marți, 17 ianuarie 2017

Un ieşean în naţionala de rugby a României



Anul 2017 va fi unul extrem de important pentru rugbyul romanesc. Nationala de rugby a Romaniei va incepe campania de calificare la Cupa Mondiala din Japonia 2019, odata cu debutul noului sezon 2017-2018 al Rugby Europe Championship.
Pentru prima data de la aparitia acestei competitii, Romania va sustine un meci de pregatire inaintea debutului in Rugby Europe Championship. Zilele acestea, oficialii Federatiei Romane de Rugby si cei ai Federatiei Portugheze au decis ca cele doua echipe, sa se intalneasca pe 4 februarie, la Lisabona, unde Stejarii se vor afla intr-un minicantonament. “Os Lobos” s-au aflat in primul esalon valoric al Cupei Europene a Natiunilor pana in sezonul 2016, cand au retrogradat in divizia inferioara. Cele doua echipe s-au intalnit ultima data in 2016, intr-un meci la Cluj, care a revenit Stejarilor cu 24-0.
Calificarea echipei Romaniei la Cupa Mondiala a ramas principalul obiectiv al tuturor celor care respira rugby – jucatori, antrenori, conducatori si nu in ultimul rand, fani. Iar totul incepe cu meciul din cadrul Cupei Europene, impotriva Germaniei din 11 februarie 2017, acesta fiind cel mai dificil meci, pentru ca este primul.  Prin evolutiile bune din ultimul timp am creat un standard pe care dorim sa il mentinem si chiar sa il depasim. Pentru a fi siguri ca jucatorii echipei nationale se vor intoarce in cea mai buna forma din aceasta vacanta de iarna, inceputul de an le va aduce o verificare medicala si un cantonament de pregatire care va culmina cu un meci impotriva Portugaliei. Este pentru prima oara cand reusim sa organizam un astfel de meci , dar era  necesar sa aflam care sunt cei mai in forma jucatori la momentul inceperii calificarii la Cupa Mondiala” , a declarat Lynn Howells, antrenorul Romaniei.
Jucatorii convocati de antrenorul Lynn Howells care evolueaza in campionatul intern se vor reuni pe 29 ianuarie, intr-un stagiu la Izvorani, avand programata in acele zile si vizita medicala. Pe 3 februarie, impreuna cu stafful tehnic vor pleca in Portugalia, unde li se vor alatura si jucatorii selectionati pentru meciurile din Rugby Europe Championship care joaca in Franta, printre ei fiind şi ieşeanul Mihăiţă Lazăr, care evoluează acum pentru formaţia Castres Olympique.

* Programul Rugby Europe Championship în 2017

Meciurile programate vor fi următoarele:
- Etapa 1 (11-12 februarie 2017):
Germania – Romania (pe 11 februarie)
Spania – Rusia (pe 12 februarie)
Belgia – Georgia (pe 12 februarie)
- Etapa 2 (18 februarie 2017):
Romania – Spania (probabil se va juca la Iaşi, pe 18 februarie, dar totul va depinde şi de condiţiile meteo...)
Georgia – Germania
Belgia – Rusia
- Etapa 3 (4 martie 2017):
Rusia – Romania (pe 4 martie)
Spania – Georgia
Germania – Belgia
- Etapa 4 (11- 12 martie):
Belgia – Romania (pe 11 martie)
Georgia – Rusia
Germania – Spania
- Etapa 5 (19 martie):
Romania – Georgia (pe 19 martie, probabil se va juca la Bucureşti)
Rusia – Germania
Spania – Belgia

* Programul Cupei Europene a Naţiunilor în 2017/2018

Vor fi programate meciurile retur, astfel:
- Etapa 6:
Romania – Germania
Rusia – Spania
Georgia – Belgia
- Etapa 7:
Spania – Romania
Germania – Georgia
Rusia – Belgia
- Etapa 8:
Romania – Rusia
Georgia – Spania
Belgia – Germania
- Etapa 9:
Romania – Belgia
Rusia – Georgia
Spania – Germania
- Etapa 10:
Georgia – Romania
Germania – Rusia
Belgia – Spania

* Lotul României pentru primele meciuri din Rugby Europe Championship

Lotul Romaniei pentru primele meciuri din Rugby Europe Championship va cuprinde 36 de jucatori! Staff-ul tehnic, format din Lynn Howells, Marius Tincu si Rob Moffat a stabilit lotul lărgit de jucatori pentru primele doua partide din Rugby Europe Championship.  Din acestia, 24 formeaza pachetul de inaintare si 12  sunt jucatori de treisferturi.
Din jucatorii convocati, cei mai multi – 16 – provin de la campioana Romaniei, Timisoara Saracens, cinci de la CSA Steaua, cinci de la Stiinta Baia Mare, unul de la CSM Bucuresti, iar 9 jucatori evolueaza la cluburile din Franta. Noutatea in lotul desemnat sa inceapa pregatirea  o reprezinta convocarea pilierului Alexandru Savin de la CSM Bucuresti.
Jucatorii care evolueza in campionatul intern se vor reuni pe 29 ianuarie la Izvorani si vor face vizita medicala, dupa care pe 3 februarie vor pleca la Lisabona. Aici vor face jonctiune cu sportivii care evolueaza in Franta si pe 4 februarie, Romania va sustine un meci de pregatire in compania reprezentativei similare a Portugaliei. Pe 9 februarie echipa va pleca la Frankfurt, pentru primul meci din Rugby Europe Championship, de pe 11 februarie, cu Germania.
Lotul convocat pentru primele meciuri din Rugby Europe Championship:
- PILIERI: Mihai Lazăr (Castres Olympique - Franţa, dar a evoluat mulţi ani pentru Poli Agro Unirea Iaşi), Constantin Pristavita (Stiinta Baia Mare), Alexandru Tarus (Beziers), Alexandru Gordas (CSA Steaua), Andrei Ursache (Carcassonne), Ionel Badiu (Carcassonne), Gigi Militaru (Timisoara Saracens), Horatiu Pungea (Timisoara Saracens), Alexandru Savin (CSM Bucuresti).
- TRĂGĂTORI / TALONERI: Andrei Radoi (Timisoara Saracens), Marian Capatana (Timisoara Saracens), Otar Turashvili (Colomiers).
- LINIA A DOUA: Valentin Poparlan (Timisoara Saracens), Marius Antonescu (Tarbes), Johan Van Heerden (Stiinta Baia Mare), Ionut Muresan (Timisoara Saracens), Dorin Lazar (Timisoara Saracens).
- LINIA A TREIA: Viorel Lucaci (CSA Steaua), Andrei Gorcioaia (Massy),  Vasile Rus (Timisoara), Valentin Ursache (Oyonnax), Andrei Iurea (Stiinta Baia Mare), Cristian Chirica (Stiinta Baia Mare), Vlad Nistor (Albi).
- MIJLOCAŞI LA GRĂMADĂ: Valentin Calafeteanu (Timisoara Saracens), Florin Surugiu (CSA Steaua Bucureşti)
- MIJLOCAŞI LA DESCHIDERE:  Jody Rose (Timisoara Saracens).
- CENTRI: Florin Vlaicu (CSA Steaua), Jack Umaga (Timisoara Saracens), Florin Vladut Popa (Timisoara Saracens), Paula Kinikinilau (Timisoara Saracens).
- ARIPI: Stephen Shennan (Timisoara Saracens), Ionut Dumitru (CSA Steaua), Madalin Lemnaru (Timisoara Saracens).
- FUNDAŞI: Catalin Fercu (Timisoara Saracens), Samoa Luke (Stiinta Baia Mare).
Sezonul 2016-2018 are o insemnatate majora pentru nationala de rugby a Romaniei care va juca pentru calificarea la Cupa Mondiala din Japonia, din 2019. Stejarii se pot califica la aceasta competitie in urma rezultatelor pe care le vor obtine in sezonul 2016-2017 si 2017-2018, cumulat, astfel:
– daca ocupa primul loc in Cupa Europeana a Natiunilor 2016/2018;
– daca se claseaza pe locul 2 in Cupa Europeana a Natiunilor, 2016/2018 dupa Georgia, calificata deja direct de la Cupa Mondiala din Anglia;
– daca se claseaza dupa echipa calificata direct si se impune in barajul cu ocupanta locului 3 in Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa si Tonga)
– daca se impune in turneul de recalificare la care vor mai participa o echipa din America, una din Africa si una din Asia sau Oceania. (Sursa: FR Rugby)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu