sâmbătă, 16 ianuarie 2016

"Trecut-au anii...", manifestare ieşeană de excepţie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale




În sala "Ana Aslan" din cadrul Centrului Cultural Multifuncţional pentru Vârsta a Treia din Iaşi, pe 15 ianuarie 2016 a avut loc evenimentul denumit “Trecut-au anii…”, organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi a comemorării a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Într-o sală arhiplină, la manifestarea organizată de Centrul Cultural Multifuncţional pentru Vârsta a Treia din Iaşi (preşedinte: Magdalena Lupu) şi Asociaţia Universul Prieteniei (preşedinte: Rodica Rodean) mai tinerii şi mai vârstnicii artişti invitaţi au încîntat publicul cu un reuşit recital artistico-muzical, pe parcursul a peste 2 ore. În prim planul manifestării a fost actorul Petru Ciubotaru, societar al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, care a depănat amintiri despre activitatea sa pe scenă, dar şi de elev la "Internat" (actualul Colegiu Costache Negruzzi) şi a avut un recital extraordinar din lirica clasică, dedicat lui Mihai Eminescu.
Au mai urcat pe scena manifestării dedicate lui Mihai Eminescu actriţa Ina Paladi (de la Teatrul Lux Art din Iaşi), actorul Bogdan Cantauz (Teatrul Fix Iaşi), eleva Delia Maria Fulga (de la Şcoala Dumbrăviţa - comuna Ruginoasa, coordonator prof. Petronela Angheluţă), scriitorii Mihai Caba şi Nicolae Stancu (din partea Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi), grupurile corale "Diamond" (din Erbiceni, dirijor Liliana Costea), "Senior" (coordonator Elisabeta Ciobanu) şi "Crizantema" (coordonator Ana Roşca).
Violonistul George Moldovan a interpretat "Balada" în faţa unui public avid de cultură şi muzică de bună calitate, iar Livia Ciupercă, Constantin Mănuţă şi Constantin Mirică au prezentat câteva aspecte din viaţa cunoscută şi mai puţin cunoscută a marelui poet naţional Mihai Eminescu.
Într-o manifestare moderată de Magdalena Lupu şi Rodica Rodean, în rândul spectatorilor fiind prezentă şi doamna senator Mihaela Popa, preşedinta Universului Prieteniei a prezentat apoi cartea "Avem nevoie de Eminescu" - grafică în peniţă de Constanţa Abălaşei Donosă, autoarea neputând fi prezentă în sală, din motive obiective.
Să mai menţionăm că sonorizarea întregului spectacol, care s-a bucurat de un real succes, a fost asigurată de interpretul de muzică populară şi uşoară Vasile Iftimie.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu