duminică, 23 februarie 2020

Şah şi mat la Grand Hotel Traian din Iaşi


Federația Română de Şah și Facultatea de Educație Fizică și Sport a UAIC Iaşi au organizat joi, 20 februarie 2020, în Sala Creangă a Grand Hotel Traian din Iaşi o conferința de presă ce a avut drept subiect prezentarea rezultatelor proiectului ce cercetează influența practicării șahului asupra inteligenței elevilor din ciclul primar.
Lansat în data de 28 februarie 2019, acest proiect este primul de acest gen realizat în România și se desfășoară pe o perioadă de doi ani. El își propune să realizeze o analiză  a influenței studierii șahului asupra elevilor, prin compararea a două clase de același nivel, dintre care doar una studiază șahul ca materie opțională. Ajuns la jumătatea desfășurării lui, proiectul are deja rezultate care sunt chiar peste așteptările organizatorilor.
La conferința de presă amintită au participat Sorin Avram Iacoban (președintele FRȘah), conf. dr. Cezar Honceriu (directorul proiectului), conf. dr. Beatrice Abălașei (decanul Facultății de Educație Fizică și Sport a UAIC), Lăcrămioara Doncean (director la Școala gimnazială  „Otilia Cazimir” Iaşi) şi asist. drd. Simona Andreea Popușoi (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) - aflaţi în prezidiu, iar în sală au mai fost prezenţi  Vlad Ungureanu (președintele Comisiei Șah în Școală a FR Șah), asist. drd. Vlad Ionuț Stegariu, prof., Vladimir Danilov (vicepreședinte FR Șah), profesorul în învăţământul primar Ana Cocuz (Școala Gimnazială  „Otilia Cazimir” Iaşi), iar elevele Sofia şi Iulia au făcut o mică demonstraţie pe tabla de şah.
Prezentarea rezultatelor preliminare a proiectului au fost făcute de către asist. drd. Simona Andreea Popușoi, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iaşi, care a menţionat faptul că
la studiul menţionat au participat 78 elevi, dar 11 rezultate au fost eliminate. Cei 67 elevi rămaşi au fost împărţiţi în trei grupe: cei care nu practică jocul de şah, începătorii în şah şi avansaţii în şah, iar ultima grupă a avut rezultate foarte bune. "Ne propunem să realiuăm şi un portret al campionului în şah!", a mai menţionat Simona Andreea Popușoi.
În final, preşedintele FR Şah, Sorin Avram Iacoban a mai spus. "În vederea realizării studiului a fost parafat un parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Școala gimnazială  „Otilia Cazimir” Iaşi, Palatul Copiilor Iași și Federaţia Română de Șah. Metodologia cercetării include tehnici de evaluare a inteligenței, adaptate copiilor, recunoscute pe plan internațional (WISC-IV și Matrici Progresive RAVEN). Mulţumesc tuturor pentru participare şi implicare şi îi propun jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, prezent mereu alături de noi, să mai scrie o carte despre şah, despre campionii Iaşului la şah, de-a lungul timpului".
Vă anunţăm că, în perioada 22-29 aprilie 2020, Iaşul va găzdui finala Campionatelor Naţionale de şah, iar la Mamaia va avea loc Campionatul European individual feminin de șah, în intervalul de timp 31 mai – 13 iunie 2020.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu