joi, 12 decembrie 2019

De la BCU Iaşi, Ierusalimul a luminat lumea!


Luni, 9 decembrie 2019, de la ora 18.00, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iași s-a derulat un eveniment cultural și artistic dedicat Ierusalimului, Sărbătorilor de Hanuka (sărbătorile luminilor) și Sărbătorilor de Crăciun.
Într-o manifestasre organizată şi moderată de Moshe Groper şi denumită "Ierusalimul luminează lumea", aula a fost plină de lume, printre participanţi fiind membrii Comunităţii Evreilor din Iaşi, oameni politici şi de cultură, artişti de teatru şi operă, dar şi fanfara regimentului din Dealul Copoului, cea care a intomat Imnul României şi Imnul Israeului în debutul manifestării.
Programul serii a cuprins
conferinţe tematice, momente de teatru şi operă, iar la un moment dat Moshe Groper a devenit şi solist vocal în cadrul ediției a IV-a a evenimentului "Să cântăm împreună". Plus că formaţia NIGUN, condusă de Romeo Luchian, având ca solişti pe Albert Lozneanu şi Uri Ferenbac a delectat publicul cu minunate melodii evreieşti (muzică kletzmer).
Pe scenă, actorul Daniel Popa a  fost în elementul său în multe momente teatrale, iar soliştii de operă Paul Celmare şi Elena Cazacu au fost mereu la înălţime, cu arii celebre, dar şi cu melodii despre Iaşi, Ierusalim şi de sărbători.
În secţiunea academică, conferinţele tematice au fost prezentate de:  
- Prof. Univ. Dr. Alexandru-Florin Platon, directorul C.I.E.E. din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.
- Rabinul Iosef Wasserman, venit de la Ierusalim la Iaşi, via Suceava.
- Comandorul în rezervă și scriitorul Mihai Batog- Bujeniță, preşedintele Asociației Literare Păstorel Iași.
- Scriitorul Adi Cristi - directorul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iași.
Despre evenimentul în sine a vorbit şi prefectul Marian Şerbescu (care după 2 zile a fost înlocuit din funcţie doar din motive politice) şi s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru fostul preşedinte CEI, Abraham Ghiltman.
Iar Moshe Groper a mai spus: "Fiecare om are un Ierusalim al său!".
Copiii care au expus desene pe holul BCU au primit premii din partea organizatorilor.
Sponsorii manifestării au fost
- IMPERIA IMOBILIARE
- contabilitate@solomons.ro
- ELMOND COM S.R.L.
- ASOCIAȚIA FRATERNA IAȘI
- ASOCIAȚIA AZI PENTRU VIITOR IAȘI
- DADU DECO Atelier Floral
- S.C. KLADER GROUP S.R.L., piese auto, accesorii și caroserie. Vânzări la magazin și online.
Finalul evenimentului din aula aflată în zona Fundaţiei ieşene a aparţinut aceluiaşi prof. Moshe Groper - colaborator al C.I.E.I. din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, care a mulţumit publicului pentru prezenţă şi a declarat că manifestările culturale organizate de domnia sa nu se vor opri aici!
S-a mai anunţat şi faptul că, pe 28 decembrie 2019, la Sinagoga Mare din zona Tg. Cucu se va organiza un eveniment special de Hanuka.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu