joi, 12 decembrie 2019

O inedită expoziţie feroviară la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă



Una din primele activităţi ale viitorului Centru Muzeal al Locomotivelor Iaşi se va derula în perioada 11-13 decembrie 2019, atunci când, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în parteneriat cu Muzeul CFR Bucureşti, este organizată o inedită expoziţie feroviară dedicată celor 150 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Iţcani - Paşcani - Roman.
La vermisajul din 11 decembrie 2019, prezentarea expoziţiei a fost făcută de ing. Mircea Dorobanţu, director al Muzeului CFR Bucureşti, ing. Marcel Oţoiu - directorul general al Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară - CENAFER, din Bucureşti, apoi de localnicii prof. Paul Zamfir (moderatorul evenimentului, care a prezentat şi istoria clubului CFR Iaşi, singurul club feroviar rămas în activitate în România în acest moment), ing. Gabriel Mărgineanu (care a prezentat şi istoria liniei ferate Cernăuţi - Iţcani - Paşcani - Roman, realizată de compania Lemberg) şi ing. Dan Teodorescu, ultimul făcând şi o paralelă dintre viaţa feroviară şi cea culturală a Iaşului, care merg umăr la umăr în multe momente.
În cadrul spectacolului artistic derulat cu ocazia acestui inedit vernisaj au evoluat Ştefana Rafaela Averescu (la pian - de la clasa prof. Iulia Doina Dinu), Matei Coriciuc (la chitară - de la clasa prof. Vasile Gavriş) şi ing. Emil Gnatenco, cu un reuşit recital actoricesc, domnia sa fiind şi coordonatorul secţiei de teatru a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
Tot în cadrul evenimentului cultural de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a fost prezentată publicului macheta funcţională a unui tren, de către Florin Vornicu şi Bogdan Ioan, plus diorama unei staţii feroviare, admirată mai ales de copiii prezenţi la eveniment, în frunte cu viitorul (probabil) ceferist Vlăduţ!
Organizatorii pe plan local ai acestei inedite expoziţii sunt Clubul Salariaţilor CFR Iaşi - director prof. Paul Zamfir, Asociaţia Filateliştilor Feroviari din România - preşedinte ing. Gabriel Mărgineanu şi Comitetul de iniţiativă pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor Iaşi - preşedinte ing. Timotei Leon.
În cadrul vernisajului din 11 decembrie au fost prezenţi şi membrii Cenaclului literar-artistic "George Topîrceanu" - preşedinte Emil Gnatenco, cât şi membrii Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est - preşedinte Dan Teodorescu.
Manifestarea a fost filmată de Dumitru Plăvan, de la Cercul foto-video, iar TVR Iaşi a realizat un atractiv reportaj de la manifestarea găzduită de sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu