vineri, 30 august 2019

"Sfântul grai românesc", o manifestare de prestigiu acasă, la Nadia Comăneci!


Pe 29 august 2019, acasă la marea gimnastă Nadia Comăneci, deci la Oneşti, s-a derulat ediţia a IV-a a Festivalului Naţional "Sfântul grai românesc", un segment important la acest eveniment cultural fiind alocat oaspeţilor din Dealul Copoului, care au reprezentat Liga Scriitorilor - Filiala Iaşi-Nord Est România, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, Cercul Militar Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia "Clubul expresia ideii" din Oneşti.
Din partea oamenilor de cultură din "dulcele târg al Ieşilor" au avut loc patru lansări de carte, autorii fiind:
- Calistrat Robu, cu volumele "Între două luni" şi "Frumosul şi urâtul în arta naivă românească";
- Corina Matei-Gherman, cu volumul "Dialog abstract";
- Viorica Şerban, cu romanele "Moartea vine la al treilea gong" şi "Iubirea din sertarul de jos";
- Oana Frenţescu, cu volumele "Tăceri albe" şi "Refugii în albastru".
Cărţile puse în derbatere publică au fost prezentate de Mariana Bendou (din Obeşti, moderatoarea evenimentului şi membră al LSR - Filiala Iaşi - Nord Est România), Vasile Ruşeţi (tot din Oneşti, membru al LSR - Filiala Iaşi - Nord Est România, care a avut şi el propria lansare de carte), Corina Matei-Gherman, Calistrat Robu, Viorica Şerban şi Oana Frenţescu (ultimii patru din Iaşi, membri ai LSR - Filiala Iaşi - Nord Est România). Într-o manifestare găzduită pe parcursul a peste şase ore de Biblioteca Judeţeană "Radu Rosetti" din Oneşti,  ieşeanca Sofia Doina Gavrilă (membră LSR) a recitat din propriile creaţii poetice.
Manifestarea de la Oneşti a fosr preserată şi de momente artistice inedite, ea fiind dedicată Zilei Limbii Române şi Anului Omagial al Satului Românesc.
     
* Oana Frenţescu, o poetă de mare sensibilitate

După cum v-am informat, în cadrul manifestării de la Oneşti, ieşeanca OANA FRENȚESCU şi-a lansat cărţile  de poezie Refugii în albastru și Tăceri albe.
În discursul său în faţa publicului local, dar şi cu mulţi invitaţi din mai multe regiuni ale României, Oana Frenţescu a menţionat următoarele:
"Cuvintele capătă o altă vibrație, o altă simțire, puse pe hârtie.
În poezie am descoperit aventura limbajului modern, certitudinea unui spațiu pe care l-am cucerit și e doar al meu, pe care îl înfrumusețez cum vreau eu.
E o dematerializare a cuvintelor, o vorbire între mine și lume din care face parte și natura.
E o meditație asupra ființei absolute a eului profund
E o aventură extraordinară a pixului care aleargă pe hârtie aproape necontrolat
Scriu ca o evoluție a mea în timpul puțin ce mi-a rămas.
Nelimitată de simțuri și spațiu scriu într-o viziune a mea, în ritm rapid incifrînd expresiile, dar nici pe departe de a fi ermetice.
Începând cu anul 2013 și până în prezent am publicat 5 volume de poezii, Cuvinte nerostite, Dincolo de fereastră, Copacii aleargă odată cu mine, iar  ultimele volume sunt Refugii în albastru și Tăceri Albe. Amândouă apărute în acest an 2019, la editura PIM Iași.
Prefața cărții Refugii în albastru este scrisă de Corina Matei-Gherman, membră USR, care reușește să pătrundă în înțelesul poeziei mele cu un univers incitant, interiorizat refuzând sentimentalismul facil. Despre poeta Oana Frențescu, Corina Matei-Gherman scrie: <<Se refugiază în albastru, un refugiu din care autoarea meditează și ne aduce în atenția noastră problema spațiului și a timpului, haos-moarte, neliniștea, profesia, visele, căderea din rai, trecerea, sărbătorile religioase și nu numai>>.          
Poezia pentru poeta Oana Frențescu e  în toate stările de agregare/ citat din versurile poetei,/ uneori intru în ținutul ei de piatră/ atât de profund/ ca într-un somn adânc/ alteori îmi vorbește în limba mării/ și am gustul sărat/ trec prin alb și mă înec în polen de silabe/ când iubirea mă îmbată în forme fierbinți/ se aude glas de psalmi când trec prin codri verzi/ sunt flăcări vii și freamăte în astral/.
Spațiu-timp e conturat cu migală :/exemplu versurile /În fiecare zi trec prin tunelul timpului/ și pipăi pereții tot mai scorojiți/, spațiul meu e tot mai pierdut în lume/ și tot mai aproape de marginea ei.(...) Poezia / În norma mea de timp/, o parte din trăiri se duc într-un gol primitor/, sugrumat de uitare/.Mă dărui unui timp mergând spre apus/ căutând un miracol rupt dintr-un oracol/ cuvinte nomade pulsează în palme/ și-o  impalpabilă povară de fluturi/ mă sfarmă când stai lângă mine și taci./
Voi citi poezia /E multă plecare/, publicată în această carte, poezie  premiată la un festival de poezie, anul trecut, în 2018.

E multă plecare

E multă plecare din mine azi,
o parte se varsă privind pe geam
cu ochi de nesomn, o alta aleargă chemată
în centrul frunzelor verzi
unde verdele ajunge la toată lumea
și-n mâini înfometate se așază lumina.

Năvăliri de vederi devin îngrijorate
de oboseala întinsă pe umerii tăi,
de ramurile verzi întoarse pieziș către mine,
 întunericul molatic ce ne cuprinde devastator
și de mulțimea cuvintelor nomade
ce nu ne aparțin.

Eternitatea presărată pe file tulburată-n creion
păstrează secunda de zbor
în pustiul cățărat pe vise.

Cartea Tăceri ALBE are prefața scrisă de poeta Ana Ardeleanu, membră a Uniunii Scriitorilor din România și o postfață de profesoara Ana Opran.
Despre Oana Frențescu, Ana Ardeleanu scrie: <<Poeta scrie cu forţă şi bucurie, simte dorinţa de a transmite, îşi îngăduie o exprimare lirică, bazată pe o bogată trăire interioară, emoţie artistică şi har, oferind cititorului bucuria de-a primi această spovedanie de taină, a sufletului său.  Scrie în vers liber, inteligent, inovativ, percutant  în care îşi demonstrează, cu prisosinţă, talentul. Poezia se evidenţiază prin originalitate, acel “ceva” care aparţine doar autoarei, conferindu-i credibilitate>>.
Toate poemele îi sunt fidele partenere de drum şi lumină către cititor. Stăpâneşte arta scrierii , metaforele, greu de încorsetat, se zbenguie copilăreşte în imaginaţia sa. Descoperim în acest volum de poezii, căruia încercăm să-i desluşim demersul liric, o atitudine reflexivă, versuri memorabile, căci Oana Frentescu este o poetă în toată puterea cuvântului,  care imprimă poemelor un ritm propriu, amprenta personală, dă libertate gândurilor sale de a exprima o gamă variată de sentimente şi trăiri, consemnate în versuri inedite, demne de toată atenţia cititorului: citat cu versurile poetei, /literele vor pleca sau vor rămâne/lăsând ca înţelesul să se vadă./   /palma întinsă, refugiu de sub iluzia optică/ a ochilor mari cu febră.”în poezia  (Rotunjimi de gând).
E clar că poeta optează pentru un vers bogat în semnificaţii, abordând diferite teme, ce transced elementele unei vieţi minore, călduţe, abordând acele piscuri ale înţelepciunii de dincolo de sine, de sub tâmpla lui Dumnezeu, care poartă mâna poetei pe foaia albă pentru a scrie astfel: „prima descoperire a fost emoţia/ ca un balansoar, spânzurată de vânt” în poezia (Lumină muşcată de fluturi). Poeta este angajată într-o trăire de înaltă frecventă şi plenitudine. Versurile conturează un univers liric de profundă emoţie, de trăire întru bucuria creaţiei, pe care încearcă să o desăvârşească, alături de generoasa-i muză. Scrie o poezie plină de culoare, elaborată, cu imagini de o remarcabilă fineţe şi subtilitate, care, sigur va cuceri cititorul, îi va da satisfacţia unei lecturi plăcute şi convingătoare.
Printre poeții care s-au remarcat prin asiduitatea publicării și prin universul original al poezie iese în evidență și tânăra poetă Oana Frențescu cu un debut editorial masiv prin cele trei volume: „Cuvinte nerostite", „Dincolo de fereastră", „Copacii aleargă odată cu mine” în iunie 2018 scrie profesoara Ana Opran.
Prin aceste trăsături poezia sa se situează oarecum in prelungirea postmodernismului și suprarealismul literar românesc    Metonomia si oximoronul guvernează ca mijloace de expresie acest univers poetic nu numai la nivelul versului ci in întregul concept poetic: lumina se naște din intuneric, prezența iubirii este dublatä de absența sa, concretețea trăirii este in balans cu abstractizarea sa, timpul este o prezență presantă dar și un gol, oniricul și concretul senzorial se întețesc într-un joc al contrastelor aparent incompatibile. Înseși temele poetice Îsi pierd contururile, un poem fiind in acelasi timp unul de dragoste, de conoastere, o poezie a poeziei , o poezie metafizică ...
Sofisticată și interiorizată până la încifrare, poezia Oanei Frențescu nu e mai puțin tulburătoare prin căutarea febrilă a transcendentului , exemplu versurile: („caut un rest rămas din stele/ în noaptea neverde...trec prin fuga luminii"- Caut un rest), prin autodefinirea lirică și trăirea experienței ontologice a devenirii prin poezie poeta scrie(„ sunt o seducție nedezlipită/ de lumina dureroasă a lunii"-
Voi citi în încheiere poezia publicată în această carte, /Nu mă regăsesc/.


Nu mă regăsesc în fotoliul acesta pliant și comod,
între pereții fără zgomote,
lucrurile neconfuze și uneori prăfuite de timp.
Nici surâsul de pe buze din oglindă nu-i al meu.

O parte din mine-i plecată
devenind adaosul unui alt timp.
Mă uit aiurea la secundele efemere
ce pleacă și vin neîntrebate.
Zeii par nesfârșit de lungi printre stele,
sufocați de grijile cerești.

Pe jumătate am contur de cenușă,
în timp ce caii violeți trec în galop
peste cealaltă jumătate din mine.
O armonie se frânge-n liane
ce chinuiesc întoarcerea din larg.

Voi încheia alocu'iunea cu poezia  <<Limba mea>>

Limba mea, limba română (de Oana Frențescu)

merg odată cu tine,
mă simt bine între cuvintele limbii mele.
doar ele conving cerul, cel plin de ochi
că tu-mi ești aproape, mult mai aproape ca un sărut.

m-arăt ție c-un teanc de substantive,
iubit fără voie de cuvintele limbii mele române,
într-o obișnuință de tăiat zile și nopți cu vorbe românești
trecute prin clipe de viață durute.

limba mea, limbă română,frumoasă ca o idee,
ca o respirație, hoinărești și plângi odată cu mine
venind de la marginea vremii".

* O nouă manifestare culturală la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi

Vă mai informăm că în ziua de miercuri, 4 septembrie 2019, de la ora 10.00, la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi (director: dr. Aurica Ichim) va avea loc manifestarea denumită "Dialoguri cultuirale Iaşi - Târgu Mureş", cu un bogat program artistic. Va fi o nouă manifestare dedicată Sărbătoririi Limbii Române, oaspeţii din judeţul Mureş, conduşi de scriitorul Nicolae Băciuţ, fiind prezenţi la Iaşi după un periplu cultural în regiunea de Nord-Est a României şi în Republica Moldova.
Printre invitaţii de seamă se vor afla maestrul scenei ieşene de teatru, actorul Emil Coşeru şi scriitoarea Simina Lazăr-Huser (membră LSR - Filiala Iaşi-Nord Est România), venită special de la Paris, unde locuieşte de peste 30 ani, pentru acest eveniment cultural important, care va prezenta şi expoziţia de tapiserie a mamei sale, Gabriela Moga-Lazăr..
DAN TEODORESCU
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu