sâmbătă, 25 iunie 2022

Între două secole cu marele artist Marinică Botea

 

Absolvent al Conservatorului George Enescu din Iasi sectia instrumentală, clasa de vioară, Marinică Botea este un nume de referinţă în folclorul ieşean, apoi la nivel naţional şi internaţional.
L-am cunoscut pe Marinică Botea în anii '70, atunci când la Stud-Barul de la Casa Tineretului Iaşi (azi Casa de Cultură a Studenţilor) organizam manifestări culturale în cadrul Cenaclului Gheorghe Asachi din cadrul Institutului Politehnic cu acelaşi nume.
Acolo a debutat grupul Folk 73, devenit apoi Flacăra Folk 73, când Adrian Păunescu i-a luat în spectacolele sale. Erau trei artişti de mare excepţie, precum regretatul Gil Ioniţă, apoi Nicu Moraru şi Radu Ţaga. A fost alături de noi şi de manifestările noastre studentul Marinică Botea, care   
a facut apoi o
mare pasiune pentru folclorul autentic, fiind mulţi ani
dirijor si violonist la ansamblul "Doina Carpaţilor".
În paralel a fost si dirijorul orchestrei profesioniste “Doina Moldovei” precum si a Ansamblul Folcloric de amatori “Firicelul” din Iaşi.

Cu mult succes şi cu multe medalii cucerite, Marinică Botea se remarcă şi la festivalurile naţionale şi internaţionale de profil, promovând Iaşul şi România peste tot în lume.
Să mai menţionăm că a înregistrat zeci de melodii populare şi  a îndrumat cariera artistică a sute de elevi şi studenţi, printre ei fiind acum şi Karla Ursu, care are deja o carieră muzicală în spate la doar 13 ani.
Violonist remarcabil, iată că maestrul Marinică Botea este şi un partener de bază, în regim de voluntariat, şi în cadrul manifestărilor culturale organizate de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Nord Est la Cercul Militar Iaşi sau la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, începând cu anul 2021.
Pot concluziona că Marinică Botea mi-a încântat existenţa şi a fost mereu alături de mine şi colegii mei "între două secole", XX şi XXI.
Nu peste mult timp, prietenul de suflet Marinică Botea va împlini "7 şi 0" ani de viaţă li "5 şi 0" ani de carieră artistică. Să-i dorim mult succes, sănătate şi fericire pe altarul folclorului românesc.
Cu multă consideraţie,
DAN TEODORESCU

Preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi - Nord Est, vicepreşedintele Filialei Iaşi din cadrul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru senior în Asociaţia Presei Sportive din România, redactor şef al publicaţiei "Vocea Ta" (din Nürnberg - Germania)
Iaşi, 25 iunie 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu