luni, 22 aprilie 2019

Week-end cultural în Republica Moldova



Pe 13 şi 14 aprilie 2019 (sâmbătă şi duminică), cu ajutorul firmei Prisma Tour Iaşi, s-a plecat într-o escursie culturală în Republica Moldova, organizatorii evenimentului fiind Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Mooldova, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi şi Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI).
Un autocar de 50 locuri aflat la standarde internaţionale, un ghid bine pregătit profesionnal (Ovidiu) şi un şofer profesionist (Iulian) au făcut ca traseul cultural din stânga Prutului să fie extrem de interesant şi spectaculos, chiar dacă ploaia şi frigul nu au fost prietenii oamenilor de cultură ieşeni, dar căldura sufletească a fraţilor moldoveni a înlăturat toate aceste neajunsuri date de "mama natură".
După ce s-a ieşit din ţară pe la Vama Sculeni, s-a parcurs traseul Bălţi (acolo unde am primit un călduros salut din partea poetei Veronica Rusu-Bucico, prin fiul Alexandru) - Soroca (unde s-a vizitat Cetatea Soroca de pe malurile Nistrului, acolo unde "starostele" Nicolae Bulat a rămas un demn urmaş al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt) - Orheii Vechi - Chişinău, iar în Capitala Republicii Moldova ieşenii s-au cazat la Hotelul Cosmos, un bastion turistic din buricul târgului.
A doua zi, după micul dejun de la "Cosmos", oamenii de cultură şi invitaţii lor au făcut turul Chişinăului, alături de doamna Cojocari - ghidul local. După vizitarea celor două extrem de interesante muzee - de Literatură (alături de muzeograful Tamara Malaneţchi) şi de Istorie - s-a parcurs un tur pietonal prin parcul central, pe aleea scriitorilor, la statuia lui Ştefan cel Mare, iar lumea s-a închinat într-o zi de duminică şi la Catedrala cea mare, aflată tot în Parcul Central din Chişinău.
După turul auto din Chişinău, s-a servit masa de prânz la Restaurantul "La Plăcinte" şi a mai fost şi o vizită "dulce" la Magazinul de bomboane "Bucuria", acolo unde toată lumea s-a gândit în primul rând la copiii şi nepoţii din familie.
S-a plecat apoi din Chişinău şi s-a ajuns la Mănăstirea Căpriana şi mai apoi la Vama Albiţa, după o altă vizită de curtoazie la "Dutty Free".
În jurul orei 23.00, la parcarrea de la fostul magazin Billa de la Gara Iaşi (acum "Market Carrefour") s-a revenit la "patria mumă", cu dorinţa fermă ca această excursie pe teme culturale din Basarabia să fie doar un început...
Poate în viitor vom ajunge şi în Ucraina, la Cernăuţi, acolo unde ghidul local Dragoş Olaru ne aşteaptă cu braţele deschise să ne povestească despre Eminescu, Aron Pumnul şi nu numai şi să ne conducă paşii prin celebra Universitate din localitate, un monument istoric aflat sub egida UNESCO la ora actuală!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu