joi, 26 noiembrie 2015

Maraton epigramistic la Festivalul Teodorenii de la Iaşi




"Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi organizează, în perioada 25-27 noiembrie 2015, prima ediție a Festivalului „Teodorenii”, eveniment la care sunt aşteptaţi profesionişti din domeniul cultural și educațional, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor. Pe parcursul celor trei zile au loc dezbateri, spectacole de teatru, concursuri de creație plastică și literară pentru elevi, întâlniri ale scriitorilor invitați cu liceeni, expoziții tematice, prima ediție a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen, ateliere profesionale în domeniul biblioteconomiei și un maraton epigramistic. Aceste manifestări vor aduce în faţa publicului universitari, scriitori, bibliotecari, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali" se menţionează pe site-ul  www.teodorenii.ro.
Miercuri seara, pe 25 noiembrie, la finalui primei zile a manifestării, restaurantul ieşean  „Eden” a găzduit un Maraton epigramistic și degustare de vinuri, cu participarea membrilor Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă).
Membrii ALPI au susţinut în faţa publicului un recital de poezie și epigrame din creații proprii, dar și din scrierile lui Păstorel.
După deschiderea făcută de Dan Doboş, managerul Bibliotecii "Gh. Asachi" din Iaşi, programul a continuat cu "zicerile" lui Marius Cristian (alias Costăchel) despre vinurile de la Crama Oprișor, iar ing. Constantin Profir şi-a prezentat propriile vinuri din crama "Weingut" din Dealul Copoului.
Membrii ALPI şi simpatizanţii asociaţiei prezenţi la Manifestarea de la EDEN au fost Mihai Batog-Bujeniţă, Eugen Deutsch, Nicu Stancu, Cornelia Ursu, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Emil Gnatenco, Mihai Haivas, Gabriela Cucinschi, Doru Melnic, Dumitru Ivas, Alina Petronela Hulubei, Mariana Teodorescu, Dan Teodorescu, Constantin Profir, Mihai Caba, Vasile Vajoga, pe "baricade" fiind şi Mihaela Morariu, şef de serviciu Proiecte şi Programe Culturale din cadrul Bibliotecii Judeţene "Gh. Asachi" Iaşi.
Manifestarea a fost pigmentată şi cu reuşitele recitaluri ale folkistului Radu Ştefan şi ale actorului Emil Gnatenco.
Într-un cadru festiv, cu sprijinul lui Dan Teodorescu şi a confratelui Georg Barth (din Passau, landul Bavariei), scriitorii ieşeni de la ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas, Eugen Deutsch, Sorin Cotarciuc şi Vasile Larco au primit scrisorile de mulţumire din partea Directorului Dr. Mihai Neagu, în urma unor donaţii de carte făcute către Biblioteca Română din Freiburg (Germania). Acelaşi prieten din centrul Europei, germanul de origine română Georg Barth, a trimis şi oferit celor prezenţi un pachet cultural, cu câteva exemplare la zi din mass-media germană.
Pe 27 noiembrie, în ultima zi a Festivalului Teodorenii de la Iaşi, restaurantul EDEN va găzdui alte manifestări inedite, precum:
- ora 19.00: „Cămara lui Păstorel”: jurizarea concursului, cu degustarea de zacuște, dulcețuri, gemuri, magiun, murături și alte produse tradiționale moldovenești.
- ora 20.00: Maraton epigramistic și degustare de vinuri. Invitați: membrii Academiei Libere „Păstorel” (ALPI), Marius Cristian „Costăchel” şi nu numai !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu