miercuri, 15 ianuarie 2020

De la Nadia Comăneci la Mariana Bendou


O carte de circa 180 pagini ne propune profesoara Mariana Bendoiu, din Oneşti, din oraşul care a intrat în istoria mondială prin celebra gimnastă Nadia Comăneci.
Numai că, la Oneşti nu au trăit numai sportivi celebri, ci se găsesc în prezent şi oameni minunaţi în domeniul educaţiei şi al scrisului, profesoara Mariana Bendou fiind un exemplu convingător la cele afirmate.   
În cartea recent editată în anul de graţie 2020, "De la UZ la OUZOU... pe firul apei şi al istoriei" opera Marianei Bendou poate fi citită pe toate meridianele lumii, deoarece prezentul volum este editat nu numai în limba română, ci are multe pasaje în limba franceză (prin traducerea autoarei), în limba engleză, cu ajutorul lui Daniel
CRUŞTIN, dar şi în tamazigh, cu ajutorul lui  RACHIDA BEN SIDHOUM, din Algeria.
După cum se menţionează în debutul volumului, cartea Marianei Bendou, care poate fi asemuită şi cu o pertinentă teză de doctorat, face parte dintr-un proiect personal al autoarei de mediere culturalã1 între populaţia românã din Europa şi cea cabilã / cabirã din Nordul Africii prin intermediul limbii franceze.
Autoarea, Mariana Bendou mulţumeşte prietenilor cabili din Algeria care au ajutat la "comiterea" acestui nou volum pe o temă de cercetare mai veche şi tot domnia sa ne spune, în continuare, următoarele:  "Cuvântul “Uz” mi-a stârnit interesul prin diversitatea toponimelor cunoscute ce ridicã semne de întrebare asupra originii dar
şi în privinţa continuităţii poporului român în spaţiul arcului carpatic... cãci seria exemplelor precum : Oituz şi Uz din Moldova, Teuz din Maramureş, a izvoarelor numite izbuc, etc. dar şi a speculaţiilor poate fi continuatã. În aceastã lucrare mi-am propus doar compararea a două regiuni aflate la mare distanţă una de cealaltă a cãror denumire m-a frapat prin asemãnare şi m-a obligat la analizã şi studiu. Treptat, pe mãsurã ce am înaintat în modesta mea cercetare, mergând pe firul apei şi al istoriei, aveam sã înţeleg cã nu am de-a face nicidecum cu o utopie pentru că între cele douã regiuni există multe asemănări geografice şi posibile legături istorice care se pierd în timp şi asupra cãrora doresc sã atrag atenţia. Este vorba despre Valea Uzului din judeţul Bacău, România şi Valea Ouzou din Wilaya Tizi-Ouzou, regiunea Kabilia, Republica Popularã Democratã Algeria. Lucrarea mea vine sã adauge dacã nu rãspunsuri mãcar noi întrebãri legate de vechimea şi continuitatea românilor în spaţiul carpato-dunãreano-pontic dar şi legate de protoscrierea de la Tartaria ... problemã care devine tot mai incitantã şi intens consideratã în ultimii ani. A fost surprinzãtor pentru mine sã observ cât de "metisaţi" sunt oamenii planetei noastre şi cât de neaşteptate sunt legãturile lor în timp!".
Iată aşadar căteva gânduri pe care ni le transmite draga noastră profesoară din Oneşti, scriitoarea Mariana Bendou, care ne promite că va merge pe acelaşi drum pe viitor, un drum presărat cu multe momente de istorie inedită, acolo unde poporul român poate fi găsit în multe locuri ale planetei numite Terra.
În acest moment, autograful personalizat şi primit din partea doameni prof. Mariana Bendou pe cartea "De la UZ la OUZOU... pe firul apei şi al istoriei" poate fi considerat la fel de celebru ca cel al Nadiei Comăneci. Vorba aceea, şi la Oneşti se nasc şi trăiesc oameni, adevărate modele de viaţă pentru noi toţi!
DAN TEODORESCU
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est
Iaşi - 14 ianuarie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu