duminică, 18 decembrie 2016

Poeta Corina Matei-Gherman ne dăruieşte o carte înainte de sărbători!



Sala "Dublei Alegeri" de la Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit sâmbătă, 17 decembrie 2016, o nouă lansare de carte, organizatorii evenimentului fiind Asociaţia "Universul Prieteniei" Iaşi şi Complexul Muzeal "Moldova" Iaşi.

Pusă în discuţia publicului şi a criticilor, cartea "La margine de meditaţie" de Corina Matei-Gherman, a reprezentat de fapt un cadou oferit de poetă înaintea sărbătorilor de iarnă care urmează, volumul de versuri fiind apreciat de participanţi. Născută pe 30 martie 1967 în comuna Erbiceni, din judeţul Iaşi, Corina Matei-Gherman are peste 30 de volume editate până acum, iar în mai 2015 a primit titlul de Poetă a Iaşului în cadrul Festivalului Internaţional Poezia la Iaşi. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova şi este doctor în ştiinţe economice.
În cadrul manifestării moderate sâmbătă de Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi, au analizat volumul de versuri lansat publicului, oamenii de litere Doina Guriţă, Livia Ciupercă, Mihaela Ivancia, Mihai Păstrăguş, Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Horia Zilieru.
S-au rostit următoarele:
- Doina Guriţă: "Această întâlnire o consider un cadou înainte de sărbători, iar despre poeta şi omul Corina Matei-Gherman nu se poate vorbi decât la superlativ. Corina este un om meticulos şi atent la orice cuvânt. Pentru ea trebuie sunat la telefonul vieţii. Tăcerea este un pumnal în inima cuvintelor".
- Mihai Păstrăguş: "Ce este meditaţia? Este un gen filosofic!
Uneori poeta este totuşi prea fatalistă şi asta nu mi-a plăcut,i-o spun în faţă. Omul este o trestie cugetătoare, este o furnică, dar este cugetătoare. Corina Matei-Gherman este o doamnă de spirit în primul rând".
- Livia Ciupercă: "Un fior lăuntric tulbură armonia versului. Nota dominantă este melancolia. Multe dintre poeziile Corinei pot fi recitate pe acorduri wagneriene!".
- Mihai Batog-Bujeniţă (care a citit şi o epigramă proprie adecvată momentului): "Autoarea are o operă bogată şi complexă, ea scrie de la literatură pentru copii la poezie. Observ la ea respectul pentru cuvânt. Corina Matei-Gherman reuşeşte să pună cuvintele acolo unde trebuie şi devine cheia de boltă. Ne eliberează de greutate şi ne dă aripi. Are un ritm ferm şi dur, precum o cădere de ploaie pe acoperiş. Poezia vine de undeva, de pe un alt palier vibraţional. Cititorul preia poezia şi o distilă în mojarul sufletului sau prin cuvinte. Corina Matei-Gherman ne spune că ne putem afla într-o stare de dualitate".
- Mihaela Ivancia: "Vorbesc doar despre omul Corina Matei-Gherman, iar referitor la epigrama rostită anterior de domnul Mihai Batog-Bujeniţă, pot să spun că eu mi-am rupt gâtul la mai multe cărţi ale Corinei. Autoarea este un om sensibil şi delicat, dar este un om extrem de puternic. Ea este un om extraordinar şi poate fi un bun profesor!".

- Emilian Marcu:
"Corina Matei-Gherman continuă sentimentul liric prin acest volum. Provoacă emoţii pe termen lung. Corina Matei-Gherman este o luptătoare şi noi avem ce învăţa de la această atitudine.
<La margine de meditaţie> este o carte foarte bună din lirica contemporană. Ea trebuie citită şi recitită. În carte nu se folosesc însă semnele de punctuaţie, dar probabil că este o <chestie> studiată!".
- Horia Zilieru: "Drumul de la verb la expresivitate este lung. Este precum Calea Lactee. Este necesară cultură pentru asta. Cartea este o biografie lirică a poetului. Cartea doamnei
Corina Matei-Gherman este una reuşită şi rotundă.  Ea are ceva în plus de spus!".
Programul artistic al manifestării a fost susţinut de actorii Emil Gnatenco şi Ina Paladi, care au recitat câteva poezii ale Corinei Matei-Gherman.
În continuare, poeta Corina Matei-Gherman a menţionat: "Mulţumesc cu mare respect celor care au vorbit despre activitatea mea şi mă înclin în faţa maestrului Horia Zilieru. Vă mulţumesc tuturor celor prezenţi şi familiei mele". Iar cu lacrimi în ochi, Corina a mai spus: "Mulţumesc de asemenea unui om, care acum ne priveşte de undeva de sus!".
În final, corul DAIMOND, din comuna Erbiceni (locul de baştină al poetei), coordonat de prof. Liliana Costea, a încântat asistenţa cu un recital de colinde de sărbători.
DAN TEODORESCU

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu