duminică, 14 iulie 2019

De ziua Franţei am urcat în ALPI


Duminică, pe 14 iulie 2019, de Ziua Națională a Franţei şi cu oaspeţi din Israel şi Canada, dar și cu salutări prieteneşti primite de la Paris, de la ieşenii aflaţi acum în centrul Europei, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI) a organizat o nouă manifestare culturală cu public. Gazda evenimentului a fost, ca de obicei, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi din Iaşi, reprezentată acum de Ştefan Mardare, care este şi un excelent fotoreporter.

După mai mulţi ani de absenţă poeta Alina Petronela Hulubei a revenit la matcă, adică a urcat din nou treptele culturii de bună calitate din ALPI, citind din propria creaţie literară! De remarcat că doamna Hulubei este şi o pictoriţă de mare talent, poate prea modestă şi timidă la un moment dat.
La evenimentul duminical din "Dulcele Târg" a fost prezent şi arh. Eduard Mattes, venit pentru o scurtă vacanţă din Israel în Iaşul natal, care ne-a delectat şi cu lecturarea unui crochiu de mare sensibilitate publicat în mass-media de limba română din "Ţara Sfântă", el fiind şi un excelent grafician şi fotoreportar de şarje artistice, de nivel internaţional.
A debutat în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi doamna Maria Velea, care şi-a lansat recent una dintre cărţile sale (Jurnalul Recunoştinţei) şi care a citit un fragment dintr-o nuvelă dedicată emblemei Iaşului, teiul.
A debutat în ALPI şi poetul ieşean Mihai Savin, care a lansat şi el pe piaţă, recent, o carte de poeme.
Au mai citit în faţa unui public numeros, epigrame, poezii, nuvele, aforisme: Mihai Batog-Bujeniţă (moderatorul evenimentului şi directorul ALPI), Doina Toma, Angela Pistol, Viorica Şerban, Elena Mândru, Corina Matei-Gherman, Gabriela Cucinschi (care a oferit lui Edy Mattes un albun personal de pictură), Mihai Haivas, Mihai Caba, Ioan Hodaş, Victor Iosif, Nicu Iftimie (debutant), Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Constantin Mănuţă, Constantin Profir, Constantin "Ticu" Mihai, Vasile Diacon, Nicolae Viziteu.
Pe durata evenimentului, comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat şi câteva manifestări culturale la care au fost prezenţi membri ALPI, precum lansările de carte oferite de Dan Teodorescu şi Maria Velea în cadrul LSR - Filiala Iaşi - Nord Est România de la Cercul Militar din Copou şi manifestarea dedicată lui Păstorel Teodoreanu de la Filiala Ion Creangă, de la Casa Sindicateolor, din cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi Iaşi, unde au fost prezenţi circa 100 de elevi ieşeni.
Au mai fost prezentate numeroase cărţi, ziare şi reviste de cultură din ţară şi străinătate, acolo unde au publicat şi membri ALPI. S-au menţionat şi premiile cucerite de membri ALPI la Festivalurile de Umor de la Alba Iulia , Cluj, Gura Humorului.
Următoarea manifestare cu public în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi va avea loc pe 11 august 2019, de la ora 10.00, tot în sala mare de lectură a sediului central de la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi din Iaşi.
Dar până atunci, duminică, 21 iulie 2019, de la ora 12.00, la Cercul Militar din Dealul Copoului, în cadrul Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, filială aflată în parteneriat cultural cu ALPI, va avea loc dubla lansare de carte religioasă a poetei Georgeta Ursu, din Bacău, în cadrul unui tradiţional deja spectacol muzical-artistic, moderat de scriitoarea Corina Matei-Gherman şi colonelul Benone Tiron.
DAN TEODORESCU

Un comentariu: