duminică, 13 decembrie 2015

Într-o zi de "13": Duminică culturală de excepţie în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi




Într-o duminică friguroasă şi într-o zi de "13" decembrie 2015, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI) a tras cortina peste întâlnirile cultural-artistice din acest an. Sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit ultima şedinţă lunară a membrilor de la ALPI, în prezidiul adunării luând loc directorul Mihai Batog-Bujeniţă şi scriitorul Bogdan Ulmu, în sală fiind prezenţi peste 30 de iubitori de cultură şi artă.
Pentru început directorul Asociaţiei, comandorul Mihai Batog-Bujeniţă, a prezentat publicului larg manifestările din ultima perioadă la care au participat membrii de la ALPI. Printre cele mai importante manifestări au fost: lansările de carte ale scriitorilor Elena Mîndru, Olguţa Luncaşu-Trifan, Nicolae Stancu şi Bogdan Ulmu, dar şi Colocviul despre "Toleranţă" oferit de Asociaţia Universul Prieteniei (preşedinte: Rodica Rodean). Au mai fost evenimentul cultural şi lansarea a două cărţi la Lespezi, cu Mihai Caba în rol principal, recitalul de epigrame şi poezie de la Comunitatea Evreilor din Iaşi, participarea la Festivalul Teodorenii organizat de BJ Iaşi. Directorul Mihai Batog-Bujeniţă a mai prezentat celor prezenţi cărţile şi revistele apărute la nivel naţional cu unele implicaţii ieşene, a vorbit despre Premiul special al juriului primit de Sorin Cotlarciuc la Festivalul naţional de proză Liviu Rebreanu de la Bistriţa, dar a prezentat şi scrisorile de mulţumire trimise de către directorul dr. Mihai Neagu, în urma donaţiilor de carte oferite de către membrii ALPI, cu sprijinul prietenului Georg Barth, din Passau, către Bilioteca Română din Freiburg (Germania).
De fapt, acelaşi german de origine română Georg Barth, cu sprijinul lui Dan Teodorescu, a mai oferit duminică şi o donaţie de reviste şi ziare editate în Germania către Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi, fapt petrecut în prezenţa Elenei Zanet, de la Serviciul Programe Culturale, care a mulţumit mult pentru gestul făcut de prietenul nostru din centrul Europei.
În continuare, Rodica Rodean a mai discutat unele aspecte în urma neincluderii Iaşului între cele patru finaliste, din România, pentru a deveni capitală culturală europeană în 2021 şi a mulţumit membrilor ALPI pentru implicarea acestora în acţiunile comune cu Asociaţia Universul Prieteniei.
La propunerea celor prezenţi s-a ţinut apoi un moment de reculegere în memoria scriitorului moldovean Efim Tarlapan, trecut la cele veşnice nu cu mult timp în urmă.
După unele aspecte organizatorice puse pe tapet de Mihai Haivas şi Gheorghe Bălăceanu, pistoriţa Gabriela Cucinschi şi-a invitat colegii la Expoziţia personală "Florile Gabrielei", de la Casa Cărţii (etajul II), vernisajul urmând a avea loc joi, pe 17 decembrie, la ora 17.00.
Au citit apoi din propriile creaţii (epigrame, poezie, sonete) Doina Toma (care a debutat astfel în cadrul ALPI), Aurel Baican, Georgeta Paula Dimitriu, Val Andreescu, Vasile Unguraşu, Cristinel Cojocaru, Ion Hodaş, Mihai Caba, Gheorghe Bălăceanu, Dan Teodorescu, Dumitru Ivas, Mihai Haivas şi Constantin Profir, iar actorul Emil Gnatenco a recitat din versurile lui Vasile Unguraşu,
Scriitorul Bogdan Ulmu a mai menţionat: "În urmă cu doi am spus că Iaşul nu va deveni capitală culturală europeană în 2021, din diferite motive. Dacă nu ai o punte spre vest, nu ai nici o şansă !".
Scriitorii Eugen Deutsch şi Corneliu Carp au urat celor prezenţi sănătate şi La mulţi ani 2016, iar fotografia de grup a încheiat o duminică culturală de excepţie, dar şi adunările cu public din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel din Iaşi, din acest an !
DAN TEODORESCU
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu