duminică, 7 aprilie 2019

O carte de poezie este ca o carte de rugăciune!



Sâmbătă, 6 aprilie 2019, la Casa Cărţii din Iaşi, la Salonul de evenimente "Mihai Eminescu", Constantin "Ticu" Mihai şi-a lansat ultimele sale două volume de poezie, "Filosofii de curte" şi "Scutiri de vamă". Manifestarea a fost organizată de către Asociaţia Universul Prieteniei" (preşedinte: Rodica Rodean), dar mulţi dintre participanţi au fost şi colegii de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI - preşedinte: Mihai Batogf-Bujeniţă), Constantin "Ticu" Mihai fiind membru în ambele asociaţii culturale moldave.
Într-un eveniment moderat de Rodica Rodean, la masa prezidiului au luat loc scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă şi Constantin Mănuţă (membri USR), prof. Petronela Angheluţă şi "impricinatul" Constantin "Ticu" Mihai. primii trei menţionaţi prezentând şi cele două volume de versuri supuse dezbaterii publice.
Ideile principale au fost următoarele:
- Constantin Mănuţă: "Întâlnirea cu poezia lui Constantin "Ticu" Mihai este un element încântător. Remarc inteligenţa, cultura şi spiritualitatea autorului, care foloseşte sintagme care frizează banalul. Sunt foarte multe poezii frumoase, precum <<
Pământ şi lună >>. Frumosul asumat nu poate fi decât glasul sălbatic. iar autorul vorbeşte de limbajul trupului. Cartea <<Filosofii de curte>> are un aer didactic. Autorul se apleacă asupra copiilor, care nu trebuie abandonaţi, ci redaţi societăţii. Adevărul întors este ca în oceanul întors, exact ca la Ion Barbu";
- Petronela Angheluţă: "Volumul <<Scutiri de vamă>>, al autorului Constantin Ticu Mihai, propune, într-o viziune originală, propria revoltă îndreptată spre situaţia negativă a societăţii româneşti, situaţie care se perpetuează, de aproape treizeci de ani, fără speranţe de a se îndrepta spre o direcţie normală. Poeziile autorului conţin un mesaj profund. Vă invit să lecturaţi poezii de calitate în cele două volume";
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Mă uit le televizor la canalul NATURA, unde fiinţele din natură supravieţuiesc printre oameni. La canalele cu OAMENI nu mă uit! Adaptarea este o formă a inteligenţii. Creatorul spune: luaţi, acolo este sufletul meu, acolo este poetul. Sufletul poeziei se lipeşte de sufletul omului. În urma noastră rămân amprentele culturii. Îl lăsăm pe om să se implice în creaţia lui. Acolo rămân amprentele lui. O carte de poezie este ca o carte de rugăciune! În noapte să-ţi pui în ochi picături de poezie, pentru a visa frumos. Numai că autorul Constantin "Ticu" Mihai ne mai pişcă cu umorul lui. El ne dă această tendinţă de umor!".
În continuare, colegii lui "Ticu" din "ALPI" au susţinut un recital de poezie şi epigrame, în prim plan fiind Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Angela Pistol, Doina Toma, Cornelia Livia Bejan, Ionel Pintilii, Corina Matei-Gherman şi Victor Iosif.
A lecturat din poemele autorului actriţa Ina Paladi, de la Teatrul „Studio Lux Art” Iaşi, iar un recital la pian a fost oferit publcului de către Alex Marinescu.
În final, înaintea sesiunii de autografe, Constantin "Ticu" Mihai a mulţumit colegilor pentru participare şi a recitat câteva catrene dedicate celor prezenţi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu