sâmbătă, 4 septembrie 2021

Tapiserie şi spectacol cu public la Galeriile de Artă "Dan Hatmanu" din Iaşi


 În urmă cu ceva timp, oamenii de cultură Gheorghe Macarie şi Laurenţiu Şoitu menţionau despre tapiseria românească şi despre realizările artistei Gabriela Moga-Lazăr următoarele:

"Simpla urzeală devine un motiv care simbolizează când mişcătoare lanuri de grâu, când punţi de legatură, când neîncăputul infinit. Firul la rândul său dă substanţă florilor, păsării în zborul spre înalt, dar şi ideilor. Cea mai strălucită ilustrare a sublinierii rămâne, desigur, înţelegerea şi realizarea artistică a ideii de geniu. Dacă fizicieni şi astronomi ai lumii au demonstrat o anumită direcţie a mişcării galactice, Haosul din care naşte geniul Eminescu este o mişcare inversă celei ştiute. Geniului îi este proprie excepţia, fiindcă el vine din nebănuite vremi pentru a dăinui.

Dacă aceasta ar fi singura lucrare, chiar şi atunci expoziţia ar umple nu doar o sală, ci sufletele celor care o văd. Pentru că ea ne spune cine suntem şi cui aparţinem.
În viziunea Gabrielei Moga-Lazăr tapiseria devine o artă de sinteză, însuşindu-şi un câmp ornamental vast, revendicabil nu numai covorului moldovenesc, ci şi tuturor ţesăturilor noastre, precum şi ornamenticii celorlalte sectoare ale artei populare româneşti. Stăpânind un limbaj aparte şi pe deplin constituit, tapiseriile expuse au tangenţe vizibile cu o artă vecină, pictura. Întâlnim aceeaşi aspiraţie spre claritate, echilibrul în compoziţie, măsură şi ritm, dar mai presus de toate, preocuparea vizibilă de a armoniza culorile; nu atât energiile lor integrale, cât nuanţele acestora. Dincolo de simbolurile şi motivele tradiţionale, interpretate şi transpuse într-o creaţie modernă, dincolo de ornamentaţie şi cromatică, ce perpetuează modelul laicerelor româneşti, cu totul şi cu totul deosebite sunt portretele".

În acest context, la Iaşi, la Galeriile de Artă "Dan Hatmanu" din cadrul Muzeului Municipal "Regina Maria" (director: dr. Aurica Ichim; muzeografi: Ivona Aramă şi Alexandru Gorea), la iniţiativa fiicei Simina Lazăr-Huser, cea care trăieşte de 40 ani la Paris, dar care vine periodic acasă, la Iaşi, cuprinsă de dragostea pentru oraşul tinereţii sale, a fost inaugurată vineri, 3 septembrie 2021, expoziţia de tapiserie "Din trecut... pentru prezent" cu lucrările regretatei artiste Gavriela Moga-Lazăr. Timp de 60 minute, cu o vervă binecunoscută şi mult profesionalism, etnograful dr. Angela Paveliuc-Olariu a prezentat cele 44 de lucrări prezente în expoziţie şi donate cu multă generiozitate Muteului Municipal "Regina Maria" de către doamna ing. Simina Lazăr-Huser.

În partea a doua a vernisajului, un reuşit program artistic a fost susținut de membrii și colaboratorii permanenți ai Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iași - Nord Est, precum Emil Gnatenco, Iasmina Cătălina Stoleru, Adi Gegiuc, Silvia Aboaice, Rodica Murgu, Corina Matei-Gherman, Dan Teodorescu, pe baricade fiind şi fotoreporterii și operatorii video Calistrat Robu, Ioan Vârlan, Maria Teodorescu.
În final, Simina Lazăr-Huser a anunţat că expoziţia mamei sale va fi deschisă până pe 28 septembrie, a mulţumim publicului pentru participare şi în special colegilor artişti şi poeţi de la LSR - Filiala Iaşi-Nord Est pentru prezentarea unui program cultural de excepţie.
Vă mai informăm că gruparea culturală din Dealul Copoului care aparţine de LSR - FINE, prin vocea moderatoarei şi scriitoarei Corina Matei-Gherman, a invitat publicul la o nouă manifestare de lansare de carte, conferinţă tematică cu tema "11 septembrie - mereu în actualitate" şi recitaluri artistice, care este programată sâmbătă, 11 septembrie 2021, de la ora 11.00, la Cercul Militar Iaşi.
DAN TEODORESCU
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu