luni, 5 decembrie 2016

Într-o frumoasă zi de decembrie, Dr. Sorin Cotlarciuc şi-a lansat două cărţi la Muzeul Unirii din Iaşi



 
Timp de trei ore, Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit duminică, pe 4 decembrie 2016, dubla lansare de carte a dr. Sorin Cotlarciuc, medic stomatolog la Iaşi şi Vama (judeţul Suceava) şi un tânăr pensionar în acest moment. În sala "Dublei Uniri", arhiplină şi într-o atmosferă de mare sărbătoare, cu oaspeţi veniţi din Chişinău (Republica Moldova), din Vama, Vatra Dornei şi nu numai, omul de cultură şi de sport Sorin Cotlarciuc, medic stomatolog în viaţa de zi cu zi, şi-a lansat două cărţi beletristice, "Reverenţe" (sonete) şi "Paradisul mecenatului statornic" (proză), ultima menţionată prezentând în paginile ei şi câteva aspecte extrem de interesante despre "Revoluţia" de la Iaşi, din decembrie 1989.
Manifestarea menţionată a făcut parte din ediţia a LXIX-a din "Amiaza culturală bucovineană" şi a aparţinut Societăţii pentru cultură şi literatură română în Bucovina - Filiala Iaşi, aflată în parteneriat cu Cenaclul "Nectarie" din localitatea Vama - Bucovina.
Din "prezidiul" manifestării, alături de autorul Sorin Cotlarciuc şi moderatorul evenimentului, Vasile Diacon, au mai făcut parte scriitorii Valeriu Stancu, Emilian Marcu, Horia Zilieru, Valentin Talpalaru şi prof. univ. dr. Dumitru Rădăuceanu.
Evenimentul a fost deschis de doamna Aurica Ichim, directorul Muzeul Unirii din Iaşi, care a spus: "Avem marea onoare ca astăzi să găzduim un nou eveniment cultural. Din zidurile acestui palat, cei care şi-au pus amprenta de-a lungul timpului probabil vă cheamă. În ultimul timp, se face din nou apel la naţionalism şi la sentimentul patriotic. Se mai pune întrebarea: Unde ne sunt paşoptiştii, dar aici, în adunarea de astăzi, sunt numai idei şi paşoptişti. Cineva, dintr-o comună din judeţul Suceava (NR - Vama), toarnă apă la rădăcină, la sentimentul patriotic. Noi suntem aici la Muzeul Unirii şi nu suntem nici de stânga şi nici de dreapta. Eu îl iubesc pe Cuza, dar aici, în acest Palat de pe strada Lăpuşneanu a stat şi regele Ferdinand, iar aici a concertat şi Enescu. Pe 1 decembrie 2016, Muzeul Unirii din Iaşi a fost deschis, dar nu ne-a vizitat nimeni, deşi în Piaţa Unirii, alături de noi, a fost o frumoasă manifestare cu ocazia Zilei Naţionale a României! Vă urez succes în continuare!".
În continuare, scriitorii Valeriu Stancu şi Emilian Marcu au făcut "critica literară" ale celor două cărţi prezentate publicului. Spicuim câteva "aspecte" din cele rostite de cei doi scriitori ieşeni:
- Valeriu Stancu, care a analizat cartea de proză "Paradisul mecenatului statornic": "Nu am fost şi nu voi fi niciodată de stânga! Există o singură Unire, cea din 1859. Deci, ne falsificăm în continuare istoria noastră. Chiar şi astăzi! Sorin şi-a propus să scoată o trilogie, este un proiect greu, dar cartea Paradisul mecenatului statornic este al treilea volum al unui ciclu, deci a reuşit. Între proza de ficţiune memorialistică şi eseu este volumul de astăzi, care nu lasă să piară frânturi din istoria pe care am trăit-o. Cartea face portretul unei generaţii, care s-a născut sub dictatură. Ea a avut însă nenorocul de a continua o tranziţie spre haos. Cartea lui Sorin generalizează trăirile prin care trecem noi. Felicit autorul, este o carte bine gândită şi scrisă. Mulţi dintre cei prezenţi în această sală sunt de fapt eroii cărţii şi suntem încondeiaţi între coperţile acestei cărţi".
- Emilian Marcu, care a analizat volumul de sonete "Reverenţe": "Eu sunt de stânga, deoarece inima cu care gândesc este în stânga! Ideile trebuie să pornească de la inimă, pentru a ajunge la inimă. Se mai spune că istoria este făcută de cei care o scriu, nu de cei care o fac! În cartea Reverenţe există o stare de conflict. Aici există un buchet de versuri, cu sonete inedite. Moralist şi ironic, Sorin Cotlarciuc nu iartă pe nimeni. Poezia se îndreaptă spre omenire, trăind singurătatea socială. Studiul poetic este o radiografie".
În continuare, Val Talpalaru a mai menţionat: "Totul este relativ, deci şi spusele noastre!".
Am mai consemnat următoarele luări de cuvânt:
- Angela Paveliuc Olariu: "Cărţile domnului doctor Cotlarciuc sunt minunate şi profunde. Totuşi, arta tradiţională trebuie cuprinsă şi ea în cărţi, deoarece ţăranii duc faima României mai departe. Civilizaţia noastră tradiţională crează punţi între ţări. Poate domnul doctor Cotlarciuc va scrie în viitoarele sale cărţi şi despre aceste aspecte!".
- Mihai Batog-Bujeniţă (directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi): "Autorul a evoluat în profunzime. Iar autorul a avut cultura strict necesară, atunci când s-a apucat de scris".
- Vasile Vajoga: "Eu îi spun lui Sorin să continuă şi cu sonetul, nu numai cu proza!".
- Ioan Mugurel Sasu (redactorul şef al revistei "Surâsul Bucovinei"): "Am un respect deosebit pentru unele persoane importante, iar Sorin a fost omul care a contribuit financiar la execuţia busturilor unor personalităţi. Cu o privire prin gaura cheii, prin ochii destinului, îi spun lui Sorin următoarele: să continuă cu busturile, că poate mor înaintea lui...".
- Dan Teodorescu: "Fiind şi jurnalist sportiv, am să vorbesc acum doar despre latura sportivă a lui Sorin Cotlarciuc, el fiind şi un popicar de frunte al echipei de veterani CFR Olimpia ACB Iaşi şi fotbalist în Dealul Copoului, la cei trecuţi de prima tinereţe. Îmi aduc aminte că în urmă cu puţini ani, prin performanţa lui de la arena de popice CFR Iaşi, Sorin Cotlarciuc a adus titlul de echipă campioană naţională la Iaşi. A avut multe realizări în sportul popicelor, a fost şi în TOP 10 naţional la Cupa României, a fost în turnee în Germania şi Austria, cu echipa de popice veterani ieşeană. Îi doresc mult succes în sport şi literatură, noi fiind colegi şi la clubul sportiv CFR Iaşi, dar şi la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi".
Veniţi din stânga Prutului, de la Chişinău, bararabenii Gheorghe Bîlici şi Ion Diviza au citit cîteva epigrame cu har în faţa publicului şi au invitat pe cei prezenţi la Festivalul literar din capitala Republicii Moldova, care va debuta pe 10 decembrie 2016.
Una dintre epigramele lui Gheorghe Bîlici a fost:
"Chişinău şi Bucureşti,
Două state româneşti,
Ar fi foarte fericite,
Dac-ar fi şi Statele Unite!".
Actorul Emil Gnatenco a recitat apoi cinci sonete din cartea lui Sorin Cotlarciuc, iar Mihai Caba şi Mihai Haivas au citit câteva epigrame pentru colegul lor de la ALPI.

* Profesorul Dumitru Rădăuceanu, în "recital" la Muzeul Unirii
La manifestarea de duminică, au mai vorbit la superlativ despre scriitorul Sorin Cotlarciuc, doamna Paraschiva Abutnăriţei (venită din Vatra Dornei) şi, cu umorul său binecunoscut, prof. univ. dr. Dumitru Rădăuceanu. Ultimul, un "adversar" declarat al lui Vasile Diacon, deşi au fost cândva colegi în Parlamentul României, a mai menţionat: "Domnul inginer Diacon este o <scârnăvie>. A făcut ce a făcut şi el a fost primul, iar eu ultimul. Domnule Cotlarciuc aţi scris cu curaj despre mareşalul Antonescu şi despre faptul că 23 August a fost o lovitură de stat. Apoi, trecând la cele lumeşti, am un băiat neînsurat în Anglia. I-am cerut lui Sorin pe fata sa pentru feciorul meu, dar mi-a spus că este ocupată! Domnule doctor, eu vreau să vă sărut şi să vă urez succes!".
În continuare, maestrul Horia Zilieru a menţionat: "Trăim un eveniment, într-un context politic care nu are nimic în comun cu cartea. Sorin Cotlarciuc este un om de mare valoare, dintr-o zonă bucovineană de mare valoare şi tradiţie. Avem şi noi sonetiştii noştri, pe Mihai Codreanu, pe care Sorin şi l-a ales ca maestru.  Sorin face un act de curaj, ca să scrie sonete astăzi; să fii brâncuşian şi să scrii un sonet la masa tăcerii. Sorine, îţi doresc inspiraţie continuă!".
În finalul evenimentului, cu multă emoţie în glas, dr. Sorin Cotlarciuc a spus: "Mulţumesc celor care au fost prezenţi la manifestarea de astăzi, celor din Iaşi şi celor veniţi din Chişinău şi Bucovina. Cred că am reuşit să facem o istorie pe viu. Şi mai declar că în 1989, pe 14 decembrie, scânteia Revoluţiei a început la Iaşi, chiar dacă cei din Timişoara nu sunt de acord cu acest lucru".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu