miercuri, 14 februarie 2018

EDUARD MATTES EXPUNE ÎN ITALIA


Într-o localitate din Italia situată în apropiere de Veneţia se va deschide în curând o expoziţie de caricatură, la care vor fi prezenţi doi maeştri ai genului. Eduard Mattes, din Israel (NR: născut însă la Iaşi, în România), va prezenta caricaturi, portrete şi lucrări de grafică. Cristian Topan, preşedintele Uniunii Caricaturiştilor din România i se va alătura cu lucrări de gen specifice, de actualitate, satiră socială şi politică.
Oraşul Sacile cuprinde o comunitate remarcabilă de locuitori originari din România, la invitaţia şi colaborarea cărora are loc interesantul eveniment. Se pare că însuşi cuvântul caricatura îşi are originea din limba italiană, în care înseamnă a exagera un portret sau a distorsiona aparenţa fizică.
Se crează astfel o imagine (ironică, satirică, hazoasă) în care personajul desenat este uşor de identificat. Dacă rezultatul este umoristic, cu atât mai bine. Eduard Mattes reuşeşte acest lucru, personajele sale sunt, de regulă, din lumea muzicii, a sportului, a literaturii, în general bine cunoscute. De altfel, se ştie că cu cât cineva este mai celebru, devine mai repede subiect de caricatură.
Evident, exceptăm situaţia din ţările cu regim dictatorial unde acest gen al artelor vizuale e foarte riscant. Şi astăzi, datorită fanatismului islamic, caricaturiştii pot plăti cu viaţa îndrăzneala de a avea umor.
Despre lucrările lui Cristian Topan vom reveni în viitor cu date şi imagini. Astăzi vă prezentăm o parte din caricaturile lui Eduard Mattes care vor fi prezente în  expoziţie, cu personaje recunoscibile, situaţii paradoxale şi amuzament netto. (Sursa: Dr. DOREL SCHOR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu