duminică, 25 iunie 2017

Alături de jurnalistul Dan Teodorescu, Regii şi Reginele ieşene au invadat Palatul Aristocrat din Bucium




Sâmbătă, pe 24 iunie 2017, în zi de Sânziene şi când la Iaşi se derula manifestarea "RomânIA Autentică", lansarea cărţii “Regi şi Regine la Palat“, de jurnalistul Dan Teodorescu, a avut loc în saloanele de lux ale Pensiunii Aristocrat din Iaşi, din zona rezidenţială Bucium, în cadrul unui spectacol artistic şi sportiv de zile mari!
“Regi şi Regine la Palat“ este a şaptea carte elaborată în ultimii doi ani de jurnalistul şi publicistul ieşean Dan Teodorescu, care vede şi acum lumina tiparului la editura PIM din Dealul Copoului. Este o carte dedicată “sportului minţii”, cu reportaje de la recentul Campionat Mondial Şcolar de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi, acolo unde ieşeanca Miruna-Daria Lehaci a devenit campioană mondială, cu alte amintiri de neuitat din lumea şahului ieşean, naţional şi internaţional, de la importantele momente din viaţa unei mari şahiste ieşene, Alina L'Ami (ex-Motoc, fostă campioană mondială în anii din urmă în Brazilia, când avea doar 10 ani) şi până la vizita la Iaşi a multiplului campion mondial Anatoli Karpov. Mai sunt în carte şi alte relatări de la competiţiile europene şi mondiale de şah organizate în "Dulcele Târg al Ieşilor", cât şi de la turneele juvenile din cadrul secţiunii "Şah în şcoală şi grădiniţe".
Un alt capitol al cărţii îl reprezintă reportajele autorului în urma manifestărilor culturale din lunile aprilie şi mai 2017, la care a participat.
Volumul în cauză numără 230 pagini, iar în prefaţa şi postfaţa lui sunt editorialele semnate de oameni importanţi din lumea şahului românesc, precum Vasile Manole şi Ştefan Axinte, respectiv Vladimir Danilov. Pe coperta 4 se găsesc însemnările literare ale scriitorului Eugen Deutsch şi un sonet dedicat prietenului Dan Teodorescu, alias "DanTe".
În faţa unui public numeros, venit din Iaşi, Braşov, Timişoara, Roman, Tg. Frumos şi Republica Moldova, prezentarea cărţii şi autorului a fost făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă şi Horia Zilieru, cât şi de dr. ing. Vasile Manole (vicepreşedintele FR Şah). Din lumea şahului, în sală s-au mai aflat Vladimir Danilov (secretarul general al FR Şah), antrenorii Mihail Ştefanache şi Adrian Grigore, tânărul şahist Rareş Plugaru, medaliat la recentul Campionat Mondial Şcolar de la Iaşi etc.  
În spectacolul care a urmat, moderat de Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu, au rostit epigrame cu... tâlc la adresa autorului cărţii colegii săi din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), precum Doina Toma, Angela Pistol, Mărioara Alexa, Mihai Caba, Horia Zilieru şi Mihai Batog-Bujeniţă, ultimul recitând următorul catren:
"REGINA-n TURN cată Olimpul
Cu-n NEBUN ce-o face mat,
Căci REGELE-i pe CAL tot timpul
Şi nici gând n-are de PAT!".

În replică, Dan Teodorescu a recital poezia "Şah cu NEBUNI", scrisă chiar în ziua manifestării şi dedicată momentului:
"NEBUNII mei, REGINA vă doreşte
Pe CAI sălbatici străbătând pământul,
Când REGELE viclean v-ademeneşte
Cu slova sacră cotropind cuvântul.

NEBUNII mei, de vreţi ca să învingeţi
În luptă cu NEBUNII lor,
Vă sfătuiesc în mod ARISTOCRATIC
Să vă mişcaţi diagonalic, dar cu spor.

NEBUNII mei, în TURNURI de urcaţi
Ca să studiaţi mişcarea ideală,
PIONUL otrăvit vă face să zburaţi
Spre alte zări, spre altă NEBUNEALĂ!".
Au mai concerta în faţa publicului violonista Ştefania Turcu, iar Ina Paladi, originară din Bălţi (Republica Moldova), a fost din nou alături de oamenii de cultură din Iaşi, printr-un superb recital actoricesc şi muzical. Alături de Ina Paladi, acum doar pe post de... fotoreporter, s-a mai aflat şi basarabeanca Nina Gonţa, o cunoscută scriitoare de peste Prut. În faţa publicului au mai fost în recital tinerele interprete de muzică uşoară din cadrul Palatului Copiilor Iaşi: Denisa Bârzu şi Alexandra Cojocariu (de la clubul Minivox, clasa prof. Cristina Cozma, cu multe apariţii şi la emisiunile de profil de la Antena 1 şi ProTV), apoi Denisa Creţu, Giulia Sîrbu şi Daria Grigoraş (de la cercul Melos, clasa prof. Gabriela Nechita, cu multe premii la nivel local şi naţional la activ).
Au mai fost în prim plan, într-un superb recital de muzică populară tinerii interpreţi Alexandru Ursache şi Karla Ursu, de la Palatul Copiilor Iaşi, de la clasa "Canto popular" a doamnei prof. Claudia Martinică. În ziua IEI româneşti, doamna Rodica Rodean (preşedintele Asociaţiei "Universul Prieteniei" din Iaşi şi un neobosit fotoreporter cultural) a oferit în dar Karlei Ursu o străveche IE din zona Bucovinei, cu o vechime de peste 50 ani!

Momentele sportive din cadrul evenimentului i-au avut în prim plan pe multipla campioană Claudia Teofana Postu (gimnastică ritmică), pe fraţii Tudor Mihalache şi Cosmin Mihalache (taekwondo WTF).
Au mai încântat asistenţa interpreţii de muzică populară Anca Iuliana Croitoriu, Ana Maria Sescu şi Constantin Mocanu, de la Ansamblul Folcloric "Flori de Primăvară" (coordonator: prof. Romeo Luchian), din cadrul Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi. Fostul lor coleg, Vasile Iftimie, s-a aflat de data aceasta doar la pupitrul tehnic, asigurând împreună cu fiul Tiberiu sonorizarea în cadrul evenimentului.
Tot în cadrul manifestării din 24 iunie 2017, de la Iaşi, s-a mai organizat şi un vernisaj expoziţional colectiv, pe două "segmente" artistice:
- Expoziţia de caricatură portretistică "Actori români de ieri şi de azi", de Eduard Mattes (Israel);
- Expoziţia de pictură "Suflet şi culoare", de ieşeanca Mariana Stratulat (membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Iaşi).  
Expoziţia a fost prezentată cu mult profesionalism de criticul de artă prof. Mihai Păstrăguş.

* Zboruri la joasă înălţime în Bucium
Printre invitaţii la manifestarea de la "Aristocrat" au fost şi mai mulţi "aristocraţi" din lumea aviaţiei româneşti, veniţi de pe alte meleaguri carpatine. Cei trei invitaţi din afara Iaşului au fost:

- Comandor de aviaţie Valentin Carra (Timişoara) - fiu de aviator, tatăl său a fost comandatul regimetului de aviaţie de vânătoare din Timişoara, el, după douăzeci de ani, la fel, iar fiul său este pilot de linie la Tarom.
- Lt. col Dănuţ Popa, ofiţer în Apărarea Antiaeriană, din Timişoara.
- Mr. Eugen Ursu, din Apărarea Antiaeriană, de la Braşov. 

La această listă se mai poate adăuga şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, un "supersonic" al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
Să mai menţionăm că, organizatorii manifestării, unde a existat şi o sesiune de autografe oferită celor prezenţi de autorul cărţii, au fost Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă), publicaţia "Sport Fan Club" (redactor şef-editor: Dan Teodorescu) şi Pensiunea Aristocrat Iaşi (manager: Romeo Hamăn). Şi-au mai adus contribuţia la buna desfăşurare a evenimentului Andrei Dumbravă şi Iulian Damaschin (de la Pensiunea Aristocrat) şi cameramanul video Mihai Chelaru. (REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu