vineri, 5 iulie 2019

Manifestare culturală de nivel internaţional la clubul CFR Iaşi

Eduard Mattes


Dan Teodorescu
O reîntâlnire cu arhitectul, graficianul şi fotoreporterul de talie internaţională Eduard Mattes este mereu o sărbătoare. Cel care trăieşte din 1985 în Israel a revenit acasă, la Iaşi, acolo unde s-a născut în urmăp cu 63 ani, cuprins de doruri şi amintiri plăcute. Ne-am revăzut pe 4 iulie 2019, de ziua Americii, pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu, apoi am participat la spectacolul de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, acolo unde a avut loc Producţia clasei de pian a prof. Iulia Doina Dinu.
Au concertat în faţa unui public numeros tinerii pianişti Ştefana Rafaela Averescu, Andreea Romanescu, Silvia Geordano (un mare talent), Sarah Neculeac-Andriescu, Karla Paraschiv, Alina Suculiuc, Victor Gulei, Maria Andriescu, Alexandru Paraschiv, Ana Cărare, Daria Coman, Karina Coman.
Cu această ocazie, în sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi  a avut loc şi vernisajul expoziţiei de grafică umoristică a lui Eduard Mattes, denumită "Oameni ai scenei şi ecranului". Manifestarea a fost moderată de Paul Zamfir, directorul clubului CFR Iaşi, iar alături de
Edi Mattes s-au aflat oamenii de cultură din Iaşi, Dan Teodorescu, Emil Gnatenco, Costache Fălticeanu, Viorel Vasiliu, Martha Eşanu, Angela Pistol, Calistrat Robu.
Rugat să spună câteva cuvinte, Eduard Mattes a rostit doar atât: "Vă mulţumesc pentru această mare surpriză! Eu sunt emotiv şi vorbesc mai puţin. Daţi-mi un creion şi o foaie de hârtie şi vă spun mai multe!".
La finalul evenimentului de la clubul CFR Iaşi, după tradiţionala fotografie de grup, Edi Mattes a acordat autografe tinerilor pianişti de la clasa prof. Iulia Doina Dinu, dar şi directorului prof. Paul Zamfir, mai tânăr ca niciodată la 80 ani, gazda unei frumoase manifestări culturale ieşene.
Pe 14 iulie 2019, de ziua naţională a Franţei de data aceasta, la sediul central al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi de pe Bulevardul Ştefan cel Marer şi Sfânt, Edi Mattes va fi prezent şi la şedinţa lunară cu public a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), consusă de scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă.  .
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu