marți, 13 decembrie 2022

 Lansare de carte la Comunitatea Evreilor din Iaşi


În organizarea Clubului Yachad din cadrul Comunităţii Evreilor Iaşi,  duminică, 11 decembrie 2022, la Sinagoga  Merarilor din Str. Elena Doamna nr. 13 s-a derulat un atractiv "Matineu  Cultural".
Au fost lansate volumele  "Semnificaţii şi mistere în zilele iernii astronomice" (autor: ing. Solo Rotenstain, membru LSR-FINE),  "Legământul din cuvinte" (autor:  ing. Dan Teodorescu, preşedintele  LSR–FINE).
Ambele volume puse în dezbatere publică au fost prezentate de ing. Ilie Serediuc, vicepreşedinte al Ligii Scriitorilor Români -Filiala Iaşi - Nord Est, care a apreciat cărţile menţionate şi pe autorii lor.
După cuvintele de mulţumire adresate publicului pentru prezenţă şi aprecieri din partea celor doi autori şi un recital muzical susţinut de  formaţia NIGUN (dirijor: prof. Romeo Luchian, cu soţia Tania şi fiul David în formaţie şi cu solistul Uri Ferenbac), s-a trecut la partea a doua a manifestării culturale, cu alte două cărţi prezentate publicului.  
S-a menţionat volumul "Comunităţi evreieşti durabile în întreaga lume. Modele pentru o comunicare eficientă" - autor: prof. univ. Joshua Azrieli, din Georgia, SUA. Capitolul "Iaşi-România" a fost prezentat de ing. Bercu Burah, cu multe elemente din viaţa Comunităţii Evreilor din Iaşi, ajunsă acum la mai puţin de 300 membri, dar care există şi în prezent în "Dulcele Târg".
În continuare, ing. Martha Eşanu, organizatoarea şi moderatoarea manifestării de la Sinagoga Merarilor a prezentat cartea Memoria oraşului, vol. III – „Filoane etnice în istoria Iaşului”, autorul ei fiind Dumitru Şerban, realizator de emisiuni la Radio România Iaşi. Volumul are un capitol dedicat evreilor din Iaşi, cu multe lucruri interesante din viaţa acestora.
Finalul evenimentului a aparţinut ing. Doru Melnic, cu un calup poetic umoristic.
Ing. Martha Eşanu a invitat asistenţa la sărbătoarea de Hanuka, programată la Sinagoga Mare în data de 21 decembrie 2022, de la ora 17.30.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu