miercuri, 5 august 2015

"Copiii în lumea artelor", o manifestare de prestigiu acasă la Conu' Mihalache!



Copiii spun de multe ori lucruri trăsnite, dar la Iaşi, mai precis acasă la Conu' Mihalache, adică la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu de pe strada cu acelaşi nume, la numărul 11 fix şi la ora 11 fix, copiii au intrat cu multă înţelepciune în lumea artelor. Şi au făcut-o şi cu mult curaj şi dăruire ! Miercuri, pe 5 august 2015, în sala de festivităţi a muzeului mai sus menţionat a avut loc manifestarea literar-artistică denumită "Copiii în lumea artelor", moderată de Rodica Rodean şi Mihaela Tudose şi organizată de Asociaţia “Universul Prieteniei” Iaşi, Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Asociaţia Literară „Păstorel” Iaşi, de la ALPI fiind prezenţi directorul Mihai Batog-Bujeniţă şi jurnalistul şi poetul Dan Teodorescu.
În cuvântul de deschidere, muzeograful Mihaela Tudose a spus: "Bun venit acasă la Conu' Mihalache, în colbul Ieşilor, acolo unde trei fetiţe au intrat în lumea artelor, cu mult succes !". Iar Rodica Rodean a mai menţionat: "Avem copii în lumea artelor. Orientarea lor către artă, muzică, pictură este cel mai indicat lucru în era calculatorului şi internetului".  
În continuare, a urmat recitalul de pian al domnişoarei Alexia Tudose (11 ani - născută la Toronto, în Canada), care a prezentat publicului trei piese: "Dulce suspin" (de Johann Friedrich Burgmuller), Sonatina în C major - Partea a doua (Cornelius Gurlitte) şi Cha-Cha (Siegfried Merath).
De remarcat că Alexia, care face şcoala în limba franceză la Toronto, acasă vorbeşte cu părinţii în limba engleză şi cu bunica în româneşte, urmează şi lecţii de înot în Canada şi are rezultate excelente şi la matematică, reuşind recent să obţină 39 puncte din 40 posibile, la un concurs şcolar.
În continuare, prof. Maria Apetroaie a prezentat activitatea literară a elevei, de numai 10 ani, Daria Luncă, de la Şcoala Ştefan Bârsănescu din Iaşi, care a editat cartea de poeme "Natura. Poezie în culori" şi a expus pe holul Muzeului Kogălniceanu şi câteva tablouri extrem de interesante, în cadrul unei expoziţii personale de arte plastice.
După acest moment artistic, Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei "Universul Prieteniei" a prezentat cartea de poeme şi reportaje literare "În nopţile cu heruvimi sălbatici", de Dan Teodorescu, şi a mulţumit autorului pentru faptul că în unele capitole ale volumului se vorbeşte şi despre manifestările asociaţiei pe care a o conduce. În replică, Dan Teodorescu a invitat publicul la lansarea cărţii menţionate, care va avea loc la Pensiunea Aristocrat din zona Bucium, în ziua de marţi, 11 august 2015, la ora 18.00, acolo unde va fi prezentat iubitorilor de literatură şi un program muzical-artistic.
A urmat apoi recitalul la vioară al elevei Ştefania Turcu (10 ani), care a încântat publicul cu "Adagio", de George Enescu şi cu "Dans ungar nr. 5", de Johannes Brahms.
Şi pentru că întodeauna cei "mai mici" nu se lasă nici ei mai prejos, "canadianca" Erica Tudose (7 ani, sora Alexiei) a prezentat şi ea publicului câteva acorduri la pian, în aplauzele asistenţei.
De la "nepoţi" să trecem acum la "bunici", deoarece maestrul Mihai Zaborilă (87 ani, fostul regizor la Opera Română din Iaşi timp de peste 50 ani) a vorbit publicului despre spectacolul care urmează să-l organizeze pe 29 august a.c., acolo unde vor participa mari personalităţi care au făcut Conservatorul de muzică la Iaşi, în frunte cu Viorica Cortez-Guguianu. Maestrul Mihai Zaborilă a menţionat şi faptul că, anul viitor, va exista tabăra "Urmaşii lui Enescu", iar cele două fetiţe (Alexia şi Ştefania) au dovedit stăpânire de sine în recitalurile oferite, chiar dacă, la vârsta lor, până şi Enescu a avut rateuri!
Iar în finalul manifestării găzduită de "casa" lui Conu' Mihalache, directorul ALPI Iaşi, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă, a spus: "Trebuie să privim mai atent la copii. Depinde de noi ce vor face copiii pe mai departe, iar noi trebuie să-i îndrumăm spre cele mai frumoase nestemate!".
Radio România Iaşi, prin reporterul Mona Vîlceanu, a fost prezent la manifestărea "Copiii în lumea artelor", glasul acestora urmând a fi auzit pe calea undelor în zilele următoare.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu