sâmbătă, 20 ianuarie 2018

O reuşită manifestare culturală bucovineană la BCU Iaşi



Timp de două ore, sâmbătă, 20 ianuarie 2018, Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi a găzduit ediţia a 78-a din cadrul manifestării "AMIAZĂ CULTURALĂ BUCOVINEANĂ", moderatorul ei fiind prof. Vasile Diacon.
Invitaţii ieşenilor au fost din zona Vatra Dornei, fiind prezenţi la BCU ceferistul Paul Braşcanu, care şi-a lansat cartea - album "Tunuri la porţile Bucovinei - 1914-1918", apoi prof. Paraschiva Abutnăriţei şi col (r) Ioan Abutnăriţei, care au vorbit elogios despre lucrarea pusă în dezbatere publică, un volum editat la "ŞTEF", în 2015, în 560 pagini şi care prezintă aspecte semnificative despre primul Război Mondial derulat în Bucovina, dar şi o cronică ilustrată a epocii. Autorul comemorează astfel un secol de la Marea Unire din 1918, atunci când Transilvania s-a unit cu România. Cartea are 15 capitole, de la Evenimente, Armatele şi Tehnica Militară, până la Asistenţa medicală, Execuţiile, Cimitirele militare şi Fotografii de război.
Autorul Paul Braşcanu consemnează în carte sa sursele de informare, prin lucrările de specialitate studiate în cadrul Bibliotecii Digitale a Congresului Statelor Unite ale Americii, a Universităţii din Toronto (Canada) şi a Bibliotecii Naţionale din Austriei. Au fost şi fotografii din colecţii personale, obţinute de la prietenii din Austria, Anglia, Olanda, dar şi de la primarii din comunele Ciocăneşti (ing. Radu Ciocan) şi Poiana Stampei (ing. Mezdrea Viluţ), dar şi din municipiul Vatra Dornei (Ilie Boncheş). Ca un "record" deloc de neglijat, cartea ceferistului Paul Braşcanu numără 2448 imagini, plus 34 de însemne militare, deci este un adevărat album fotografic.
Autorul-ceferist Paul Braşcanu a mai vorbit şi despre cartea sa "Drum de fier prin praf de puşcă", iar la un moment dat a menţionat: "În trecut s-au construit căi ferate în zona Bucovinei, până la Bistriţa şi până în Maramureş. Circa 80 km de două ori ca distanţă, iar acum nu suntem în stare nici să întreţinem aceste trasee!".
În sală s-au mai aflat membrii Asociaţiei Universul Prieteniei, în frunte cu preşedinta Rodica Rodean şi ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), prof. Liviu Papuc, fotoreporterul Constantin Chirilă şi vestitul "MGN" (fostul director al Trustului de Construcţii Iaşi - ing. Marin Gh. Nicolae, un mare iubitor de cultură). Scriitorii Vasile Larco şi Sorin Cotlarciuc au mai recitat versuri şi catrene despre ţinutul Bucovinei, într-o secvenţă literară de excepţie. În final, dr. Sorin Cotlarciuc ne-a mai spus: "A fost o întâlnire literară extrem de reuşită, la care au participat circa 40 de oameni. Paul Braşcanu este nu numai un ceferist care ştie cam totul despre căile ferate din zona Bucovinei, dar şi un scriitor de mare talent!". Următoarea întâlnire cu publicul bucovinean şi ieşean va avea loc în februarie 2018, în cadrul ediţia a 79-a din cadrul manifestării "AMIAZĂ CULTURALĂ BUCOVINEANĂ".
DAN TEODORESCU


Un comentariu:

  1. Multumiri sincere pentru tot ...(pentru găzduire, prezentă, ambient, auditoriu-de calitate, articol)

    RăspundețiȘtergere