sâmbătă, 17 iunie 2017

Istoria merge mai departe: O nouă scrisoare primită din America!



Doamna Irina Nelson, care trăieşte de mai mulţi ani în SUA, revine cu o nouă scrisoare prin email în care detaliază eforturile domniei sale pentru ca unchiul Ioan R. Marinescu, erou căzut pe front în Primul Război Mondial să primească post-morten toate onorurile binecuvenite. Iată scrisoarea primită din SUA, în data de 16 iunie 2017, adusă acum la cunoştinţă opiniei publice din România şi nu numai:
"Stimate domnule Dan Teodorescu,
Mulţumesc mult pentru mesaj şi pentru sprijinul dvs.
Vă rog ca, atunci când aveţi posibilitatea, să comunicaţi adresa mea de e-mail (irinanelson16@gmail.com) oricărei (oricăror) persoane care ar dori să mi se alăture în proiectul pe care vi l-am menţionat.
Acest proiect cuprinde următoarele obiective:
1. Adoptarea de către şcoala din Heci-Lespezi, judeţul Iaşi, România, a numelui “Şcoala Gimnazială Ioan R. Marinescu”;
2. Schimbarea numelui străzii principale din Lespezi din “Strada Gării” în “Strada Sublocotenent Ioan R. Marinescu”.
La 16 decembrie 2016 au avut loc trei evenimente comemorative la Heci-Lespezi în onoarea eroului Sublocotenent Ioan R. Marinescu, astfel:
- Lansarea cărţii mele intitulate “Note de Război” (Editura Junimea, Iaşi, 2016);
- Sfinţirea plăcii de pe monumentul eroilor din Lespezi care înscrie numele Sublocotenentului Ioan R. Marinescu;
- Dezvelirea plăcii memoriale pe peretele şcolii din Heci.
Cu această ocazie, domnul Laurenţiu Caba, Vice-Primar al comunei Lespezi, mi-a spus că schimbarea numelui “Străzii Gării” în “Strada Sublocotenent Ioan R. Marinescu” ar fi intenţia autorităţilor administrative locale din Lespezi.
3. Plasarea unui bust al eroului Sublocotenent Ioan R. Marinescu în curtea şcolii din Heci.
Ideea aceasta a fost sugerată de dl. Comandor Marian Moşneagu, fostul Director al Arhivelor Ministerului Apărării Naţionale (pensionat de curând), care m-a ajutat să descopăr situaţia militară a lui Ioan R. Marinescu. Domnul Comandor Marian Moşneagu a sugerat pe sculptorul bucureştean Petre Georgescu-Dedy pentru realizarea acestui proiect, iar dl. Mihai Caba a sugerat pe sculptorul ieşean Mircea Ştefănescu.
4. Obţinerea “avansării în grad post-mortem” a sublocotenentului Ioan R. Marinescu, pe baza actului său de eroism pe frontul de luptă (când, singur, a scos din funcţiune un grup de tunuri germane) relatat de el în “Notele de război” la data de 26 septembrie 1916.
Pentru informarea dvs., vă trimit fotografii ale scrisorilor primite din partea Patriarhului Daniel şi Arhiepiscopului Pimen la primirea cărţii mele “Note de război”. După cum vedeţi, scrisoarea Patriarhului Daniel afirmă: “Deasemenea, vă încredinţăm că lucrarea dumneavoastră se află în evidenţele Patriarhiei României, în vederea utilizării acesteia la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 ani de la Marea Unire (1 decembrie 1918). Aceasta mă face să sper că aş putea obţine (cel puţin din partea Patriarhiei României) o scrisoare de sprijin pentru proiectele de mai sus.
Vă mulţumesc pentru tot sprijinul dvs.!
Irina".
Aşadar, istoria merge mai departe şi trăim cu speranţa că doamna Irina Marinescu-Nelson va fi ajutată de cei cu putere de decizie să-şi ducă la bun sfârşit proiectul, un proiect în care România nu-şi uită niciodată eroii neamului!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu