duminică, 18 martie 2018

La Tel Aviv: Eveniment important în cadrul Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română


Pe 8 martie 2018, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv și Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română au organizat evenimentul „CU UMORUL NU-I DE GLUMĂ!” - o seară veselă cu Alexandru Andy și participarea extraordinară a actriței Teatrului Yiddishpiel, Tracy Abramovici.
Programul manifestării de la Tel Aviv a fost următorul:
• Cuvânt de deschidere din partea ICR Tel Aviv
• Salutul Ambasadei României - consul Mircea Chitic
• Prezentarea volumului „SUS CORTINA!” - Magdalena
Brătescu
• Interviu realizat de Dragoș Nelersa cu scriitorul
Alexandru Andy care răspunde în versuri umoristice
• Lectură din „SUS CORTINA!” - Mini-amintiri din lumea teatrului - Alexandru Andy
• Moment artistic (I) cu actrița Tracy Abramovici
• Moment muzical cu soprana Mihaela Hasuna
• Cronica volumului „ADIO MAMĂ!” - Marcu Simionovici
• Lectură din volumul „ADIO MAMĂ!” - Al. Andy
• Moment artistic (II) cu actrița Tracy Abramovici
• Câteva cuvinte serioase - Al. Andy
(de fapt tot umoristice)
Conform organizatorilor, prezența nu a fost recomandată persoanelor care nu s-au putut „tăvăli pe jos” de râs, evenimentul având loc în sala de conferințe ICR din Bulevardul Shaul Hamelech nr. 8, et. 6, Tel Aviv - Israel.
În discursul său de deschidere, întrucât era 8 Martie, ziua internațională a femeii, Consulul Mircea Chitic de la Ambasada României în Israel, a adresat cuvinte calde de respect și admirație mamelor, bunicilor, iubitelor, cuvinte care au mers la inima audienței feminine și nu numai.
A urmat salutul referentei ICR, minunatei domnișoare Andreea Soare, cea care susține și găzduiește cu amabilitate și entuziasm activitățile asociației noastre.

Seara a fost moderată cu succes și dezinvoltură de noul președinte ASILR, domnul Dragoș Nelersa, care a realizat un interviu plin de interes cu protagonistul serii, Alexandru Andy.
Răspunsurile, concepute în versuri rimate, cu vervă și umor, au dezvăluit în mod original traseul vieții omului și autorului.
Jurnalist, reporter teatral, textier, autor de sketch-uri și monoloage, filme, comedii muzicale, spectacole de revistă, cărți pentru copii, piese de teatru, emisiuni de radio și televiziune, Alexandru Andy este o personalitate marcantă în comunitatea condeierilor israelieni de limbă română.
A colaborat cu mari actori ca Mircea Crișan, Beligan, Birlic, Caragiu, Florin Piersic, Mălăiele, Maia Morgenstern, cu reputați regizori și cineaști ca Octavian Sava, Sică Alexandrescu, Ion Popescu-Gopo, sau muzicieni ca Harry Reininger. Și-a continuat activitatea și după venirea în Israel lucrând pe scena ebraică și română, realizând spectacole cu actori renumiți. A ajuns la Hollywood unde i-a cunoscut pe Burt Lancaster și Woody Allen. Memoriile sale sunt la înălțimea acestei cariere de excepție” (Răzvan Voncu, în ziarul Realitatea evreiască).
Numeroasele lecturi sau citate din cărțile lansate de scriitor, sketch-uri, poezii satirice, povestiri comice cărora le-au dat glas în special autorul însuși, dar și Dragoș Nelersa au făcut deliciul asistenței care a râs fără încetare.

Prezența vedetei Teatrului Yidishpil, Tracy Abramovici, a adus un suflu artistic de excelentă calitate textelor citite și a încântat spectatorii care au aplaudat-o îndelung. Interpretarea sa inteligentă și perfect nuanțată, plină de umor, căldură omenească și feminitate, a emoționat și a cucerit
publicul evidențiind originalitatea și unicitatea comicului andyian.

Cântăreața română de Operă, soprana Mihaela Hasuna, cu un glas vibrant care a transmis emoție artistică, a agrementat programul cu trei splendide bucăți muzicale.

Cele două volume publicate recent la Editura Familia și lansate la serata literară „Cu umorul nu-i de glumă”, „Sus cortina-mini amintiri din lumea teatrului” și „Adio mamă” au fost prezentate de Magdalena Brătescu și Marcu Simionovici, fiecare în stilul său personal.

Talentatul Andy Ceaușu i-a dăruit autorului o caricatură foarte reușită.

Toate femeile din sală au primit câte o floare, iar artistele splendide buchete. Asistența a fost atât de numeroasă încât au trebuit suplimentate scaunele în sală, iar atmosfera dintre cele mai entuziaste. Hohotele de râs s-au ținut lanț. Buna dispoziție a cucerit publicul.

A fost o seară de neuitat care a delectat asistența. S-a râs în hohote și s-a aplaudat cu frenezie, iar fiecare spectator a plecat din sală încântat.
(Sursa: Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu