joi, 14 mai 2020

În Armenia, cu ieşeanul Ilie Serediuc alias Ilia Vasilievici


Inginerul constructor Ilie Serediuc dovedeşte din nou un real talent de scriitor de romane cu caracter memorialistic şi după volumul "Am construit pentru Saddam" (cu viaţa românilor pe şantierele din Irak) urmează acum cartea "În sudul Caucazului", acolo unde domnia sa a condus o mare filială a firmei ARCOM în oraşul Stepanavan (Armenia), unde s-a dorit construirea a 900 de apartamente pentru sinistraţii cutremului din 1988. Ajuns în Armenia în primele luni ale anului 1990, după ce fostul director al şantierului de acolo a fost fugărit de "clasa muncitoare" şi de sindicat, Ilie Serediuc a dovedit mult tact pedagogic şi a împăcat "şi capra şi varza" şi astfel activitatea economică a repornit, după ce meseriaşii români şi-au câştigat unele drepturi fireşti!
Conform tradiţiei locale, Ilie Serediuc a ajuns în faţa armenilor şi a beneficiarului rus de la Gazprom sub numele "conspirativ" de Ilia Vasilievici (tatăl lui Ilie se numea Vasile), toată lumea fiind extrem de mulţunită că oamenii au renunţat la grevă şi s-au reapucat de treabă. Iar primele cuvinte de "bun venit" adresate inginerului Ilie Serediuc acolo, în sudul Caucazului, au fost: "Ilia Vasilievici, vă felicit, pe tine și poporul român, pentru curajul vostru  de a-l împușca pe Ceaușescu și pentru victoria revoluției din România! Trăiască România, Trăiască URSS!".
În prezentul volum editat la PIM Iaşi, tot în 2020, de Ilie Serediuc putem lectura multe lucruri intersante din domeniul istoriei, geografiei, turismului şi psihologiei, astfel că "În sudul Caucazului" se citeşte cu sufletul la gură şi cu mare plăcere. Finalul cărţii este unul de film, când sinistraţii armeni le sărută mâinile constructorilor români, conduşi de directorul ing. Ilie Serediuc, alias Ilia Vasilievici, pentru predarea la cheie a primelor 500 de apartamente, complet mobilate şi utilate. Pentru Ilie al nostru urmează însă o altă aventură, cu mutarea şantierului în Rusia, pe malurile fluviului Volga, dar această nouă poveste va putea fi lecturată într-o viitoare carte de autor, care ne bate şi ea la uşă...
DAN TEODORESCU
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est şi membru al Uniunii Ziariştiilor Profesionişti din România (UZPR)

Un comentariu: