joi, 15 iunie 2017

Ieşeanul Mihai Caba s-a plasat pe orbita unui povestitor şi jurnalist de mare valoare!




În Primul Război Mondial, inginerul silvic Ioan R. Marinescu a fost rănit grav pe front, în ziua de 20 noiembrie 1916 şi a trecut la cele veşnice pe 3 decembrie 1916. Născut pe 27 ianuarie 1894 în satul Heci, din comuna Lespezi - judeţul Iaşi, sublocotenentul Ioan R. Marinescu a ţinut un jurnal de front, acolo unde scrierile sale sunt adevărate opere literare. Irina Marinescu-Nelson, nepoata eroului, care trăieşte de mai mulţi ani în SUA, a editat un prim volum despre viaţa unchiului său în 2016, denumit "Note de război". Al doilea volum memorialistic, "Un erou s-a întors acasă", îl scrie acum ing. Mihai Caba, păşcănean prin naştere şi lespezean prin obârşie, cel care de mulţi ani trăieşte în Iaşi, unde a absolvit Liceul Internat "Costache Negruzzi" şi apoi Facultatea de Electrotehnică din Dealul Copoului. Ajuns la frumoasa vârstă de 75 ani, Mihai Caba este dedicat de mulţi ani scrisului, fiind şi membru senior al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.   
La Iaşi, lansarea volumului "Un erou s-a întors acasă" a avut loc la Muzeul Unirii de pe str. Lăpuşneanu, în ziua de 14 iunie 2017, acolo unde muzeograful Aurica Ichim a deschis manifestarea cu următoarele cuvinte: "Ce face domnul Mihai Caba este un lucru extraordinar, punând în valoare eroii ţării noastre. Iată că, în ultimul timp, redeşteptarea spiritului naţional duce la editarea de cărţi şi montarea de busturi. Şi unde să se lanseze această carte decât la Muzeul Unirii din Iaşi, care a fost de-a lungul timpului nu numai reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ci şi reşedinţa regelui Ferdinand, pe timpul Primului Război Mondial...".
În continuare am mai consemnat:
- Prof. Nicolae Busuioc: "Lansarea acestei cărţi a avut loc în urmă cu puţine zile şi la Heci, în comuna Lespezi, acolo unde am observat că cei de acolo se mândresc cu eroii neamului.  Iată că eroul Ioan R. Marinescu s-a întors acasă după 100 ani, iar jurnalul său de război devine un lucru de actualitate şi o aplecare a domnului Mihai Caba spre istorie. Rămânem cu speranţa că şi tineretul nostru se va întoarce la cultură şi carte!".
- Prof. Nicolae Creţu: "Eroul nostru este Mihai Caba, care se zbate mereu pentru comunitate. Datorită lui Mihai Caba şi Editurii Junimea este important ca această carte să ajungă şi în mâna copiilor!".
- Prof. Mandache Leocov: "Eu am lecturat cu mare atenţie ambele cărţi menţionate. Se vede că inginerul Mihai Caba a fost hărăzit de natură şi Dumnezeu cu multe haruri. El iubeşte ţara şi neamul din care face parte. Numai el putea scoate o asemenea carte. Mihai Caba se plasează pe orbita unui povestitor şi jurnalist!".
Au mai vorbit despre Mihai Caba şi cartea supusă dezbaterii publice ambasadorul Vasile Macovei, poetul Horia Zilieru, jurnalistul Dan Teodorescu şi fostul coleg de liceu Cezar Simionescu.
În final, autorul Mihai Caba a menţionat: "Cuvintele venite din sală m-au ridicat pe un piedestal prea înalt şi mulţumesc tuturor pentru participare. Pasul făcut de mine de la prima carte editată de doamna Irina Nelson, la cea de-a doua editată de mine l-am făcut cu mult curaj, deoarece am dorit ca acest erou-literat, Ioan R. Marinescu, să rămână în conştiinţa omenirii".     
Partea artistică a evenimentului de la Muzeul Unirii a fost susţinută de Clara Sofia Lupaşcu (cu un superb recital la violoncel), Ştefan Pintilie (un titan al muzicii ieşene), epigramiştii Vasile Larco şi Doina Toma, dar şi de ing. Mihai Caba, cu un recital din lirica eminesciană.
Să mai remarcăm faptul că la evenimentul de la Muzeul Unirii din Iaşi a fost prezentă şi doamna Gabriela Neagu, stră-strănepoata eroului Ioan R. Marinescu, apoi Carmen Toma, Anca Neagu şi poeta Julia Raclaru. 
Seara târziu, în emailul trimis peste Ocean doamnei Irina Marinescu-Nelson, ing. Mihai Caba menţionează: "Fără îndoială că această nouă manifestare adaugă noi carate de strălucire personalităţii tânărului erou, Slt. rez. ing. Ioan R. Marinescu, care s-a jertfit la nici 23 de ani pentru o Românie Mare. Fie-i numele binecuvântat în vecii vecilor! Amin!".
În cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), următoarea lansare de carte este programată sâmbătă, 24 iunie 2017, la ora 11.00, la Pensiunea Aristocrat Iaşi, din Şoseaua Bucium nr. 51 G. În cadrul unui spectacol artistic şi sportiv de zile mari, jurnalistul şi publicistul Dan Teodorescu îşi va lansa cel de-al şaptelea volum editat în ultimii doi ani, "Regi şi Regine la Palat". Este o carte dedicată "sportului minţii" (şahul) şi evenimentelor culturale ieşene din lunile aprilie şi mai 2017, la care autorul a participat.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu