorul, mai degrabă onorific, cum este Dan Teodorescu  și membrii. Unii dintre reprezentanții acestor generații, astăzi coordonatori ai colecțiilor de literatură tânără, susțin încă necesitatea unui cenaclu, unde scriitorii aspiranți de astăzi să-și însușească o pedagogie a scrisului. Cu siguranță că într-un astfel de cadru, care să îmbine tradiția cenaclieră  și elemente de creative writing, se pot deprinde nu doar bunele maniere literare, ci și comportamentul de scriitor. Oricum, comunitățile literare on-line sunt acum numeroase și proeminente, nu o dată constituite spontan pe forumurile revistelor, unde se practică postmoderne jocuri de identitate și tăioase exerciții de admirație sau dispreț. De cele mai multe ori se judecă, inversând vorba lui Kogălniceanu, și cartea, și persoana. În sfârșit, în mediul universitar de astăzi, cenaclurile, în special cele de literatură, funcționează, îndrăznesc să afirm, în virtutea inerției  (Manifestările organizate de colectivul Filialei Ligii Scriitorilor Nord Est de la Iași sunt mult mai mult decât un cenaclu). Nu este cu totul exclus ca nostalgia vechilor generații de cenacliști , să-și fi găsit debușeul în noile forme de viață academică, printre tinere echipe & workshop-uri exploratorii.
    Înainte de a încheia, citez rândurile scriitoarei Corina Matei-Gherman de pe ultima copertă a cărții președintelui Filialei Nord-Est a Ligii Scriitorilor Iași, nu înainte de a sublinia calitatea lucrărilor publicate de revista pe care o editați, Nord - Est Cultural. Cu această ocazie felicit colectivul de redacție și pe cei care aprind o lumină în paginile aceste interesante reviste. Doamna Corina Matei Gherman scria: “Spiritul scriidorului, adaug eu Dan Teodorescu, colindă prin cultură și credința poporului român, exprimate prin activitățile desfășurate cu multă trăire sufletească și devotement pe meridianele literaturii române și nu numai. “Frumoase cuvinte încărcate de lumina devotamentului și al adevărului.
    Dragi colegi cu ocazia sărbătorilor Crăciunului și a Anului Nou vă doresc sănătate, bucurii și inspirație alături de tradiționalul “La mulți ani! “
Fiindcă ne aflăm în preajma zilei în care s-a născut Iisus vă doruiesc o poezie.
               
                Iisus s-a născut
                

                Se aprinde-n inimă lumina
                Coborând în noi de Sus.
                Când sevele întăresc tulpina
                Se naşte-n suflete Iisus!

                Albeşte zăpada cântecu-n copaci
                Înseninând cerul spre apus,
                Când umblă Moşul cu cadouri în saci
                Se naşte-n suflete Iisus.

                Colindătorii croiesc cărări prin lunci
                la porţile din sat oprind în apus,
                Când din Tainele Porunci
                sub o stea  s-a născut Iisus!

                Se aprind în brazi lumânări
                Vestind minunea venită de Sus.
                Colindători din patru zări
                Ne-anunţă că s-a născut Iisus!
                       
Al. Florin Ţene
(Cluj-Napoca, preşedintele LSR la nivel naţional)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu