duminică, 19 iulie 2020

Dialog cultural româno - german la arenele CFR Iaşi

Vineri, 17 iulie 2020, în timpul stării de alertă în România, dar cu respectarea tuturor cerinţelor sanitare legate de pandemia de coronavirus, terenul principal "Ilie Năstase" din cadrul arenelor de tenis CFR Iaşi a găzduit o nouă manifestare artistico-sportivă, cu un dialog cultural la nivel internaţional dintre oraşele Iaşi (România) şi Nürnberg (Germania).
De menţionat că, una din cărţile lansate în public cu acest prilej o are drept autoare pe Ionela van Rees-Zota (managerul general şi fondatorul Centrului Cultural Româno-German "Dumitru Dorin Prunariu" din Nürnberg), care a editat superbul volum de versuri "Secretul scrisorii albastre", prefata şi coperta a patra a volumului fiind scrisă de jurnalistul şi scriitorul ieşean Dan Teodorescu, preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est.
Prin telefon, în direct din Germania, Ionela van Rees-Zota a transmis un salut colegial oamenilor de cultură şi sport din Iaşi cu dorinţa de a lucra pe viitor la nişte proiecte comune, care să facă cunoscută România pe toate meridianele lumii.
Vă informăm că volumul "Secretul scrisorii albastre" a avut o primă lansare pe 11 iulie 2020, la Nürnberg, acolo unde jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu a avut şi el o intervenţie telefonică în direct, când a transmis salutul ieşenilor şi aprecierile lor la adresa autoarei şi a românilor din diasporă.
Vineri, 17 iulie, la arenele CFR Iaşi, în cadrul unui spectacol artistico-sportiv cu nume importante pe afiş au mai fost lansate cărţile "Misterul lupului alb", "Drumul spre lumină" şi "Diluviul durerii" (toate trei volumele scrise de Calistrat Robu) şi "Rătăciri" (de Corina Matei-Gherman), autorii fiind vicepreşedintele şi respectiv secretarul general al Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul LSR.
Au prezentat cele cinci cărţi lansare la arenele CFR Iaşi, în faţa a peste 50 de iubitori de cultură de bună calitate, Dan Teodorescu, Vasile Larco, Corina Matei-Gherman, Constantin Anton şi Romeo Romila, iar Mihaela Berari a lecturat mesajul soţilor şi profesorilor Silvia Hodaş şi Ioan Hodaş (din Codăeşti - judeţul Vaslui) referitor la volumele lansate şi menţionate anterior.
În programul artistico-muzical care a pigmentat manifestarea cu momente de înalt nivel s-au prezentat în faţa publicului, primind aplauze binemeritate, interpreta de muzică uşoară Silvia Aboaice, interpreţii de muzică populară Maria Lincu, Diana Elena Crăcană, Karla Ursu şi Vasile Iftimie, folkistul Adi Gegiuc. Iar Emil Gnatenco a prezentat un superb recital actoricesc, pe versurile Corinei Matei-Gherman şi Calistrat Robu.
"Păcală şi Tândală", adică Valeriu Rudolf şi Ion Oprică, participanţi şi la un concurs de profil de la Antena 1, au mai prezentat un moment umoristic.
Finalul manifestării a aparţinut sportivilor de la CS CFR Iaşi şi CS Vergilius Iaşi, aceştia oferind o superbă demonstraţie de tenis, prin tinerele jucătoare Georgiana Vartolomei, Catrina Maria Corduneanu, Elena Aghion (cea care recent a câştigat turneul de la categoria de vârstă 10 ani, de la Constanţa, fiind felicitată la faţa locului chiar de... Simona Halep!) şi prin multiplul campion naţional de juniori Răzvan Aghion (16 ani şi jumătate, participant deja la turneele internaţionale din circuitul ITF şi Tennis Europe din România, Belgia, Olanda, Israel, Republica Moldova).
În afară de cei menţionaţi, au mai primit diplome de excelenţă din partea organizatorilor antrenorii de tenis Raluca Aghion şi Vergil Aghion, iar alte două diplome aniversare au ajuns la Emil Gnatenco (cu ocazia împlinirii vârstei de 72 ani) şi Ilie Serediuc (care va schimba şi el prefixul peste puţine zile, când va împlini 70 ani).
Moderatorii evenimentului au fost Corina Matei-Gherman şi Dan Teodorescu, la pupitrul tehnic fiind Tibi Iftimie şi Vasile Iftimie. Grafica a fost realizată de Eugen Adromic, iar fotoreporterii şi operatorii video de serviciu au fost Ioan Vârlan şi Calistrat Robu.
Evenimentul cultural-sportiv din "dulcele târg al Ieşilor" a fost organizat de CS CFR Iaşi, Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Uniunea Creatorilor de Artă Profesionişti - Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - Filiala Iaşi.

* Adunare Generală în aer liber
Vă mai informăm că, înaintea manifestării culturale de la arenele CFR Iaşi, a avut loc, în aceeaşi locaţie, Adunarea Generală din cadrul LSR - Filiala Iaşi-Nord Est pentru perioada 2 iunie 2019 - 17 iulie 2020.
Prezidiul adunării a fost alcătuit din Dan Teodorescu, Calistrat Robu şi Corina Matei-Gherman, din cadrul Colegiului Director.
După anunţarea şi votarea ordinii de zi a A.G., preşedintele Dan Teodorescu a prezentat raportul de activitate pentru perioada menţionată, raportul financiar şi programul de viitor, toate materialele fiind aprobate în unanimitate de cei prezenţi cu drept de vot. De asemenea, Rodica Ioniţă-Grosu a cerut de mai mult timp eliberarea din funcţia deţinută în Colegiul Director, din motive personale (nu mai poate face naveta dintre comuna Vânători şi Iaşi, la fiecare solicitare), primind mulţumirile colegilor pentru activitatea depusă.Totodată pe post de vicepreşedinte al Filialei ieşene a fost propus Ilie Serediuc, care a fost votat şi el în unanimitate de cei prezenţi, în noul rol organizatoric din Colegiul Director.
Membrii Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul LSR şi-au dat o nouă întânire în luna august 2020, pentru o nouă manifestare culturală în aer liber.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu