marți, 25 februarie 2020

"Arcul şi Arcuşul" au fost acaparate de colonelul ieşean Ionel Pintilii


Sâmbătă, pe 22 februarie 2020, în Parcul Copou s-au prezentat mai mulţi oameni de cultură ieşeni, la "ordinul"  colonelului Ionel Pintilii, care a editat un nou volum de poezie, denumit "Arcul şi Arcuşul". Lansarea volumului editat la "24:Ore" a avut loc în Sala Diotima a Casei de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi, moderatorul manifestării fiind directorul Adi Cristi.
Cu două absenţe notabile dar motivate (Horia Zilieru, Ioan Holban), în prezidiul evenimentului din apropierea Teiului lui Eminescu au luat loc Adi Cristi, Diana Vrabie (conferenţiar universitar la Bălţi, în Republica Moldova), Emilian Marcu, Liviu Apetroaie, în mijlocul acestora aflându-se poetul Ionel Pintilii.
În prezentarea volumului supus dezbaterii publice am consemnat următoarele:
- Adi Cristi: "Cartea Arcul şi Arcuşul cu greu am tipărit-o, pentru că eu nu eram pregătit pentru poezia lui Ionel Pintilii. Dar Ionel Pintilii este totuşi un poet interesant, iat Ioan Holban spunea la un moment dat: Vom mai auzii despre Ionel Pintilii! Pot spune că, de la cartea Arcul şi Arcuşul, Ionel Pintilii începe să fie poet!";
- Diana Vrabie: "Pentru Ionel Pintilii poezia este trăire, apoi facere!";
- Liviu Apetroaie: "Referitor la titlul cărţii, pot spune că arcul trage o săgeată şi îl duce pe Ionel Pintilii către obiecte şi fiinţe, dar şi îl întoarce acest arc. Apoi se nasc nedumeriri şi întrebări. Arcuşul este nevoia omului, este instrumentul care dă voce acestor trăiri. Această carte este o trăire, o asumare!";
- Emilian Marcu: "Cu această carte, Ionel Pintilii se ridică la gradul de colonel, dar până la general mai are... Suntem aici, în sală, o mare familie, dar nu apar oameni noi. Dumnevoastră preţuiţi o lansare de carte, dar nu suntem oare prea puţini?"
În continuare, colonelul şi poetul Ionel Pintilii mulţumeşte publicului pentru participare şi citeşte câteva poeme din cartea sa, oferind în final şi o sesiune de autografe celor prezenţi.
Din sală, au mai citit poezii şi epigrame dedicate autorului colegii Vasile Larco, Angela Pistol şi Victor Iosif.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu