sâmbătă, 14 martie 2020

Ilie Serediuc, inginer constructor şi jurnalist de război în Irak

De Ilie Serediuc (FOTO) mă leagă foarte multe amintiri frumoase, deoarece am fost colegi de an şi de secţie la Facultatea de Construcţii din Iaşi, colegi de armată la o unitate de elită din Bucureşti şi colegi de serviciu la TC Ind Iaşi, pe şantierul de la Combinatul de Utilaj Greu din Iaşi, fostul CUG şi actualul FORTUS.
Plus că, soţii Irina Serediuc şi Ilie Serediuc sunt naşii de cununie ai fiului meu Daniel Teodorescu şi ai soţiei Crina Teodorescu.
Prietenia noastră fiind una trainică şi de lungă durată, am considerat că Ilie Serediuc poate deveni şi scriitor, urmându-mi exemplul, deoarece el a muncit mulţi ani la ARCOM, conducând şantiere şi filiale importante în Irak, Armenia şi Rusia şi are ce povesti cititorilor. Mai ales că, el a construit şi în stare de răuboi, cum s-a întâmplat în Irak, acolo unde primejdiile erau la tot pasul, furtunile de nisip sufocante, familia era pe planul al doilea şi nu aveai altă alternativă.
La un moment dat, ing. Ilie Serediuc se întreabă în cartea sa de debut, că până la urmă nu a avut ce face şi s-a apucat de scris, referindu-se la momentul plecării spre Irak, când doi angajaţi ai ARCOM-ului, pe aeroportul din Bucureşti, au înmânat paşapoartele constructorilor care plecau spre ţările arabe: "Acele genți conțineau în burta lor soarta a 180 de oameni, care așteptau în frig și nerăbdători să plece de acasă, din România (țară de o frumusețe rară!) pentru a munci
într-o țară aridă, uscată, fără verdeață și în stare de război! Oare de ce?". Iar răspunsul îl veţi găsi doar citind cartea de dubut a inginerului şi jurnalistului de război Ilie Serediuc, sub titlul "Am construit pentru Saddam", care face o analiză profundă a vieţii din ţările arabe, unde tradiţiile sunt respectate ad-literam şi unde femeile au un statut aparte.
Plus că, în Irak benzina e mai ieftină decât apa, carnea de porc este interzisă, luminile pe străzi ard 24 ore din 24, temperatura exterioară poate ajunge ziua şi la plus 55 grade Celsius şi unde rachetele inamice fac parte din cotidian.
Cartea de debut a lui Ilie Serediuc este de fapt un jurnal de război al constructorilor români obligaţi, pe timpul lui Ceauşescu, să muncească peste ţări şi mări, în condiţii primejdioase, pentru un pumn de arginţi, o pungă de cafea, un pachet de Kent şi o sticlă de Pepsi!
Vor urma probabil şi alte cărţi scrise de bucovineanul devenit ieşean Ilie Serediuc, deoarece "poveştile" sale adevărate din Armenia şi Rusia stau după colţ şi îşi aşteaptă rândul!
DAN TEODORESCU
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, membru UZPR şi APSR


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu