joi, 5 decembrie 2019

Păstorel a ajuns în ALPI !


Festivalul „Teodorenii”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi se derulează în perioada 4 - 6 decembrie 2019. Conform celor menţionate de organizatori, ediţia din acest an se desfăşoară sub genericul "Roman istoric/ Istorii alternative". În continuare, pe site-ul festivalului se menţionează: "Pornind de la semnificaţiile largi cuprinse de romanul istoric în general, sunt gândite activităţi şi comunicări ce extind aria cunoscută până acum ca fiind din arealul celor doi importanţi scriitori ieşeni, patroni spirituali ai manifestării. De asemenea, apelul la istoriile alternative va dinamiza şi mai mult atmosfera intelectuală a activităţilor programate în cele trei zile. Ca şi la precedentele ediţii, la eveniment vor fi prezenţi invitaţi de marcă atât din Iaşi, cât şi din ţară. Festivalul „Teodorenii” este o manifestare iniţiată de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” în anul 2014 şi organizată în parteneriat cu instituţii reprezentative din Iași. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană şi a altor genuri în afară de ficţiunea literară clasică".
În acest context, în seara zilei de 4 decembrie 2019, în sala mare de lectură de la sediul central al Bibliotecii ieşene, a avut loc o manifestare culturală în parteneriat cu Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), evenimentul fiind deschis de directorul Dan Doboş (BJ) şi preşedintele Mihai Batog-Bujeniţă (ALPI), care au transmis un salut de bun venit publicului , în rândul căruia s-au aflat numeroşi membri ai asociaţiei umoriştilor ieşeni.
"Este a şasea oară când ne vedem în cadrul Festivalului Teodorenii. Dumneavoastră, cei care aparţineţi de Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, formaţi un grup pe care eu îl apreciez foarte mult din punct de vedere al creaţiei literare şi ca mod de organizare. Dumneavoastră sunteţi inima Teodorenilor care pulsează mereu!", a spus în cuvâmtul său directorul Dan Doboş.
În continuare, Mihai Haivas a prezentat cele două volume "Păstorel, cel mai iubit dintre epigramişti", unde membrii ALPI au avut o contribuţie deosebită în editarea lor. "Păstorel este un veritabil brand literar... Împreună cu Cincinat formează un tandem încă neegalat în literatura română!", a mai remarcat prof. Mihai Haivas, care este şi secretarul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
A urmat la cuvânt scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, care a conferenţiat pe tema "Păstorel şi epoca sa", cu multe secvenţe inedite din viaţa lui Al. O. Teodoreanu - "Păstorel".
Tânărul actor Tudor-Andrei Ostafie a prezentat apoi un moment teatral cu marionete, denumit "Ipostaze", aplaudat la final de către cei prezenţi în sala de lectură.
În ultima parte a evenimentului, membrii ALPI au susţinut un recital de poezie şi epigrame din lirica lui Păstorel, dar şi din propriile creaţii. Au recitat în faţa colegilor Doina Toma, Angela Pistol, Corina Matei-Gherman, Martha Eşanu, Angela Mihai, Cornelia Ursu, Doina Guriţă, Emil Gnatenco, Mihai Haivas, Eugen Deutsch, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Dumitru Ivas, Ion Oprică, Victor Iosif, Doru Melnic, Cornelia Livia Bejan (care a citit şi din lirica mamei sale, Georgeta Paula Dimitriu), Ionel Pintilii, Vasile Larco, Constantin Profir, Ştefan Mârzac, Constantin "Ticu" Mihai.
Tot în cadrul Festivalului Teodorenii de la Iaşi, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 6, în faţa unui număr mare de elevi de gimnaziu şi liceu, a avuit loc lansarea numărului 11/2019 al revistei Asachiana, editată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași și a antologiilor „Poemele Iașului”, „Poveștile Iașului” și „Revista Revistelor”.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu