sâmbătă, 9 decembrie 2017

La Festivalul Teodorenii de la Iaşi: Umorul de bună calitate cu vânători, pescari și bucătăria lor a ajuns în ALPI!



La Iaşi, în perioada 7-9 decembrie 2017, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" din localitate, sub directoratul scriitorului Dan Doboş şi a colaboratorilor săi derulează ediţia a IV-a a Festivalului Teodorenii. Pe site-ul festivalului, organizatorii au menţionat următoarele:

"Sunt trei zile în care celebrăm literatura, simțirea și moștenirea culturală a uneia dintre cele mai importante familii ale istoriei moderne a fostei capitale a Moldovei. Puține și ales-simțitoare sunt cetățile al căror interstițiu cultural e țesut cu fire răsucite cu talent din arabescurile peniței lui Ionel Teodoreanu și ascuțimea învoaltă a slovelor fratelui său, Păstorel.
Puțini și alintați sunt românii care se preumblă pe străzile Zlataust și Prăvale-Baba, trec zilnic pe lângă umbra amintirilor livrești ale vestitului Jockey Club sau a fabuloasei întru gusturi dulci cofetării Tuffly.
Puțini și mândri trebuie să fie copiii care știu că în orașul lor se află „Casa bunicilor”, că din gara lor se pleca la Medeleni și că în sălile judecătoriei Iași au pledat deopotrivă și Ionel, dar și personajul său, Dănuț.
Puțini și veseli sunt aceia care mențin spiritul sprințar al catrenului mușcător din vremuri și din meseni, dar și nasul fin pentru licorile cu adevărat binecuvântate de Bachus cu subțirimea, cât firul unui păianjen debil, care face diferența între bețivi și băutori.
Puține și încercate sunt urbile ce imprimă identitar și simultan locuitorilor lor vremelnici dezinvoltura, spectaculosul și tragismul Olguței, suicidarul copil ficțional al unei familii aievea care și-a pierdut fiul deasupra flăcărilor primei conflagrații mondiale.
Din toate pricinile de mai sus, și din multe altele, Iașul trebuia să aibă un moment în care trăitorii secolului al XXI-lea să-și aducă aminte de ceea ce au reprezentant ei, Teodorenii".
În acest context, vineri, 8 decembrie 2017, pe la ora 17.00 trecute fix, sala de lectură a sediului central al Bibliotecii ieşene amintite, din Bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt nr. 8-10, la mezanin, a găzduit manifestarea denumită „Umor cu vânători, pescari și bucătăria lor”, partenerii culturali ai acestui eveniment fiind membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) şi ai Cenaclului Academiei Libere „Păstorel” din Iași. Fiind invitat la o festivitate de premiere la Brăila, acolo unde a cucerit un important premiu la un Festival de Literatură Umoristică, directorul ALPI, comandorul (r) şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a oferit rolul de moderator "subalternului" şi directorului adjunct Gheorghe Bălăceanu, cel care s-a aflat la prezidiul manifestării de vineri seara alături de secretarul literar Mihai Haivas şi de decanul de vârstă Eugen Deutsch, în sală fiind prezentă şi... decana de vârstă dr. Georgeta Paula Dimitriu, o epigramistă însă cu mintea şi inima mereu tânără.  
În deschiderea evenimentului, într-o sală arhiplină, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi, Dan Doboş, a menţionat: "Vă consider pe dumneavoastră, cei din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel, cel mai dinamic club cultural al Iaşului. Sunt mândru că Biblioteca Judeţeană ieşeană şi ALPI sunt în colaborare de peste patru ani. Din păcate, trecem acum prin clipe mai triste, după trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai I. Vă mai spun că tema festivalului nostru are o legătură cu cultura unui popor, iar cultura materială a unui popor este la fel de înaltă. Rolul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi este acela de a aduna în jurul ei aceste energii şi cu ajutorul oamenilor am creat un festival, reuşind o legătură între vânători, pescari şi gastronomie. Vă mulţumesc mult pentru aportul adus, vă doresc succes în continuare şi vă las în continuare pe mâna colegei mele, Elena Zanet, eu trebuind să fie prezent şi la un alt moment din cadrul Festivalului Teodorenii".
În continuare, scriitorul Eugen Deutsch, membru senior ALPI, a mai spus: "Este destul de greu să vorbesc după discursul domnului director Dan Doboş, dar am să încerc. Pot să spun că cei doi scriitori, fraţii Teodoreanu, au marcat literatura interbelică, chiar şi după acea perioadă. Dar ca să fiu în ton cu tema festivalului, am să vă spun o epigramă cu fraţii Teodoreanu, publicată în revista Epigrama din anii '30, care sună cam aşa: <<Ionel şi Păstorel / Sunt doi fraţi dar nu la fel / Ionel într-una scrie / Păstorel ar bea o vie!>>. Iar acum vă mai amintesc că avem două personalităţi ale oraşului Dorohoi, Păstorel Teodoreanu şi colegul Mihai Haivas, ultimul aflat alături de noi!".
După ropotele de aplauze şi râsetele din sală, "impricinatul" şi profesorul de matematică Mihai Haivas a prezentat în faţa colegilor din ALPI un material foarte bine ancorat în istoria literaturii române, în care a fost detaliată viaţa şi opera lui Al. O. Teodorescu, denumit şi Păstorel Teodoreanu.  
În continuare, au recitat în faţa publicului, epigrame, poeme ironice, sonete şi fabule scriitorii ieşeni, vasluieni şi suceveni Georgeta Paula Dimitriu, Vasile Larco, Elena Mândru, Doina Toma, Dumitru Ivas, Angela Pistol, Vasile Unguraşu, Carmen Antoaneta Marcean, Ioan Hodaş, Cornel Văleanu, Sorin Cotlarciuc, Constantin Profir, Emilian Popa, Gabriela Cucinschi, Rodica Ioniţă-Grosu, Constantin Mihai, Ştefan Boboc-Pungeşteanu.
Conf. univ. dr. Cornelia Ursu a prezentat câteva epigrame şi rondeluri ale scriitorului, soţului şi comandorului Mihai Batog-Bujeniţă, iar ex-primarul de Tomeşti, Ion Oprică, a prezentat un moment umoristic de pe timpul liceului domniei sale, dar actual şi în zilele noastre.  
Serata culturală a fost încununată de recitalul de lieduri al sopranei Marina Porumb, iar viticultorul din Dealul Copoului, ing. Constantin Profir a oferit câteva "mostre" din propria producţie colegilor din ALPI, ca pe vremea lui Păstorel, dar, bineînţeles, în cantităţi mult mai rezonabile!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu