sâmbătă, 9 ianuarie 2016

La început de 2016: Echipa de volei Penicilina Iaşi își face bilanțul și privește în viitor



 Echipa feminină de volei Penicilina Iași a intrat în al 54-lea an de existență. Pe parcursul istoriei sale au existat ani glorioși, unii mai puțin semnificativi ca rezultate. Trebuie subliniată prezența aproape permanentă a clubului ieșean în prima Divizie a țării, lucru reușit în istoria acestui sport doar de încă două echipe Dinamo București și Rapid București. Penicilina este singura entitate voleibalistică feminină din prima ligă susținută financiar în totalitate de o societate comercială. În acest context, conducerea clubului Penicilina încearcă să mențină înteresul publicului pentru volei, prin rezultate bune, eforturile menținerii la nivelul înaltei performanțe fiind semnificativ.
Un bilanț al primei părți a campionatului l-am realizat cu domnul Vasile Stângă, președintele clubului ACS Penicilina Iaşi.
- La începutul sezonului ați anunțat că echipa are obiectiv locurile 5-6. La jumătatea întrecerii vă aflați pe poziția a 9-a. Cum se explică aceasta ?
- Pentru a fi liniștiți în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului la finalul întrecerii, ar fi fost bine dacă ne situam acum între locurile 5-8. Formația noastră a acumulat 11 puncte, ceea ce reprezintă un plus față de turul ediției anterioare. Apreciez că pentru a obține ceea ce ne dorim va fi necesar să mai câștigăm 14 puncte în retur. Ce ne propunem este realizabil, argumentul fiind exprimarea echipei la un nivel mult mai ridicat în ultimele jocuri din tur, față de ultimii patru ani. Cu 25 de puncte la sfârșitul sezonului regulat ne-am putea situa între locurile 5-8.
- De ce doar 11 puncte în sezonul de toamnă ?
- După cum știți, înaintea acestui campionat, la conducerea tehnică  am adus un nou antrenor, prof. Dan Gavril, și s-au făcut mai multe transferuri de jucătoare, după ce retrogradasem la sfârșitul ediției precedente și am revenit în prima divizie prin retragerea Științei Miroslava. Cristina  Lungu a renunțat la activitatea competițională, iar Ana Maria Berdilă a plecat la Blaj. Am dorit să creștem valoarea lotului și am apelat la jucătoare străine din Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Republica Moldova. Au venit și câteva voleibaliste de la Știința Miroslava, echipă care se desființase. Reconstrucția unei formații reprezintă un demers dificil. Cu toată priceperea antrenorului Dan Gavril, a fost greu să armonizezi relațiile de joc și să creezi omogenitate între  3-4 jucătoare noi cu 3-4 din lotul vechi, într-un timp scurt. După părerea mea abia în ultimele 2-3 etape, Penicilina a consacrat un sextet.
- Credeți că meciul de la Piatra Neamț, pierdut de ieșence cu 1-3, putea însemna un moment psihologic favorabil pentru echipă ?
- Dacă ne uităm la ierarhia de acum, cu siguranță. Noi am fi avut 13 sau 14 puncte, iar Unic 11 sau 12. În plus, ar fi fost elanul pe care ți-l oferă un succes într-o deplasare dificilă. Am câștigat primul set, am condus în al doilea, dar lipsa de încredere că putem obține un rezultat important a ”vămuit” forțele și luciditatea fetelor. Factorul psihologic a intervenit și în alte partide, în care puteam obține seturi sau puncte. Se lucrează la antrenamente și pentru ameliorarea influenței stării emoționale în diferite situații, mai ales prin creșterea valorică pe faze de joc și pe ansamblu. Vă spuneam că spre finalul primei părți a campionatului echipa a jucat bine. Chiar la Bacău, cu Știința, s-a întâmplat asta. În primul set a fost 23-23, jucătoarele noastre erau mobilizate, dar a intervenit o greșeală de arbitraj și l-am pierdut.        
- Jucătoarele din afara țării cum s-au adaptat la Iași ?
- La condițiile pe care clubul le oferă, nu numai lor, ci tuturor sportivelor din lot, eu zic că foarte bine. S-au dezvoltat relații bune de comunicare între sportive, ceea ce a dus și la creșterea coeziunii în timpul partidelor. Suntem optimiști pentru următoarea perioadă, chiar dacă Federația Română de Volei legitimează jucătoarele străine doar pe un an. După terminarea campionatului, la sfârșitul lunii aprilie, activitatea competițională lipsește și atunci fiecare sportivă începe să prospecteze piața, poate spre ceva mai bun, iar clubul trebuie, și el, să-și prefigureze viitorul. Aduci alte jucătoare pe care, la volei, le poți cunoaște mai mult după palmares și biografie, sau din recomandări verbale, și mai puțin din meciuri văzute sau filmate. Am prefera voleibaliste din țară, dar oferta nu mai este una bogată pentru ceea ce ne dorim să realizăm. Am organizat la Penicilina cîteva grupe de minivolei și speranțe de care se ocupă Tatiana Popa. Selecția este bună, dar procesul de formare este lung și trebuie răbdare, pasiune și muncă din partea tuturor celor care participă la acest proces de instruire sportivă și de educație în același timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu