vineri, 4 iunie 2021

Turneu cultural la Brăila

 


31 mai – 2 iunie 2021. Excursie culturală la Brăila. Liga Scriitorilor – Filiala Iași - Nord Est împreună cu partenerii săi a organizat și Lansare de carte, în orașul lui Fănuș Neagu. Zile cu ploi torențiale și totuși...Așa cum e firesc mai întâi am vizitat orașul cu monumentele istorice și religioase, parcurile, fântânile arteziene unice, Teatrul Dramatic „Maria Filotti” cu frumoase vitralii, faleza, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” cu un muzeu unic în țară, aflată la cinci km de Brăila etc. Activitatea s-a încheiat a treia zi la Primărie unde am fost întâmpinați de Doamna Viceprimar a orașului Brăila.
          Iubitorii de cultură au putut urmări Lansarea de carte derulată în Sala de conferințe a Hotelului „Traian”. Dialogul cultural dintre scriitorii și artiștii ieșeni și brăileni au încântat audiența. Eveniment emoționant.
         Ziua de 1 Iunie a fost un prilej deosebit de a prezenta cartea „Joaca anotimpurilor”, autor Corina Matei Gherman - membru Uniunea Scriitorilor Români, Filiala Iași, poetă și prozatoare. O carte dedicată celor mici, cu versuri sensibile prin care se plimbă copilăria în fiecare anotimp. Ilustrația, realizată de pictori ieșeni cunoscuți, întregește pe deplin toate preocupările specifice copilului în fiecare anotimp. Imaginile de pe coperte, cu un mesaj sugestiv, aparțin pictorului de renume național și internațional - Calistrat Robu.  S-au recitat poezii și  mireasma copilăriei ne-au cuprins și dorurile au străbătut ființa noastră până în sufletul de copil. Recitalul susținut de Trupa „Restart”, având în componență pe Florin Lazăr și Wanessa Radu, ne-a transpus într-o lume de vis. Revenind la realitate, s-au prezentat cărțile scriitorului Ilie Serediuc: „Cinci ani în Delta Volgăi” și „Anul tigrului de oțel”. Prima carte surprinde viața constructorilor români (de la fața locului), tot felul de întâmplări, civilizație și cultură din Regiunea Astrahan și marea realizare: rușii au ridicat un monument din granit în cinstea românilor pe care au scris cu litere de aur numele lor – autorul în mijlocul evenimentelor. Apoi s-a întors la locurile copilăriei, așa cum ne întoarcem de fiecare dată oriunde am fi și chemarea sfântă, columnă peste timp, l-a determinat să scrie cel de-al patrulea volum „Anul tigrului de oțel”, un roman autobiografic cu multe informații din diverse perioade.
         Nostalgia ne-a cuprins și mai mult când soprana ieșeană Silvia Aboaice, cu glasul ei magnific, ne-a transportat în lumea minunată a „tinereții fără bătrânețe”.  Moment prielnic pentru a prezenta cartea  „Cugetări inedite de zâmbete însoțite”, autori Silvia și Ioan Hodaș. Umoristul Ioan Hodaș a adus zâmbete pe chipul tuturor cu umorul său strecurat în versuri. Cugetările inedite au dat năvală și toți am fost cuprinși de „Mirajul cuvintelor” din volumul cu numărul 28 al jurnalistului și scriitorului ieșean Dan Teodorescu, președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Iași, și care dezvăluie sufletul sensibil al autorului, iar versurile clocotesc de emoții. Mirajul a cuprins și toate manifestările cultural-artistice organizate de Liga Scriitorilor în perioada pandemiei și toate au fost rânduite cu înțelepciune în volumul „Nume de cod – LSR FINE”, de același autor.
        Scriitorii brăileni au prezentat realizările dar au și recitat din creațiile lor.
        S-au acordat Diplome de Excelență, s-au dăruit cărți. S-au schimbat impresii.              
Momentele muzicale și umorul au însoțit întreaga activitate pe parcursul desfășurării și au încântat publicul.
              Manifestarea s-a încheiat cu promisiunea organizării unei reîntâlniri la Iași.
3 iunie 2021, Silvia Hodaș S.H.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu