miercuri, 15 ianuarie 2020

Cugetări ilustrate



Chiar dacă a ajuns în anii de pensie, vasluianca Silvia Hodaş este mereu tânără în tot ceea ce face pe târâmul culturii româneşti şi a fotoreportajului.  
De fapt, ea este şi o editură "ambulantă" a prezentului, deoarece citeşte, corectează şi tehnoredactează cărţile soţului, umoristul Ioan Hodaş, organizează lansări de carte, iar Silvica şi Jănel, truditori ai comunei vasluiene Codăeşti alcătuiesc o familie care se afirmă tot mai mult în lumea culturii moldave şi româneşti.
Silvia Hodaş este şi o cronicară a timpurilor noastre, putând fi aşadar şi membră a Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est şi chiar a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, deoarece în viaţa ei de cadru didactic a coordonat multe reviste şi are multe articole personale în publicaţiile timpului.
Doamna Silvia Hodaş este şi un documentarist de nivel naţional şi internaţional, cu multe deplasări europene pe teme culturale, iar pentru ea limba franceză nu are secrete!
Un singur "defect" are Silvia Hodaş: este prea timidă şi se gândeşte mereu că nu are vocaţie de a scrie cărţi, lucru total greşit!
Debutează acum cu un volum  de cugetări ilustrate, căutând, ca un adevărat documentarist ce este, cele mai frumoase gânduri şi expresii elaborate de filosofii, oamenii de ştiinţă şi cultură ai veacurilor, de la Nicolae Iorga la George Enescu, Octavian Paler sau părintele Dumitru Stăniloaie. Dar şi de la Esop la Bertolt Brecht sau Victor Hugo şi nu numai.    În lumea literaturii se practică des citatul pe o temă dată, criticii şi scriitorii trebuind să căute prin arhivele timpului ceea ce îi interesează.
Dacă veţi achiziţiona însă cartea Silviei Hodaş acele cugetări de duh le veţi găsi puse în ramă, iar cei care o vor citi din scoarţă în scoarţă vor deveni şi mai deştepţi! Mă oblig să fac şi eu acest lucru!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu